אמא מנדנדת ילד בנדנדה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רק 57.3% מהנשים עובדות במשרה מלאה. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יותר ממחצית מהאימהות עוזבות את העבודה מוקדם על מנת לקחת את הילדים מהגן או מבתי הספר. האבות מצטרפים למשימה, במקרה הטוב, יום בשבוע. כך עולה מסקר מיוחד שנערך עבור עבור mako על ידי מכון הסקרים "פאנלס" בדקנו מי עובד יותר, מי יוצא להביא את הילדים בישראל ומי חש שהעובדים הרווקים "פותחים עליו עיניים"? 

בסקר, שנערך בקרב 510 מרואיינים, הורים לילדים בגילאי 0-10, ניתן לראות בבירור כי האימהות הן שיוצאות לרוב מוקדם מהעבודה כדי לקחת את הילדים מהמסגרת החינוכית בה הם נמצאים. יותר ממחצית הנשים (50.5%) העידו כי הן יוצאות מהעבודה בשעות 15:00-16:00 כדי לקחת את הילדים מהגן ו/או מבית הספר 4-5 פעמים בשבוע, 20.6% מתוכן לוקחות את הילדים 2-3 פעמים בשבוע, 8.4% יאספו אותם פעם בשבוע ואילו רק כחמישית מתוכן (20.6%) יוכלו להסתמך תמיד על מישהו אחר ואף פעם לא יצטרכו לקחת את הילדים בכוחות עצמן בשעות אחר הצהריים.  

בגזרת הגברים, לעומת זאת, המצב שונה בתכלית. 44% מתוך הגברים בסקר העידו כי הם אינם יוצאים מוקדם כדי לקחת את הילדים לעולם. רק 8.6% מתוכם העידו כי הם יוצאים 4-5 פעמים בשבוע בשעות מוקדמות יותר כדי לקחת את הילדים, 23.3% יוצאים 2-3 פעמים בשבוע בשעות אלה ו-24.1% הנותרים יוצאים רק פעם אחת בשבוע.

אבל מה יעשה ההורה האחראי אם לא יוכל להביא את הילד מהגן/ביה"ס? מרבית מהנשאלים, 65% מתוכם, העידו כי בן/בת הזוג יאספו את הילד הביתה במקומם. נתון זה בולט בעיקר בקרב האבות, כאשר 81.9% מתוכם מעידים כי יסתמכו על האישה שתאסוף את הילד במקומם, לעומת 46.7% בלבד מהאימהות שהשיבו שיעשו זאת. אימהות יטו יותר להיעזר בסבא או בסבתא: סה"כ 16.8% מתוך הנשאלים יבקשו מהסבא או הסבתא שיסיעו להם. 29.4% מהנשים ו-5.2% בלבד מהגברים. לעומתם, 4.9% מההורים יבחרו בעזרה משפחתית אחרת, 3.6% יעזרו בבייביסיטר, 2.5% יעזרו בחבר ו- 7.2% יסתייעו באדם אחר.

"פותחים על ההורים עיניים"?

אך למרות שהנתונים מצביעים על כך שהאימהות יוצאות בבירור יותר מוקדם כדי לקחת את הילדים, בקרב שני המינים תחושת אי הנעימות מכך שהם יוצאים מוקדם יותר מהעבודה זהה למדי. כשנשאלו "באיזו מידה את/ה מרגיש/ה שאנשים שעובדים איתך במשרד שאין להם ילדים, רואים בעין לא יפה את העובדה שאת/ה יוצאים מוקדם?", השיבו 26.9% מהגברים ו-27% מהנשים כי במידה רבה-רבה מאוד. 43.1% מאבות ו-40% מהאימהות העידו כי הם חשים זאת במידה בינונית או מעטה ורק כשליש מתוך ההורים (30% מהזכרים ו-32.9% מהנשים) העידו כי הם לא חשים כך כלל או שאינם יודע.

גבר מאכיל תינוק בבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
44% מהגברים אינם יוצאים מוקדם לקחת את הילדים לעולם. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אז איך קורה שאימהות בישראל עובדות פחות מאבות ובכל זאת שניהם חשים שרואים את יציאתם הביתה בעין לא יפה באותה מידה? האם זה קשור למוסכמות שמגדירות את תפקיד האישה כאם? ייתכן מאוד, ובכל זאת. נראה שנשים רבות פשוט בוחרות להימנע מהרמת גבות בקרב הקולגות ובוחרות מראש במשרה מצומצמת יותר מזו של הגברים.

לפי הסקר, 82.4% מהאבות עובדים במשרה מלאה, בעוד 17.6% עובדים במשרה חלקית (75% או פחות) ו-12.5% לא עובדים כלל. בקרב האימהות לעומת זאת, המצב רק 57.3% עובדות במשרה מלאה, 26.7% במשרה חלקית ו-16.1% אינן עובדות כלל.

>>אורית נבון: רווקה, עצרי אמא עובדת לפנייך!

>>אילן קפרוב: להיות "הרווק" זה ממש לא משתלם