אין תמונה
דווקא מאוד חברותית. לורן סנדלר ובתה

מפונק, אגואיסטי, נרקסיסטי ובודד – אלו רק חלק מהסטיגמות מהן סובל ילד יחיד. בימים בהם כל העולם קורא לנו לעשות יותר ילדים (מתכניות לעידוד פריון באירופה, דרך טיפולי הפוריות הממומנים בישראל ועד שלושת המושבים האחוריים במכונית המשפחתית), כתבה לורן סנדלר, סופרת ועיתונאית אמריקאית, את הספר "יחיד ומיוחד: החופש שיש בילד אחד והשמחה של להיות יחיד". הספר, כפי שניחשתם, עוסק בילדים יחידים ובשבירת המיתוסים שהודבקו אליהם.

טובים יותר בלימודים

סנדלר, היא אם לילדה יחידה וילדה יחידה בעצמה. בראיון לאתר האפינגטון פוסט היא מספרת כי היא חשה שאמהות מביאות לעולם את הילד הראשון עבור עצמן, ואת השני – עבור הילד הראשון, מחשש שאם הוא יהיה ילד יחיד הוא ייפגם בצורה כלשהי. המחשבה הזו, מספרת סנדלר, קיימת למרות שאין כמעט מחקרים שתומכים במיתוסים של בדידות, אנוכיות וקשיי הסתגלות חברתיים בילדים יחידים, לעומת מחקרים שמראים שילדים יחידים לא שונים מילדים בעלי אחים ואחיות.

כדי לשנות את דעתכם על ילדים יחידים, היא מביאה בספרה החדש מחקרים, עובדות ואת ניסיונה האישי, שמערערים את אותם מיתוסים, שהפכו זה מכבר ל"ידע כללי". הנה כמה מהם:

1. שלי שלי שלי – נהוג לחשוב שילדים יחידים אנוכיים יותר מילדים אחרים, אבל מסתבר שמדובר דווקא בילדים נדיבים שמשקיעים הרבה במערכות היחסים שלהם. "הם נוטים להיות חברותיים מאוד, נותנים ומעניקים ולא נרקסיסטים יותר מאף אחד אחר", מסבירה סנדלר. "משום מה, חוקרים לא מצליחים להאמין בזה אז הם חוזרים ובודקים את זה – עם אותן תוצאות”.

2. פינוקי – תתפלאו לשמוע, אבל ילדים יחידים לא מפונקים, לפחות לא יותר מפונקים מילדים אחרים. "חושבים שיש להם פוני בחצר וכתר יהלומים לראש, אבל זו לא המציאות של ילדים יחידים אמיתיים. זו לא הילדה שלי וזו לא הייתי אני", היא מבהירה.

3. לא מצליחים להסתגל – לדברי סנדלר, כל המחקרים שנערכו בנושא מראים שכל עוד ילדים הולכים לבית הספר הם ביחסים חברותיים בדיוק כמו כולם. ”למעשה, דווקא אני כילדה יחידה הייתי זו שערכה מסיבות", היא מציינת.

אין תמונה
לא גדלה כמפונקת. סנדלר

4. לא לבד – ילדים יחידים בגילאי בית-ספר לא בודדים יותר מילדים אחרים, כך טוענת סנדלר. למרות זאת, אם מדובר בילדים שגרים באיזורים כפריים מרוחקים, הם עשויים להיות בודדים יותר. תקופה נוספת בה הם מרגישים בודדים היא כשהם כבר לא ילדים וההורים מזדקנים. “עבורי, אישית”, אומרת סנדלר, "זו לא סיבה להביא עוד ילד - רק כדי שלילד שלי תהיה אחות כשאמות".

5. יתרונות – מסתבר שלילדים יחידים יש יתרונות בלימודים – ביטחון עצמי, אינטליגנציה גבוהה והישגים מרשימים. אולם סנדלר מציינת שכמו שלהביא ילד נוסף בשביל להפיג בדידות היא לא סיבה מספקת, כך גם אין צורך להימנע מילד שני רק כדי להגביר את הסיכוי להישגים טובים בלימודים.

6. חופשי זה לגמרי לבד – סנדלר מספרת כי על פי מחקר של פרנק ג'. סולוואי, מחבר הספר "נולד למרוד", ילדים יחידים נוטים להיות יותר שמרנים, בדיוק כמו ילדים בכורים, אך מצד שני הם גם טיפוסים חדשניים בדרך כלל, בדיוק כמו בני הזקונים. סולוואי טוען שבזכות חוסר ההשוואה לילדים האחרים, לילדים יחידים יש יותר חופש להגדיר את עצמם.

7. בחירה משפחתית נכונה? אין דבר כזה – לטענת סנדלר, המסר הנחבא של כל שיחה על האנוכיות והפינוק של ילדים יחידים הוא שהורים שמגדלים רק ילד אחד יהיו עליו למעמסה כל החיים. "אני רוצה להוציא את התפיסה הזו מהעולם" אומרת סנדלר. "שהורים לא יפחדו שהם פוגעים בחיים של הילדים שלהם רק כי הם החליטו להביא ילד אחד בלבד".

אין תמונה
האמת נמצאת פה? כריכת הספר

לסיום, סנדלר מזכירה להורים שהם תמיד יכולים לשנות את דעתם. "ככל שאני יודעת, הבת שלי הולכת להיות בת יחידה", אומרת סנדלר. "אני בת 38 ונכנסתי להריון במהירות כי היה לי מזל - ומי יודע? אולי ארצה עוד ילדה, אבל אני רוצה שההחלטה תהיה שלי ושל בן הזוג שלי, ולא של התרבות שסביבי שאומרת לי שאני אמא רעה אם יש לי רק ילדה אחת.

"יכול להיות שהבת שלי תהיה מאוד חברותית כשתגדל, זו תכונה שהיא כבר מראה בגיל 3, ויכול להיות שהיא תגדל להיות מאוד עצמאית, להיות מישהי שצריכה זמן איכות לבד. דבר אחד בטוח - מה שהיא תהיה לא יהיה רק בגלל שלא 'נתתי' לה עוד אחות".

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"?

>> הפרש גדול בין אחים: טוב או לא?