"יש משהו שאת רוצה להגיד לי"? צייץ הבוקר ליאור שליין מעל תמונה של ליברמן ומיכאלי המציגים חופשת לידה בתשלום גם לגברים.

View this post on Instagram

A post shared by ליאור שליין (@liorschleien)

ואכן אתמול, רביעי, הכריזו שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מרב מיכאלי ושר האוצר אביגדור ליברמן על קידום חופשת לידה לאבות בתשלום מלא כחלק מתקציב המדינה הקרוב. במסגרת המתווה הצפוי תינתן חופשת לידה לאבות החל מהשבוע ה-15 ללידה, במתווה שיוכרע עד להגשת התקציב לממשלה ב-16 ביוני. סוכם כי החופשה תימשך לפחות 14 יום ובתנאי שהאישה תחזור לעבודתה. צעד זה נועד לצמצם את פערי השכר בין גברים לנשים בשוק העבודה ולאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב שבין אב לתינוק/ת, וכן לאפשר לכל ילדה וילד את הקשר הקרוב עם שני ההורים. המתווה החדש צפוי להיות מאושר במסגרת תקציב המדינה הקרוב ויחל משנת 2023. תנאי הזכאות לאבות יהיה זהה לזה של נשים ויעמוד על 10 חודשי עבודה מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או 15 חודשים מתוך 22 החודשים האמורים.  

"הצלחנו! חופשת לידה לאבות", כתבה מיכאלי בדף הפייסבוק שלה, "אחרי שנים שאני נאבקת על זה, שבהן חזרו ואמרו לנו זה יקר מדי, זה מוזר מדי, זה נגד הטבע – זה קורה. במדינת ישראל תהיה חופשת לידה גם לאבות!... פתאום לא רק האמא תהיה ברירת המחדל בכל הנוגע לטיפול בילדות ובילדים, פתאום ההורים יהיו שווים יותר. זה יוביל לצמצום בפערי השכר, זה ימנע ממעסיקים להעדיף עובדים גברים וזה פשוט מייצר שוויון. החזון שלנו לשוויון במשפחה ולזכות של שני ההורים להיות הורים מתממש, וזה מרגש".

ואילו ליברמן הכריז כי "הצעד יאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב יותר עם התינוק או התינוקת ויקטין את התמרוץ השלילי להעסקת אמהות. אזרחי ישראל יודעים שיש כאן ממשלה שדואגת להם, לרווחתם ומשדרגת באופן משמעותי את איכות החיים שלהם".

כלי מדיניות מרכזי לצמצום פערי השכר המגדריים

במדינת ישראל ישנן כ-180 אלף לידות בשנה, ו-130 אלף נשים זכאיות לתשלום בתקופת ההורות והלידה. כיום מקבלות הנשים חופשת לידה של 15 שבועות בתשלום מלא. על פי החוק הקיים, האב יכול להחליף את האם ב-7 מתוך 15 השבועות, בתנאי שהאם יוצאת לעבוד באותו פרק זמן. בפועל, רק כאחוז מהגברים מממשים אפשרות זו.

על פי מחקר שנערך באגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שכרן של אמהות לאחר לידת הילד הראשון צונח בכ-30 אחוז, בעיקר בשל צמצום היקף המשרה; אך גם עשור לאחר מכן משכורתן נמוכה בכ-28 אחוז ביחס לאבות. במסגרת המחקר הומלץ מפורשות על יישום מתווה חופשת לידה לאבות כפתרון אפשרי לצמצום הפערים המגדריים בטווח הארוך. גם ארגון ה-OECD ממליץ על תקופת לידה לאבות ככלי מדיניות מרכזי לצמצום פערי השכר המגדריים. חופשת לידה לאבות תאפשר גם חזרה מהירה יותר של האם לשוק העבודה, ונמצא כי זמן הטיפול הצמוד של האב מיטיב עם התינוקות ומקדם את חוסנם והתפתחותם. 

"חשוב לי להדגיש שזו בחירה שלנו, של שנינו, ב"ה זכינו ויש לנו את הפריווילגיה לבחור ככה. המדינה צריכה לדאוג שגם מי שיש לו עורף כלכלי פחות חזק יוכל לעשות את זה ולאפשר לכל משפחה להחליט מה נכון ומתאים לה באיזון עבודה-בית"

עידית, ירושלים

"לא מתאים לי להישאר כל היום בבית"

"החלטתי להעביר את הזכות על חופשת הלידה לבן הזוג שלי כי לא מתאים לי להישאר כל היום בבית ולא לעשות כלום חוץ מלשבת בבתי קפה", אומרת עידית, בת 33 מירושלים, אם לילד וכעת בהיריון מתקדם, "אני לומדת ועובדת, ואוהבת את החיים שלי באיזון בית-עבודה. בעיני חופשת לידה, מעבר לשבועות הנדרשים להחלמה פיזית, מפרה את האיזון הזה למקום שהוא לא נכון לי.

"רציתי שהאיש שלי ייקח את הזמן עם התינוק החדש, שלקרוא לו חופשה זה מושג שגוי בעיני, כי לי היו תשעה חודשים לחיבור הזה, וכדי ליצור חיבור ביניהם צריך גם זמן ארוך".

אחת הטענות לכך שהאם תישאר בבית היא פיתוח הקשר בינה ובין הילד, אך עידית ממש לא מודאגת. "אני לא חוששת שהקשר יהיה שונה, לתינוק מגיע קשר עמוק באותה המידה עם אמא ועם אבא שלו, כמה שיותר דמויות מיטיבות שהוא קשור אליהן באופן עמוק – יותר טוב, אבל הכי בסיסי זה קודם אמא ואבא, ואין כמו החודשים הראשונים בחיים של תינוק כדי ליצור קשר ראשוני וביטחון רגשי. חשוב לי להדגיש שזו בחירה שלנו, של שנינו, ב"ה זכינו ויש לנו את הפריווילגיה לבחור ככה. אני חושבת שהמדינה צריכה לדאוג שגם מי שיש לו עורף כלכלי פחות חזק יוכל לעשות את זה ולאפשר לכל משפחה להחליט מה שנכון ומתאים לה באיזון עבודה-בית".

ליברמן ומיכאלי מקדמים חופשת לידה לאבות בתשלום מלא (צילום: לע"מ)
ליברמן ומיכאלי | צילום: לע"מ

"קשה לי לדמיין עולם שאני לא יכול לטפל בבן שלי בחודשים הראשונים"

"אני חושב שהמדינה צריכה לדאוג ששוק העבודה יאפשר להורים לבחור מי מהם יהיה עם הילד בחודשים הראשונים, ובעדיפות שבחלק מהזמן שניהם יהיו", מוסיף יאיר, בן זוגה של עידית העובד כעורך דין בעמותה. "בלידה הקודמת יצא שהייתי הרבה עם הבן שלנו אחרי הלידה. הוא נולד מוקדם והיינו הרבה זמן בפגייה. לקחתי חל"ת מהעבודה והייתי איתו חודש שלם. כשיצאנו הביתה, כשהוא היה בערך בן חודשיים, הגיעה הקורונה, ובזכותה יצא שהייתי איתו בבית עוד חודשיים. אחרי שהייתי ככה באופן צמוד עם הבן הבכור שלנו, קשה לי לדמיין עולם שבו אני לא יכול להיות מטפל קרוב של הבן שלי בחודשים הראשונים של החיים שלו.

"אני מרגיש שהקשר שלנו נבנה באופן משמעותי בתקופה הזאת, למדתי להכיר אותו והוא למד להכיר אותי. הטיפול הישיר והיומיומי חיבר בינינו. מתוך החוויה הזאת החלטתי שאני רוצה לצאת לחופשות לידה. אני חושב כשהאבות לא נמצאים עם הילד שלהם ולא בונים את הקשר איתו בחודשים הראשונים, ורק האמא פנויה לזה, נוצר קשר לא שוויוני בין ההורים לילדים והאמהות נדחפות להיות המטפל העיקרי, ומי שמפסיד מזה זה גם האבות. אין סיבה שאשתי תהיה המטפלת העיקרית בילד ואני לא, שנינו ההורים שלו באותה מידה".

 

"כשהאבות לא נמצאים עם הילד שלהם ולא בונים את הקשר איתו בחודשים הראשונים, ורק האמא פנויה לזה, נוצר קשר לא שוויוני בין ההורים לילדים והאמהות נדחפות להיות המטפל העיקרי, ומי שמפסיד מזה זה גם האבות"

יאיר, ירושלים

"קודם כול בגלל העבודה שלי, וגם בשביל הנפש"

גם אלין, בת 30 מפתח תקווה, מספרת בהתרגשות על החלטתה: "החלטתי לוותר על חופשת הלידה קודם כול בגלל העבודה שלי, וגם בשביל הנפש מאוד מאוד קשה לי לשבת בבית בלי שגרה, ואני יודעת שזה יהיה לא קל עבורי". גם היא, כמו עידית, לא מודאגת לגבי יצירת הקשר עם התינוק. "אני לא חוששת שהקשר יהיה שונה", היא אומרת, "להפך, אני בטוחה שיהיה הרבה יותר טוב לנו כמשפחה ולבן זוגי כאבא, בכל זאת מדובר בילד ראשון".

"ברור שהקשר עם האב חשוב לא פחות מעם האם", מחזקת גם ליה אור, 45, בת זוגו של יובל, העומדת ללדת החודש את בתה השנייה, "אבל הסיבה הנוספת לכך שבן זוגי יחליף אותי ברגע שמתאפשר בחופשת הלידה היא בעיקר כלכלית – בגלל פערי השכר בינינו, והעובדה שהתשלום יחסי לשכר, הרבה יותר משתלם שהוא זה שיקבל אותו. אני עובדת עצמאית מהבית ואוכל לחזור לעבוד וגם להיות פה, והוא יזכה להיות פה איתנו. כולנו נרוויח מזה".