סטטיסטיקת הגירושים במערב עומדת על כארבעים אחוזים, ובכל זאת, ולמרות שבכל מקרה אחר כמעט, לא מדובר בהימור טבעי וסביר, (האם היינו רוכשים מכשיר שיש לו רק 60 אחוזי סיכוי לפעול?) אנשים ממשיכים להגיד איי דו ולבוא בברית הנישואין. אז איך עושים את זה נכון?

פרוייקט "מעבדת האהבה" הוא מרכז מחקר למערכות יחסים שנוסד באוניברסיטת וושינגטון בשנת 1986 על ידי פרופסור ג׳ון גוטמן, וממשיך להתקיים ולחקור את הנושא החמקמק והעוצמתי. בני זוג מגיעים למעבדה ונותנים לחוקרים לבחון מה קורה להם פיזיולוגית כשהם מנהלים אינטראקציה. כל זוג שנחקר מעדכן על מצב הזוגיות במשך שנים. אלפי זוגות נבחנו כך משנות השמונים, ומסקנות רבות עולות מהמחקר.

זוג אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
״יו, אתה כל כך מעצבן. למה אתה תמיד עושה את זה?״ | צילום: Shutterstock

על פי פרופסור גוטמן, אלה הן ארבע ההתנהגויות הרעילות ביותר לנישואים:

1. בוז: תגובות סרקסטיות, גלגול עיניים, צחוק מזלזל ולעג הם הדברים שעל פי המחקר צופים הכי טוב את הגירושים שמעב לפינה. המחקר מראה גם שבני זוג הבזים אחד לשניה נוטים גם לחלות יותר במחלות מדבקות, כך שזו עוד סיבה להפסיק ללעוג.

2. ביקורת: זה בסדר לומר ׳אני לא בטוחה שזה רעיון טוב׳, אבל לא כדאי לשלול ולהיות שליליים כלפי אופיו או אישיותו של בן הזוג, ובטח שלא לומר דברים כמו: ׳יו, אתה כל כך מעצבן. למה לכל הרוחות אתה תמיד חייב לעשות את זה?׳

3. מגננה: כשכועסים, קל לעבור למצב מגננה, לתקוף ולהפסיק לתקשר, אבל זו אף פעם לא הדרך לפתור שום דבר. להפך.

5. התעלמות: התנהגות כזו היא מאוד פוגענית וקשה - התעלמות מדבריו ורגשותיו של בן הזוג והפניית הגב. זה רק מלבה את השריפה.

לגוטמן יש גם רעיונות לאיך לגרום לנישואים להיות ארוכים ומאושרים, ואלה הדברים שעבדו עבור הזוגות המאושרים שליווה:

1. טיפוח הקשר: כדאי לציין כמה שיותר מאורעות שמחים, משותפים או אישיים, לחגוג לבן הזוג את הצלחותיו ולחזק אותו כשהוא נכשל. כשבן הזוג מספר משהו, חשוב להיות נוכחים. זוגות שהצליחו לשמור על חיוביות ולחזק אחד את השני, נשארו יחד יותר זמן.

2. מסתובבים: זה נתון מפתיע ומעניין במיוחד שגילו החוקרים - כאשר בן הזוג פונה אלינו או מספר לנו משהו, חשוב להסתובב אליו ולהעניק לו קשב פיזי. בני זוג שהסתובבו לפחות תשעים אחוז מהפעמים נשארו נשואים לפחות שש שנים לאחר שהגיעו למכון. זוגות שהסתובבו כשלושים אחוזים מהזמן לא נטו להחזיק מעמד.

3. מתעניינים: זה נשמע בסיסי, אבל זוגות שמעורבים ומתעניינים בעולמו של האדם לו הם נשואים וזוכרים לציין אירועים חשובים בחייו ומיהם האנשים המשמעותיים לו בכל המעגלים זוכים בנישואים שמחים. חשוב תמיד לדעת מהם החלומות, התקוות והחששות של בן הזוג.

4. אדיבות: ההפך מבוז הוא אדיבות, נדיבות וחיוביות האחד כלפי השני. זה לשאול במה אפשר לעזור ואז לקום ולעשות את זה, זה להתעלות מעל לדחף להתחיל לריב, וסתם להגיד משהו נעים ומעצים.

5. פותרים בעיות: גוטמן מסביר שכדאי לא להניח לבעיות לצמוח ולהרקיב אלא לפתור את מה שפתיר במהירות האפשרית. חשוב להעלות את הנושאים לא בתוך ריב אלא כששני הצדדים רגועים וחיוביים. פתרון בעיות תמיד יכלול פשרה וסובלנות, הכלה ושיתוף פעולה.

"אנשים נוטים לשכוח שנישואין זה לא ׳והם חיו באושר ועושר עד עצם היום הזה׳, וזו לא השורה האחרונה בסיפור האגדה," מזכיר גוטמן. "בדיוק להפך. זו רק ההתחלה."