הדרך היחידה להצטייד בחכמה לקראת שנת הלימודים הקרבה, היא על ידי שינוי גישה, או כפי שנהוג לומר, החלפת דיסק בראש. שינוי כזה עוזר לא רק עם קניית המחברות הספרים והקלמרים, אלא בכל נושא צרכני אחר. אז אם אתם מאמינים שחייבים לתת לילדים כל מה שהם מבקשים או שמאוד חשוב לכם שכל פרט ופרט בחיים שלכם יהיה מעוצב, יוקרתי ובעל שם – דלגו לכתבה הבאה ב-mako. טור זה מיועד להורים ששואפים לחיות בשפיות כלכלית ומחפשים המלצות פרקטיות לכך.

ציוד לבית הספר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
איפה הכי זול? מסתבר שזה לא כל כך משנה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז מה הדיסק השפוי שיש להטמיע בראש? פשוט מאוד – שימוש בשכל בריא ובסמכות ההורית שלנו, קצת תכנון מקדים וקמצוץ יצירתיות. עשר ההמלצות הבאות פורטות את המונחים האמורפיים האלו למושגים פרקטיים בהקשר של הצטיידות לשנת הלימודים:

1. מה יש לכם בבית ומה באמת חסר. יום-יומיים לפני שאתם יוצאים מהבית לחנות כלי הכתיבה, תעשו בבקשה סדר בקלמרים, במגירות ובארונות בהם אתם מאפסנים מכשירי כתיבה וציוד משרדי. סביר להניח שיש לכם בבית חלק מהציוד המפורט ברשימה שקיבלתם מבית הספר ושהוא במצב סביר עד חדש (מחדדים, מספריים, מחקים, צבעי עפרון – אלו יש בנמצא כמעט בכל בית שבו יש ילדים בגיל גן חובה ומעלה). מחקו אותם מהרשימה ומרקרו רק את מה שבאמת חסר וחייבים לקנות.

2. אל תשוו מחירים בין חנויות. לא ציפיתם לזה ממני, נכון? הסיבה להמלצה זו היא שהשוואת מחירים שכזו הינה בזבוז זמן. עדיף להשקיע את האנרגיה והזמן בתכנון המדויק של רשימת הקניות.  ומדוע זה בזבוז זמן? כי ההשוואה היא בלתי-אפשרית, מכיוון שיש לקחת בחשבון לא רק מחיר אלא גם סוגים, דגמים, איכות וכמות (של המון פריטים קטנים ולא יקרים במיוחד), ובנוסף יש צורך לנטרל את שווי "ההטבות" השונות אשר באמצעותן מפתים אותנו להגיע לחנות. מה עוד שבחנות אחת פריטים מסוימים יהיו יקרים יותר ואחרים זולים יותר, ובחנות אחרת להיפך. בנוסף, המדיה עושה בשבילנו את עבודת ההשוואה בין חנויות בימים אלו, ומכריזה על  הסל הזול ביותר באזורים שונים. עיינו בכתבות אלו, ובחרו מתוכן את החנות שמציעה סל במחיר סביר, שגם נמצאת קרוב אליכם הביתה (אך לא בקניון יוקרתי!) , ושמציעה פריטים בלפחות שתי רמות מחיר (גם מחברות פשוטות וגם  ממותגות, לדוגמא). לפעמים אפילו חנות מכשירי הכתיבה השכונתית עשויה להפתיע במחירים ובמגוון שבה, אז אל תפסלו אותה על הסף, כי יתרון הקרבה חשוב כאן במיוחד אם אתם חוששים שתצטרכו לבצע החלפות (רשימות הציוד אינן תמיד ברורות. מישהו מוכן להסביר לי מה זה לעזאזל "תיקיות חצי שקופות"?).  אז בחרו חנות קרובה וסבירה ובצעו את הרכישה שם, בחוכמה כמובן, כפי שמוסבר בהמלצה הבאה.

3. פריט ממותג אחד. אם ילדכם ממש "חייב" מותג, המלצתי היא שתסכימו לפריט אחד בלבד, ושתתנו לילד להחליט מה הוא יהיה (בדרך כלל ילקוט, יומן, תיקיה או קלמר). תסבירו לו ששאר הפריטים לא יהיו ממותגים כי הם יקרים יותר ללא סיבה, ושזו כמעט רמאות לדרוש מחיר כפול. זה משהו שחשוב שגם הם יבינו, ותאמינו לי הילדים חכמים, הם יבינו, הרי גם הם לא אוהבים שמרמים אותם, נכון? למי שהקישוטים על קלסרים ותיקיות חשובים לו מאוד, תציעו לו לקשט לבד מתמונות ממגזינים, מדבקות, ניירות עטיפה וכו'.

4. האם כדאי לצבור "סטוקים"? במטרה  לחסוך לעצמם זמן במהלך השנה, הורים רבים נוטים לקנות מראש סטוקים של כלי כתיבה, גם אם זה עבור ילד אחד – 5 זוגות מספריים, 10 דבקים, 20 מחקים, 40 עפרונות וכו'. לדעתי, התנהלות כמותית זו הינה הגיונית רק בתנאים הבאים: שאתם קונים רק מוצרים איכותיים בהם השתמשתם בעבר ואתם בטוחים בהם; שאתם קונים אותם במחיר "מציאה" לקנייה כמותית; ושאתם שומרים אותם בבית הרחק מעיניהם ומידיהם של הילדים - אחרת סביר שהילדים יזלזלו בציוד ולא ישמרו עליו, כי הרי "יש לי בבית מלא כאלו".

ילד קטן עומד על ערימת ספרים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם בספרי לימוד אפשר לחסוך | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. ילקוט, או-הו, הילקוט. מכל הפריטים ברשימת הציוד, זהו הפריט היחיד שלגביו כן חשוב להשוות מחירים ומוצרים לפני הקניה, כי מדובר בפריט יקר ושאין סיבה שלא יחזיק מעמד לכ-3 שנים. זאת כמובן רק אם מדובר על ילד שאין לו ילקוט כלל כי הוא עולה לכיתה א' או שהילקוט שלו בלוי ושבור משימוש, ואינו ניתן לתיקון.  העדיפות היא לשפצור וניקוי תיק שעודנו במצב טוב, אם יש כזה משנה קודמת, ולא לקנות חדש רק כי הילד רוצה. לגבי ילקוטים חדשים לגמרי במיוחד לקטנטנים העולים לכיתה א' – מלבד השוואת מחירים, תנו לילד להתנסות בו לפני הקנייה, חשוב שיהיה לו נוח לגרור אותו או לשאתו על הגב (אורטופדי או לא, עם או בלי טרולי - היום גם על אלו כבר אין תמימות דעים). ולידיעה, תיקים (ממותגים!) מה"קולקציה" של שנה שעברה נמכרים במחירים זולים בהרבה מאלו של "הקולקציה הנוכחית", אז שאלו גם על אלו בחנות אם אתם בכל זאת רוכשים חדש, או גשו ישירות לאאוטלטים שמתמחים בזה. סביר להניח שההבדלים בין הקולקציות זניחים ביותר והם מתמצים בעניינים ויזואליים בלבד.

6. ההוצאה הכבדה ביותר - ספרי לימוד. הידעתם שזה כבר לא חייב להיות ככה? אני רוצה לבוא בתחינה אליכם ההורים, הנהלות בתי הספר, וועדי הכיתות והנהגות ההורים: צאו מהמקובעות בבקשה, והשנה הצביעו "כן" לתכנית השאלת ספרים! נכון, הפרויקט אינו מושלם, יש קשיים טכניים עליהם יש להתגבר ונדרש שיתוף פעולה של הורים כדי לתפעל אותו בכל בית ספר, אך היתרונות כה רבים שממש חבל לא להיכנס אליו. אני ממליצה לראות את הסרטון החמוד הזה שהפיק משרד החינוך בכיכובם של טל פרידמן וסלבים אחרים המסביר קצת על הפרויקט. באתר ניתן גם להצביע לתכנית, ללא צורך במילוי פתקים למזכירות בית הספר שלרוב נשכחים בקרקעית הילקוט. ומה עושים השנה, אם בית הספר שלכם לא הצטרף לתכנית זו ובמידה ועדיין לא קניתם ספרי לימוד? קנו כמה שיותר ספרים יד-שנייה והזמינו את השאר מחנויות ספרים אינטרנטיות. אמנם החסכון באחוזים אינו אסטרונומי (כ-5-7% חסכון בספרים חדשים מול החנויות הרגילות), אך במידה ויש במשפחתכם שני ילדים או יותר בגיל בית ספר, אזי החיסכון האבסולוטי הינו משמעותי, ואם יש ביכולתכם לבצע איסוף עצמי אז תחסכו גם את דמי המשלוח. ניתן גם לעשות הזמנה מרוכזת דרך מקום העבודה או יחד עם הורים אחרים בכיתה, ואז ניתן לקבל הנחה קטנה נוספת ואולי אפילו משלוח חינמי. הזדרזו ועשו זאת עכשיו.

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
גם אני אוהבת מותגים, אבל זה לא אומר שחייבים אותם. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא

7. לקחת את הילדים לקניות או לא? התשובה שלי היא שאם אתם נאלצים או רוצים לקחת אותם, אז אל תפסעו אל תוך החנות מבלי שעשיתם להם הכנה מוקדמת לכך (ראו המלצות קודמות). בנוסף, וזה בשבילכם, שננו לעצמכם בראש שההרפתקה הקטנה הזו היא הזדמנות לחינוך כלכלי, ושאתם מתכוונים להתייחס בסבלנות, בנחת ובאדיבות לבקשות שלהם (שיהיו גם יהיו, על אף ההכנה המוקדמת) אך גם שתעמדו בהחלטות שלכם במצח נחושה. אחרת, תגלו בקופה שעלות הסל היא כמעט כפולה ממה שתכננתם וממה שיכלה להיות לו הגעתם לקנייה לבד.

8. חולצות בית ספר. גם השנה, כמו בשנה קודמת, ניתן להשיג במחסני האופנה למיניהם חולצות בית ספר כולל סמל במחירים המתחילים ב-12 שקלים (5 ב-60 שקלים) לשרוול קצר ו-20 שקלים לשרוול ארוך דק (5 ב-100 שקלים). כמובן שהמחיר משתנה לפי אורך השרוול, סוג החולצה (טריקו, ריב או לייקרה) ועובייה. לתחילת השנה, מומלץ לקנות כ-6 חולצות קצרות בצבעים ו-2 בצבע לבן.

9. של מי הסווטשירט הזה? אותי אישית זה מפתיע בכל פעם מחדש שילדים רבים עדיין מגיעים לבית הספר ללא ציוד ובגדים מסומנים. אז קדימה הורים, אל תתעצלו ורשמו לפחות את שם הילד אם לא גם את הכיתה, על כל פריט כולל בגדים, כובעים ואפילו בקבוקי מים. בנושא זה, תופתעו לקרוא, אני ממליצה להתפרע קצת ולהזמין או להכין מדבקות יפות ואישיות עם שם הילד ואפילו תמונתו (כתבתי קודם שגם אני אוהבת דברים יפים וחמודים, לא?). סימון שכזה גם יעודד את הילדים להתייחס בכבוד לחפצים שלהם, ולשמור עליהם קצת יותר, וזה כמובן תורם לחסכון הכספי בסופו של דבר.

10. מילה על התקציב. איך אפשר לכתוב טור תקציב משפחתי ללא מילה על התקציב? אז אם תהיתם לאיזה סעיף לשייך את ההוצאות הללו, הנה התשובה. בתקציב שלכם חייבת להיות קטגוריה בשם "ילדים/חינוך", שתכלול בתוכה סעיפי הוצאות נפרדים כגון מטפלת/גן/צהרון, תשלומי בית ספר, שיעורים פרטיים, חוגים, שמרטף, דמי כיס, צעצועים ועוד. סעיף נוסף כאן הוא "ספרים וחומרי לימוד" ולתוכו יש להכניס את כל ההוצאות הללו (למעט ביגוד שבאופן טבעי יש לשייך לקטגוריית "ביגוד והנעלה"). למרות שלא מדובר בהוצאה חודשית קבועה, זו בהחלט הוצאה כבדה למדי, במיוחד אם ההצטיידות הינה עבור יותר מילד אחד, ומומלץ להפריש עבורה סכום מסוים כל חודש במהלך השנה.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן

>> מבחן התיקים הגדול: איזה תיק הכי טוב לילדים?

>> בטור הקודם: האם כדאי לעשות ביטוח למוצרי חשמל?

לכל הטורים של דבי קצב