יום המשפחה מאופיין בדרך כלל במחשבות על משפחה, על ההורים שלנו, הילדים שלנו, האחים והיחסים בינינו. במקרה שלי המחשבות קופצות גם לתחום עיסוקי: כלכלת המשפחה. תשאלו, אולי, מה הקשר בין השניים? הרי יום המשפחה הוא סוג של יום פוצי-מוצי שכזה,  בו מדגישים את הקשר בין בני המשפחה הקרובה והמורחבת, ומהללים את האהבה והתמיכה ההדדית בין בני המוסד החמים, המבולגן, הטעון והחשוב הזה הנקרא "משפחה". וכלכלת המשפחה? הרי זה משהו מחושב, מסודר כזה, בכלל לא פוצי-מוצי.

משפחה כותבת על לוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מי המנכ"ל של המשפחה הזאת? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז הנה הקשר, כפי שאני רואה אותו: לכלכלת המשפחה מקום מרכזי וחשוב מאוד בטיפוח התא המשפחתי. בכדי להיות משפחה מוצלחת בימינו, אהבה ותמיכה הינם אמנם היסוד המוחלט אך הם אינם מספיקים, ולצד הכלכלי יש חלק לא פחות חשוב. אנחנו חייבים להתעורר, לשנות גישה ולהבין שאנחנו צריכים להתייחס למשפחה כאל עסק. זו הדרך היחידה לסגור מינוסים, להתחיל לחסוך ולהצליח להגשים את שאיפותינו הכלכליות.

תעדפו משימות, תשקיעו בפיתוח

עסק ומשפחה דומים בהרבה מובנים. בדיוק כמו בעסק, גם במשפחה יש הכנסות, הוצאות, רווחים, הפסדים, נכסים, תכניות לטווח קצר, בינוני וארוך.  עסק, על מנת שיצליח, חייב להיות מנוהל נכון. ניהול מוצלח כולל מעקב אחר הוצאות וביצוע פעולות לצמצומן, עבודה לפי סדרי עדיפויות, שיווק ופיתוח עסקי, ניהול נכסים, אחריות חברתית וכו'.

אם אתם רוצים לנהל את החיים הכלכליים של המשפחה שלכם בדיוק כמו שעסקים מצליחים מנהלים את עצמם, ובמיוחד את כספם, במטרה ש"משפחת ישראלי בע"מ" תהיה עסק רווחי ומשגשג גם מבחינה כלכלית - הנה 5 דברים שעסקים עושים שכדאי שתאמצו:

1. הוצאות והכנסות. כתבתי על זה כבר מספר פעמים, ואמשיך לעשות זאת, כי הבסיס להצלחה בכלכלת המשפחה הינו מעקב אחר ההוצאות וההכנסות. ברגע שיש מודעות לגובה ההוצאות בסעיפים שונים, ברמת דיוק גבוהה, ניתן להתחיל לשנות לשפר ולייעל, ומנסיוני, תמיד יש מה לשפר. הרי, לאף עסק כמעט אין יכולת קיום אם הוא בהפסדים, אז למה שלמשפחה תהיה?

2. תעדוף משימות. מעבר למעקב אחר הוצאות והכנסות, לכל משפחה ובכל רגע נתון, יש המון מטלות שיש לבצע כדי לתחזק אותה. כדי להצליח להשתלט על כולם, צריך לכתוב אותם על דף ולחלק לבני המשפחה או לפחות לכתוב איזו תכנית עבודה שבועית, כפי שכבר פרטתי בעבר. אגב, ישנם עסקים שנוטים דווקא לעשות את ההיפך, כלומר, להעמיס על העובדים מספר משימות ופרוייקטים כבדים במקביל, והתוצאות המושגות הן בדרך כלל ההיפך מהצלחה, במיוחד ברמת התחושה של העובדים. גם מכישלון עסקי יש מה ללמוד!

3. ניהול נכסים. הכוונה ב"נכסים" הינה הן לנכסים פיזיים והן לנכסים פיננסיים. הנכס הפיזי המשמעותי ביותר של משפחה הוא בית המגורים. ההחלטה לגבי קניית הנכס הראשון או שיפור הדיור הינה קריטית, וחשוב לעשות אותה בצורה נקייה מרגשות עד כמה שניתן, ובמיוחד לא "לקפוץ מעל הפופיק". גם בלקיחת משכנתא חשוב לבדוק את כל האופציות ולהתייעץ עם מומחים לפני שסוגרים.
נכסים פיננסיים הינם כספי חסכונות וביטוחים למיניהם.  בדיוק כמו שעסק עושה, כך גם עליכם כמשפחה לדעת בדיוק לאיפה מנותבים כספי הביטוחים שלכם, האם אתם מקבלים את התמורה הטובה ביותר עבורם ועבור החסכונות שלכם, ובמידה שלא – לבצע שינויים.

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
כדי שעסק יצליח הוא צריך להיות מנוהל נכון, כך גם משפחה. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא

4. פיתוח עסקי. אצל עסקים, המשמעות של פיתוח עסקי היא השקעה שתעזור להם לגדול בטווח הבינוני-רחוק. בהקבלה המשפחתית, הכוונה לחלומות ולשאיפות הייחודיות לכל משפחה, אשר לחלקן תמורה כספית בטווח הארוך (כגון השכלה גבוהה לילדים, שיפוץ הדירה) ולחלקן תמורה רגשית לפני הכל (טיול גדול, ואפילו החלטה לגבי הבאת ילד נוסף לעולם). כולן, ללא יוצא מהכלל, מצריכות השקעה כספית. כפי שעסק לא ייקח על עצמו הוצאה גדולה בלי לבחון קודם האם ומתי יהיה לו את הכסף עבורה, כך גם עלינו כמשפחה לבחון ולתעדף את החלומות שלנו מול מקורות המימון שלנו. וכן, מן הסתם יהיה כאן צורך להפעיל הרבה איפוק וגם יצירתיות.

5. חינוך כלכלי. בעולם העסקי ההתעסקות עם אחריות חברתית הפכה להיות מקובלת מאוד בשנים האחרונות ואפילו מצפים כיום מחברות לנהוג כך. בקונטקסט של משפחה, הנושא הזה הינו חשוב אפילו יותר, כי מי אם לא אנחנו ההורים נלמד ונכשיר את ילדינו לחיים האמיתיים? אחד מהדברים הרבים שעלינו לוודא שילדינו מקבלים ומגיל צעיר, הינו חינוך כלכלי. הדרך הטובה ביותר הינה כמובן דוגמא עצמית, אך מכיוון שמדובר בנושא שרבים אינם בקיאים בו, מומלץ שתמצאו את הדרכים ללמוד בעצמכם ולהעביר הלאה לילדיכם, באופן המתאים לגילאים שלהם כמובן. יש כיום ספרים, אתרים, משחקים ואפליקציות בנושא זה, וגם בבתי ספר מתחילים ללמד את הנושא.

לסיום, מילה קטנה על יום המשפחה עצמו. יום המשפחה הפך ברבות השנים לעוד הזדמנות לסחיטה צרכנית, והשתרש המנהג של קניית מתנות להורים ולאחים. ביום משפחה זה, אני מציעה שתנהגו כמו עסקים מחושבים: תבחנו מהו התקציב שלכם למתנות וכרטיסי ברכה, ותקנו לפי זה במקום להיכנע לתכתיבים. ובכלל, מה שחשוב ביום המשפחה זה ה"ביחד" והאהבה, לא?

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?

>> בטור הקודם: 5 טיפים לחיסכון בקניית תחפושות
לכל הטורים של דבי קצב