נכון, קשה לשלב בין הורות לבין קריירה, ולפעמים נדמה שזה אפילו בלתי אפשרי, אבל האם יכול להיות שאנו אשמים בחלק מהעניין בעצמנו? יוזמת הורים חדשה הדורשת מהמעסיקים להעניק להורים יומיים בשבוע בהם יוכלו לצאת מוקדם מהעבודה מהדהדת בכותרות, אך כעת מתברר שאנו גוזלים מעצמנו שעות משפחה נדירות ומשמעותיות, וזאת בגלל התמכרותנו לסמארטפונים ולטאבלטים, מכשירים שהפכו זה מכבר לחלק מהמשפחה, והופכים אותנו לזמינים תמידית לעבודה, וזמינים פחות למשפחה.

אמא מסתכלת על הטלפון ואבא וילדה ברקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
המייל הזה באמת כל כך דחוף? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

90 אחוז עונים למיילים מחוץ לשעות העבודה

על פי הסקר שערכה חברת הסקרים הבריטית "פיקסמניה", המכשירים החכמים גוזלים עד שעתיים משעות הפנאי היומיות שלנו. כמחצית מהמבוגרים בגילאי הורות (35 ומעלה) יבדקו את המייל של העבודה לפחות פעם ביום מחוץ לשעות העבודה, אפילו בזמן החופשה, וכ-40 אחוז ינהלו שיחות עבודה בזמן זה. תשעה מעשרה עובדים מודים כי הם עונים למיילים ולשיחות עבודה מחוץ לשעות המשרד, וכמחצית מהם מצהירים כי הם בטווח השגה מסביב לשעון. שני שליש מהמשתתפים במחקר הודו כי הם בודקים מיילים מהעבודה לפני השינה, ועם פקיחת העיניים בבוקר. חוסר היכולת להתנתק ולהשאיר את העבודה במשרד משפיע ישירות על המשפחה והיחסים האישיים האחרים, ויגיע למינימום של 460 שעות עבודה נוספות בשנה, כלומר, כשעתיים ביום. לא מספר שניתן להתייחס אליו בביטול.

"האפשרויות שמעניקים המכשירים החכמים האלה הן בלתי נגמרות", אומר גדי הובייקה, מנהל חברת פיקסמניה. "זה נפלא, משום שמדובר באפשרויות שמציעות שיתוף חברתי, צפייה בסרטים, צילום תמונות, ושימוש באפליקציות שלא נגמרות, הכל בקצות האצבעות. אך יש לנושא גם חסרונות, וחברות רבות מצפות מכל העובדים להיות זמינים להן 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומשמעותו של הסמארטפון היא שהאדם לא יכול לעולם להתנתק מעבודתו. ככל שנשים פחות גבולות בנושא, ונהיה יותר זמינים, כך יהפוך העניין ליותר נורמלי וזו תהיה הציפייה הבסיסית".

המצב בישראל אינו טוב יותר בשום אופן. על פי סקר שערך עיתון 'כלכליסט' לפני מספר חודשים, ל-64 אחוזים מהישראלים בגילאי הורות יש כיום סמארטפון, נתון העולה בעקביות בכל שנה, ו-53 אחוזים מהם לא יכולים לדמיין את חייהם ללא חיבור לרשת, דבר שללא ספק בא על חשבון זמן איכות עם הילדים. "אני לא מאמינה שהסמארטפונים באמת עשו שינוי בעניין הזה. זה פשוט עוד אמצעי בריחה זמין שכל הורה יכול לנצל", אומרת שרון אדלר מנחת קבוצות הורים ובני נוער. "פעם היו בורחים לטלפונים, למחשב, לספורט, לטלוויזיה, ואפילו לעבודות הבית ולבישול. אם יש הורה שזה מה שמרגיע אותו, ומי שזכה לקריירה מעניינת ומאתגרת נוטה לברוח לשם. כולם למעשה מתחמקים מההתמודדות עם הילדים ועם הצרכים שלהם. מי שרוצה לבלות זמן איכות עם הילדים יעשה את זה. הורה צריך להיות מודע לנושא, להפריד בין זמן הבית לבין זמן העבודה, ולפנות את עצמו למשפחתו".

>> אפשר גם אחרת: 8 משרות שוות לאמהות