חתונות הן מופעי ראווה של ממש, בהן לוקחים חלק כל החברים ובני המשפחה של הזוג שמעוניין לאחד כוחות ולצאת לעבר עתיד משותף. במציאות של היום זוגות רבים מתגרשים, אבל כשהם הולכים לדרכים נפרדות וזקוקים לתמיכת המשפחה והחברים יותר מאי פעם, דווקא אז העניין מתרחש בשקט, כמעט בהיחבא. ובכן, לא עוד. הכירו את הטרנד שהתחיל לפני כשנתיים ביפן ועכשיו חצה את הים ולקח בסערה את ארה"ב: טקסי גירושין פומביים שיעזרו לכל המשפחה לעבור בכבוד לשלב הבא. בקרוב אצלנו?

זוג מחזיק טבעות נישואים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרי את מגורשת לי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מודל זוגי טוב לילדים

על פי מומחים רבים לא מדובר בעוד סיבה למסיבה אלא בטקס שיש לו משמעות רגשית גדולה ויכול לעזור מאוד לילדים שהוריהם מתגרשים לעכל את העניין, כי הם יחוו אותו באופן מוחשי ואפילו כצעד חיובי. עבור ההורים, אומרים, מדובר בצעד הראשון שהם יעשו כהורים פרודים המשתפים פעולה סביב מה שטוב עבור הילדים. ישנן המון דרכים שונות לבצע את הטקס, וקמו ברחבי ארה"ב לא מעט מומחים וחברות שיעזרו לזוג לקיים אירוע שמתאים למידותיו, אך במרבית הטקסים שני בני הזוג יתבקשו לכתוב יחד סדרה של הצהרות משותפות אותן יקראו מול הילדים והקרובים להם.

"כאשר מישהו נפטר אנו מקיימים טקסי אשכבה וזיכרון", אומרת תרזה דדוביץ', בעלת עסק לטקסי גירושין. "גם יחסים עמוקים של שנים שתמו זקוקים ליחס הזה. אני מנהלת אירועים מכובדים, אליהם מוזמני בני משפחה וחברים קרובים. אני נותנת לבני הזוג הנפרדים לאחוז בענפי זית ונותנת להם להצהיר את ההצהרות שהכינו בפומבי".

דדוביץ' מציינת שבתרבות היהודית, בניגוד לנוצרית, קיים טקס גירושין, אך הוא אינו מעניק את היחס המכבד לזוגיות ולילדים. "אין ספק שגירושים כואבים לילדים לא פחות מלהורים, לפעמים אפילו יותר, ומנסיוני, טקס כזה נותן את הטון ומאפשר למשפחה תקשורת טובה יותר".

בין הרעיונות הטקסיים שניתן לשלב באירוע אפשר למצוא ניפוץ טבעות, דבר הנהוג ביפן, שריפה של רשימה של דברים שבני הזוג חשבו שיזכו לעשות יחד, שבועת אמונים משותפת לנאמנות נצחית אל הילדים, חזרה רשמית של האם לשם נעוריה, נשיאת האישה אל מעבר מפתן הדלת תוך כדי הכרזה משותפת של יציאה לעצמאות, ופניה אל האורחים, הבעת תודה על כך שליוו אותם עד הלום, ובקשה שיעזרו להם בהמשך הדרך.

"זה נשמע לי מקסים וחשוב", אומרת לימור בנדל, סקסולוגית ויועצת זוגית. "בארץ יש זוגות שנעזרים במגשרים, הטקס נעשה מול המגשר בצורה יפה וחברית והכל נכתב ומוצהר. בני הזוג מתחייבים לפרגן, לשמור שהילדים יהיו מעל הכל, ולא ללכלך. זה מאוד עוזר, אבל זה דבר שנעשה רק בין בני הזוג והמגשר. אנשים לא רגילים לחלוק את הקשיים שלהם. בעוד חתונה זה מופע פומבי וחיצוני, זוגות לא מספרים לאף אחד שהם בטיפול וחווים קשיים, ולדעתי טקס כזה יכול לעזור מאוד בהתמודדות. אם מצליחים להראות את המקום החיובי והיפה של הגירושים, ושני בני הזוג נמצאים בתובנה של מודעות משותפת, מונים את הדברים היפים שהם לוקחים מהיחסים שנגמרו ובאמת משחררים אחד את השני. זה יכול להוביל לכך שבעתיד הילדים יזכו לראות מודל זוגי שהם יכולים ללמוד ממנו משהו".

>> נירו לוי וקארין כהן לא לבד: יש הרבה זוגות שעושים קאמבק מהיר