סבתא כועסת (צילום: Steve Luker, Istock)
"הילד צריך קצת משמעת". נשמע לכם מוכר? | צילום: Steve Luker, Istock

האם אתם מרגישים שמאז שהפכתם אותם לאמא ואבא, ההורים שלכם פשוט לא מפסיקים לטפוח לעצמם על השכם, לחלק לכם עצות ולהעיר הערות? האם לפעמים נדמה לכם שאתם קולטים מבט ביקורתי מהוריכם בשעה שאתם מבלים עמם ועם ילדיכם? ובכן, יש סיכוי רב שלא מדובר בפרנויה. סקר חדש שנערך בין סבים וסבתות חושף את האמת העגומה: ההורים שלכם חושבים שאתם הורים רכרוכיים, ושהילדים שלכם חוצפנים, מפונקים ולא מחונכים.

נכדים לא מחונכים

הסקר, שנערך על ידי כתב העת הבריטי לגיל השלישי "הזמן הבוגר", וסקר 500 סבים וסבתות מצא שהשינויים הגדולים שקרו בעולם ההורות והחינוך גורמים להם להרים גבה או שתיים, בלשון המעטה, ולמעשה שני שליש מהסבים במחקר מאמינים שהנכדים שלהם לא מחונכים כיאות, ובטח ובטח שלא מחונכים כפי שהיו ילדיהם.

שלושה מעשרה סבים שנשאלו הודו שילדיהם חסרי כל משמעת, ושישה מעשרה מאמינים שילדיהם כשלו בחינוך הנכדים בגלל שיטות החינוך החדשות, בהן עונש הוא לא עונש, והגבולות מטושטשים. רבע מהסבים אמרו שילדיהם פוחדים מחינוך קשוח ועונשים, כי אלה גורמים להם להיתפס בפני הילדים כ'קשים'. 20 אחוזים מהסבים אומרים שלנכדיהם אין כבוד למבוגרים מהם.

"ניכר שיש ירידה חדה, בדורות האחרונים, בנושא עונשים וחומרת החינוך", אומרת ג'יין סילק, עורכת המגזין שהזמין את המחקר. "מרבית הסבים מאמינים שילדיהם רכים מדי עם הנכדים, ושהגבולות שהם מציבים אינם ברורים. על פי אמונתם, תוצאה של חינוך כזה הוא חוסר כבוד להורים ולסמכות, וערכים מפוקפקים. כששאלנו אותם כיצד ניתן לשפר את חינוך נכדיהם, יותר ממחציתם הציעו חינוך נוקשה יותר. רק מחצית מהסבים מאמינים שלנכדים אכפת כאשר הוריהם מתעמתים איתם לגבי דבר מה שאינו בסדר".

איך היו מענישים פעם?

שיטות הענישה ללא ספק השתנו, ובעוד 45 אחוזים מהסבים אמרו שהיו מחנכים את ילדיהם על ידי מכות, הצלפות או 'הפלקות', היום סוג זה של ענישה אינו מקובל, ואף אינו חוקי. 50 אחוז מהסבים נהגו לקרקע את ילדים ולשלוח אותם לחדרם, 33 אחוז היו מונעים מהם את דמי הכיס השבועיים בעקבות התנהגות שאינה מקובלת עליהם, ו-12 אחוז היו שולחים את הילדים למיטה ללא ארוחת ערב. כיום, מצא המחקר, רק 11 אחוזים מההורים מחנכים בעזרת מכות, ו-21 אחוזים מהילדים לא מקבלים את דמי הכיס כעונש. במקום זאת, החרמות נעשו פופולריות, ו-24 אחוזים מהילדים יאלצו למסור את המכשיר הסלולרי להוריהם, בעוד 40 אחוזים ייענשו בכך שתמנע מהם הצפיה בטלוויזיה.

"הסבים שנשאלו הודו, ברובם, ששינוי שיטות החינוך אינו רק שלילי, ורובם מתחרטים על כך שנהגו להכות את ילדיהם ולהסב להם סבל גופני", אומרת סילק. "ועדיין, הם מאמינים שהחינוך והענישה אינם מתנהלים כראוי, ושילדיהם עושים עם הנכדים עוול גדול. שליש מהסבים חושבים שילדיהם עושים לעצמם חיים קלים בהמנעות מעימותים, ורבע מהם מאמינים שהנכדים רואים בהוריהם חברים, ולא סמכות, עניין אותו הם מוצאים מטריד ביותר".

סבים, קבלו חוקי עשה ואל תעשה

"סבים מסתדרים עם נכדים, כי יש להם אויב משותף", מצטטת הפסיכותרפיסטית והמרצה אנאבלה שקד פתגם משעשע על סבאות וסבתאות. "כסבים וסבתות יש לנו דווקא הזדמנות ליהנות מהשמנת בלי להשמין, או במילים אחרות לפנק בלי להיות אחראיים לתוצאות".

שקד מציעה מספר עקרונות מועילים של עשה ואל תעשה שיכולים לסייע לסבים ולסבתות להימנע מחיכוכים עם ילדיהם, בדרך לנכדים:

עשה:

  • היו מודל נוסף על זה של ההורים, בערכים, במסורת המשפחתית ובשפע הפנימי.
    העניקו אהבה ללא תנאי.
  • פתחו כישורי דיפלומטיה: להיות איתם בלי להיות נגד הוריהם.
  • לא להצדיק את ההורים אך לא לתקוף אותם. בנו קשר מיוחד ובלעדי עם הנכדים.

אל תעשה:

  • אל תאפשרו לנכד מה שההורים לא מרשים.
  • אל תפגינו ביטול עצמי וחוסר גבולות.
  • אל תחיו פנטזיות נשכחות דרך הנכדים: הקשיבו למה שהם רוצים, מה שנכון להם.
  • אל תשכחו את הילדים, ואל תיצרו קואליציה עם הנכד.

>> 8 דברים שלעולם לא נודה בהם בקול רם