צעיר מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אמא, את יכולה לעזור לי לחשב את המשוואה הזו? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יש כמה דברים שאנחנו כהורים יכולים לעשות כדי לעזור במימון הלימודים העל-תיכוניים היקרים והוצאות המחייה השוטפות של סטודנטים, ותוך כדי כך גם להכין אותם לחיים האמיתיים שאחרי סיום הלימודים. ההמלצות הבאות יכולות להקל במקצת את העול הפיננסי במשך אחת התקופות המאתגרות, האינטנסיביות אך הכיפיות ביותר בחיים.

חסכו עבורם כסף מגיל צעיר

עם כל הקושי בימינו לשים כמה מאות שקלים בצד בכל חודש - כחסכון בכלל ושאינו בשבילנו בפרט - כדאי מאד לעשות את זה בשביל הילדים. הגיל המתאים ביותר להתחיל לחסוך הוא מגיל הכניסה שלהם למערכת חינוך חובה, אז ההוצאות השוטפות על כל ילד קטנות. בין אם אתם חוסכים דרך קרן השתלמות, פוליסת חיסכון או בפיקדון בבנק, מה שחשוב הוא לזכור שהחיסכון המסוים הזה נועד לממן (או לסייע במימון) הלימודים הגבוהים של הילד, ולכן לא להתפתות ולהוציא אותו על בר/בת מצווה, לימודי נהיגה, טיול לחו"ל לפני או אחרי צבא ועוד חגיגות שבדרך.

עודדו אותם לעבוד ולהרוויח כסף כבר מגיל צעיר

המטרה של עבודה מגיל צעיר אינה בהכרח לחסוך מגיל 14 ללימודים אקדמיים, אלא ללמד את הילדים חשיבותה של עבודה מהי. כל אלו יישאו פרי כאשר הבן או הבת יתחילו ללמוד, והעבודה תהפוך לצורך קיומי. עם כל הקושי בשילוב לימודים לתואר ועבודה, אין כמעט סטודנט שלא עושה זאת, ולכן מוטב שילדיכם לא יגיעו לגיל הלימודים בלי ניסיון בעבודה כלשהי מהעבר.

שליח פיצה מקבל טיפ (צילום: Izabela Habur, Istock)
כאשר הילדים עובדים מגיל צעיר הם מבינים את ערכה של עבודה | צילום: Izabela Habur, Istock

תנו להם לחיות "כמו סטודנטים"

כל מי שהיה סטודנט לפני אי-אילו שנים ודאי מתרפק בחיבה על הזיכרונות מאותה תקופה, כשחיינו את החיים האמיתיים של סטודנטים: בלי רכב צמוד, בדירות מתפוררות עם עוד 6 שותפים ועם מקרר ריק (מלבד בירות וכלי פלסטיק מלאים באוכל מהבית). יש כאלו שחיים כך גם היום, אך ישנם יותר ויותר סטודנטים שהורגלו על ידי ההורים לרמת פינוק גבוהה במהלך ילדותם, ואלה מתעקשים לשמר אותה (גם על חשבון צבירת חובות גדולים) בתקופת הלימודים. ולכן, הורים, אם אתם לא רוצים להיות חבל ההצלה התמידי של הילדים: הורידו את רמת הפינוק כבר מגיל צעיר.

הציעו להם לעשות פסיכומטרי בזמן התיכון

המחיר הוא אותו המחיר, אך ללימודי הכנה לפסיכומטרי וביצוע הבחינה בזמן התיכון שני יתרונות גדולים. ראשית, כאשר עושים זאת בתקופת התיכון החומר רענן יותר וכך הסיכוי לעבור בציון גבוה טוב יותר. שנית, אם מסיימים עם מטלת הפסיכומטרי עוד בזמן הלימודים בבית הספר, אפשר לנצל את התקופה שאחרי הצבא לעבודה – ובמקום לחרוש לפסיכומטרי, להשתכר ולחסוך כסף לקראת שנות הלימודים.

בדקו שהם יודעים מה מגיע להם

סטודנטים זכאים להנחות בתחומים שונים, החל מתחבורה ציבורית וכלה בניהול חשבון בנק. ודאו כי הילדים שלכם מעודכנים לגבי כל מה שמגיע להם. הזכירו להם לחפש מלגות לימודים שיכולות להתאים להם – לפעמים זה דורש מעט עבודה בחיפוש ומילוי טפסים, אבל כאשר מוצאים מלגה מתאימה, המאמץ משתלם.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן

>> בטור הקודם בדקנו: כמה עולה להתגרש?

לכל הטורים של דבי קצב