דניאל ואמה קולטידה (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

"אחי התחתן עם אישה שהכיר בתאילנד והם הגיעו יחד לארץ ישראל מתוקף הנישואים. הם היו נשואים במשך שנתיים, במהלכן נולדה להם בת - דניאל וכאן הם גרו בצפון במצפה אביב, ליד גוש שגב", מספר גלעד לב (54) מחריש.

דניאל נולדה בישראל לאב ישראלי ולאם תאילנדית. הוריה נישאו אחרי תקופה ארוכה שבה עמלו קשה על מיסוד אהבתם בדרכים חוקיות במדינה שאינה אוהבת חתונות עם זרים. שמואל, או בשם שרבים נהגו לכנותו – שמוליק וקולטידה התאהבו כשהוא היה בטיול בתאילנד. היא עבדה כרוקחת, ובזכות האנגלית הרהוטה שלה התפתחה שיחה בבית המרקחת. מכאן התפתחה אהבה גדולה. לאחר זמן מה והרבה טיסות הם החליטו להינשא, ואז נדרשה שנה שלמה כדי לקבל את האישור להביא את קולטידה לישראל ולהתחיל הליך של "התאזרחות מתוקף נישואין".

"זה חשוב לבת שלי לגדול קרוב לאביה"

אחיו של גלעד, שמואל,  נפטר בפתאומיות מהתקף לב כשדניאל הייתה בת 8-9 חודשים. "אחי נפטר לפני שש שנים", גלעד מספר בעצב רב ומוסיף, "אנחנו לא משפחה גדולה, זה רק אני והוא". דניאל בת ה-7, אזרחית ישראל שנולדה וגדלה בישראל כל חייה ואימה קולטידה, מועמדות לגירוש מידי מישראל וכל זכויותיהן נשללו מהן.

"אני מרגישה את הלב שלי נשבר וכואב את מה שקרה, במיוחד כשראיתי את בתי עצובה ובוכה", אומרת אמה של דניאל, קולטידה, בעברית מעורבבת עם אנגלית, "זה כמו חלום לראות את הבת שלי גדלה מאהבה במשפחה של אבא ואני קורסת. זה לגמרי כואב מבפנים ולא ידעתי מה קורה איתי ועם הבת שלי. אני רוצה לגדל את בתי כאן, עם משפחת לב, לבת שלי יש השכלה וכל מה שהיא אוהבת לעשות ולהיות ואני אתמוך בה תמיד. אני רוצה שהבת שלי לא תרגיש שהיא מתגעגעת לאהבה כי כאן יש לה משפחה, מורה, חברים ואנשים שאוהבים אותה ותמיד רוצים לתמוך בה, לתת לה לגדול במקום בטוח. זה חשוב לבת שלי לגדול קרוב לאביה, לא משנה שהוא נפטר, אבל הוא עדיין כאן קרוב אלינו. אנחנו יכולים לבקר אותו בכל פעם שאנחנו מתגעגעים אליו".

"אם אני האפוטרופוס, מי צריך את האמא?"

אמנם חלפו מספר שנים, אך אין ספק כי דניאל ואמה קשורות לארץ ולמשפחת האב.  גלעד מוסיף ואומר כי בלית ברירה הם התחילו תהליכים משפטיים בתגובה, על מנת לנסות להשאיר אותן בארץ. "היינו בבית משפט לערעורים של משרד הפנים ושם אני עליתי לדוכן ודיברתי גם", הוא מספר, "הרשם אמר שזה החוק, נותנים ערכה עד שתסיים את כיתה א'. ביולי עקב הקורונה אי אפשר היה לטוס בכלל".

לאחרונה, התקבלה החלטה על ידי משרד הפנים לא לעכב הליכים וכי השתיים צריכות לא להישאר בארץ. האבסורד הוא שדניאל היא ישראלית לכל דבר, היא נולדה פה, ומתוקף אבא שלה היא ישראלית לכל דבר אבל עדיין ללא זכויות. "למשרד הפנים אין שום בעיה לגרש את אמא שלה", אומר בכעס גלעד.   

מה למעשה אתה מבקש?

"המטרה הסופית היא שייתנו להן אשרה להישאר פה. לא ביקשנו אזרחות אבל צריך להחזיר לילדה את הזכויות שלה, היא לא צריכה לשהות כאן עם ויזה של תייר, זה אבסורד, היא נולדה פה. אנחנו אוהבים את המדינה, אבל הפקידים שיושבים במשרדים רואים מולם מספרים ולא אנשים וזו הבעיה. אם הם היו רואים אנשים, הם היו מבינים את המצב ולא מפרידים ילדה מאמא ובטח שלא היו מגרשים אזרחית ישראלית. זה לא מתקבל על הדעת".

"מצד אחד אנחנו לא יכולים לחתום ולהיות אפוטרופוסים של דניאל, כי כך למעשה יחזירו את  קולטידה לחו"ל והשתיים יאלצו להיפרד. הן גרות בדירת חדר ובינתיים בעיצומו של התהליך כי ביטלו לדניאל את כל הקצבאות כולל קופות חולים. אין לה אפוטרופוס חוקי. אם אני האפוטרופוס של דניאל מי צריך את האמא?", הוא אומר בחשש.

דניאל, קולטידה ומשפחת לב (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

"לא ניתן שייקחו את דניאל מאיתנו"

דניאל לומדת בבית הספר "ביכורים" בתל אביב והורים של חבריה לשכבה יזמו עצומה. גיל בכר, אמון על איסוף החתימות אשר עד כה למעלה מ-3,600 אנשים כבר חתמו על רצונם שדניאל, ישראלית וילידת הארץ, תישאר. "העצומה תעבור לרשות האוכלוסין ולשרת הפנים, לאחר שכולם יחתמו עליה, בדרישה לתת למשפחה מעמד בישראל ולאפשר להם לחיות כאן, יחד עם הדוד, הדודה ובני הדודים של דניאל, ועם החברים לבית הספר, כולם יחד המשפחה היחידה שהיא מכירה מלידתה", הוא מסביר.

בדף העצומה בכר כתב כי: "דניאל חיה וגרה כל חייה בישראל, והיא חלק מקהילת הכיתה ובית הספר שלנו. חברותיה וחבריה מהכיתה רואים בה אחת מהם. לדניאל משפחה בישראל, דוד (אח של אביה) שאליו היא קשורה ובו היא רואה דמות אב, דודה ובני דודים, ואח גדול מצד אביה.

מאז ועד היום מנסה מדינת ישראל להוציא את דניאל, אזרחית ישראלית, ואת אימה מישראל, כולל צעדים בבית המשפט, ביטול המעמד החוקי של האם שכבר הייתה במעמד תושבת, שלילת טיפול רפואי מדניאל וביטול חברותה בקופת חולים, על אף שהיא זכאית לה כאזרחית ישראל, ביטול קצבת שארים ועוד שלל בעיות. לאחרונה בית המשפט המחוזי סירב להגן על דניאל ואימה מפני גירוש והן למעשה עומדות בפני גירוש מידי מישראל. לא ניתן שייקחו את דניאל מאיתנו"!.

"דניאל לומדת יחד עם ביתי שירה בכר בכיתה ב' 2. ילדה מקסימה ומתוקה. דניאל אחת מהחברות בכיתה, אהובה על כולם וכולן. דניאל יתומה מאב, מגיל פחות משנה. לצערנו במקום שהמדינה תעזור לילדה כזאת, היא מתעמרת בה. אבא של דניאל, שמואל, הוא ישראלי, וגם דניאל נולדה בארץ כישראלית. כיוון שאמה של דניאל אינה ישראלית, החליטה המדינה שלא מגיעות לה זכויותיה. נשללו ממנה החברות בקופת חולים, קצבאות הביטוח הלאומי (למשל קצבת ילדים וקצבת שארים) ועוד. הגרוע מכל הוא שמדינת ישראל רוצה לגרש את דניאל, אזרחית שוות זכויות ביחד עם אמא שלה מישראל. אנחנו בקהילת ההורים לא ניתן שייקחו את דניאל מאיתנו,  ונעמוד על כך שהיא תקבל את כל הזכויות המגיעות לה. זוהי חובתנו לה כחברה שלנו, וזה השיעור באזרחות שאנחנו ניתן לילדים שלנו!"

תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: "גב׳ קוטילדה היא אזרחית תאילנדית אשר נישאה לאזרח ישראלי. לאחר נישואיהם, בשנת 2015, נפטר בן הזוג. הנ״ל הגישה שוב ושוב בקשות למעמד ונדחתה. בית הדין אף ביקש ממנה לצאת מהארץ עוד בינואר 2020. הפונה החליטה שלא לכבד את פסק הדין והמשיכה להפר את החוק. כעת קבע בית הדין מחדש כי עליה לצאת ולהתאחד עם משפחתה בארץ מוצאה".

נכון לעכשיו חתמו כבר מעל ל- 8,300 אנשים שמבקשים משרת הפנים איילת שקד להשאיר את דניאל לב בארץ באתר זזים בקהילה.