זוג מסתודד בחוף (צילום: istockphoto)
"הוצאת לי את המילים מהפה". שיחת חולין | צילום: istockphoto

כל החברים אומרים לך שאתה נשמע כמו אשתך? את קוראת את הסמסים שהוא כותב לך ולרגע נדמה לך שאת בעצמך כתבת אותם? אין מה לדאוג, כנראה שאתם פשוט מאוד מאושרים יחד; מחקר מצא שבני זוג מדברים בשפה דומה בתקופות מאושרות ביחסים. "שיחות רגילות בין בני זוג יכולות לתת הצצה לתוך עולמם הרגשי ומצב מערכת היחסים שלהם", אומר פרופ' ג'יימס פניבייקר, עורך המחקר.

סגנון הדיבור הופך לזהה עם השנים?

לפי המחקר, שנערך באוניברסיטת אוסטין בטקסס, ופורסם בכתב העת "פסיכולוגיה חברתית", מצא שכאשר בני זוג מאושרים ביחסים ומרגישים קרובים, הסגנון השפתי שלהם זהה – כולל סלנג משותף, טון דיבור, בחירת ביטויים ותגובות מסוימות. התופעה מגיעה מתוך צורך לחוש שייכות ולהוות מראה לבן הזוג בתוך הזוגיות.

פרופ' פניבייקר, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת טקסס, מסביר: "מדובר בתהליך שקורה לנו גם עם בני זוג וגם בשיחות קרובות עם אנשים אחרים; השפה שלנו משתנה בהתאם לאדם שמולנו, וזה קורה לנו גם כאשר קוראים ספר או רואים סרט. ברגע שחוזרים לעולם האמיתי, הרבה פעמים נמצא את עצמנו מדברים או חושבים בשפת הספר או הסרט. מדובר בתהליך אוטומטי ובלתי נשלט".

פרופ' פניבייקר ושותפיו למחקר עקבו אחרי סגנון השפה של אלפיים סטודנטים. הם ביקשו מהם לענות על שאלות בכתב, ומצאו שהתשובות תאמו את הסגנון בו נכתבה השאלה. כאשר הוצגה בפניהם שאלה שנכתבה בשפה יבשה ודידקטית, כך הם גם ענו. כאשר השאלה נכתבה בשפה חופשית ואגבית, הסטודנטים ענו תשובות רוויות סלנג וקיצורים.

החוקרים בדקו את ההשפעות גם בשירתם של שני זוגות משוררים ידועים: זוג המשוררים הויקטוריאניים אליזבת בארט ורוברט בראונינג, וזוג משוררי המאה העשרים סילביה פלאת וטד יוז. "הסגנון בשירה אצל שני בני הזוג היה דומה יותר בתקופות שבהן היחסים היו קרובים, והשירה התרחקה סגנונית לקראת סופן של מערכות היחסים הללו", אומרת מולי איירלנד, אחת החוקרות.

"פלאת ויוז, שידועים במערכת היחסים הלא יציבה שלהם, היו פחות מתואמים לאורך כל הדרך, וברגעים הכי קרובים שלהם הם לא הגיעו לקרסוליהם של בארט ובראונינג, הבלתי נפרדים והמאוהבים שהפגינו תאימות מדהימה לאורך כל הדרך. אנחנו בהחלט מאמינים שאפשר, רק על פי שיחה בין בני זוג, לגלות אם מערכת היחסים נמצאת לקראת סיום, או שתמשיך בהרמוניה. המסקנה שלנו היא שאם סגנון הדיבור שלכם הולך ונהיה דומה עם השנים, הסיכוי שלכם להישאר יחד גדול יותר".

"אני לא מכירה מחקרים בנושא, אבל ברמה הפסיכולוגית זה נשמע הגיוני", אומרת ד"ר ענת הרמתי, פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית. "הזוגות שמגיעים אליי לטיפול לרוב כבר חווים קשיים במערכת היחסים, ולא פעם הם אומרים לי: 'אנחנו לא מדברים באותה שפה', ומתלוננים על חוסר הבנה וחוסר תקשורת. אמנם מדובר יותר בתוכן ופחות בתצורת השפה, אבל בכל קשר ישנו שלב של סימביוזה בתחילת הזוגיות, ובהמשך היא גדלה או קטנה".

>> הנה סימנים לכך שהנישואים שלכם בסוף דרכם