בגידה היא הפרת אמון והפרת הסכם - בין אם נעשתה בכתב ובין אם בעל פה. כל מעשה שאם ייוודע לצד השני במשוואה - יגרור פגיעה, השפלה, עלבון, שקר, כעס ואפילו פרידה. בגידה יכולה להתרחש במסגרת של מערכת יחסים עסקית, מדינית, מקצועית וכמובן רומנטית וזוגית. אבל המשותף לכולם הוא שמי שחצה את גבולות ההסכם ונאף, למעשה סימן ברגע את המסוגלות שלו לעשות זאת. הגבולות שלו התגמשו וטושטשו -  המעשה נעשה.

הבגידה הכואבת ביותר היא כמובן זו שנעשית בזוגיות רומנטית, ולה דרגות חומרה שונות - ממפגש חד פעמי, רומן קצר, שיחות אינטימיות ועד הקשה מכל: סיפור אהבה מתמשך שהביא את הבוגד לנהל חיים כפולים רוויים בשקרים יומיומיים לאורך זמן, לעתים שנים ארוכות.

השאלה האם מי שבגד - יבגוד שוב היא סוגייה שעולה פעמים רבות מהצד שנבגד מתוך רצון לחפש נחמה למכאוב או לחפש סיבה שתצדיק את בחירתו להמשיך בקשר מבלי שיחוש מטומטם או עיוור. הצד הנבגד זקוק לתשובה חד משמעית שתבטיח לו שזה לא יקרה שוב, הוא רוצה להתעודד, להאמין שמעתה הכול יהיה טוב יותר והעיקר שלא להיפרד.

התשובה ברוב הגדול של המקרים היא שכן. הגונב - יגנוב, השקרן – ישקר, והבוגד – ככל הנראה יבגוד. הסיבה שזה יקרה היא כי זו לא התנהגות שזרה לבוגד. הדברים היחידים החד פעמיים בחיים הם הלידה והמוות. כל מה שבאמצע תלוי בדפוסים ובערכים של האדם שסביר להניח שיחזרו על עצמם . אם לא היה מעצור בעבר כנראה שגם לא יהיה בעתיד.

בגידה היא צורך של הבוגד, והיא לא מתרחשת משום מקום. לכל מעשה יש מניע וסיבה, וזה נובע מצורך חזק ולפעמים בלתי נשלט בריגוש, בעניין, במגע ,בכיבוש, בחיזוק אגו ועוד כל כך הרבה סיבות. איך שלא יהיה, עד שצרכים אלה לא ישתנו - הם לעד יהיו מה שיניע את העונג הבא.

זה שנתפס בבגידה או בשקר - ודאי עשה זאת הרבה פעמים לפני, רק  שבכל הפעמים הקודמות הכול עבר בשלום. כעת, משנתפס, יש משבר: בהלה, איבוד שליטה על הסיטואציה, עלבון קשה בצד השני, פאניקה, רגשות אשם ומצפון. כל אלה מושיבים לרגע את הצד הבוגד על כס הנאשמים והוא עסוק רק בלהוכיח כמה שהוא טעה וכמה הוא ראוי לצ'אנס נוסף. הוא יתחנף, יבטיח הבטחות, יהיה "ילד טוב"  לזמן-מה ואחרי תקופה - בחלוף הזעם וכשהרוחות ישקטו, הוא יחפש את ההזדמנות הבאה. הפעם הוא יעשה את זה יותר חכם ויותר נסתר.

בגידה (צילום: ShaneKato, Istock)
הגנב יגנוב, השקרן ישקר, והבוגד? ובכן תשלימו בעצמכם | צילום: ShaneKato, Istock
הבגידה לא תמיד מחוברת באופן ישיר לאיכות היחסים שבבית. בגדול אנחנו לא יצורים מונוגמיים, כך שגם אם בבית יש שקט ושגרה נעימה וגירושים כלל לא עומדים על הפרק, חשוב להבין שהשחיקה והיעדר הריגוש נותנים את אותותיהם. עדיין אדם לעצמו ראשון וקשה לסרב לפיתוי סודי, מתוק וגנוב. ולראייה 80% מהאנשים, נשים וגברים כאחד, בוגדים בשלב כזה או אחר בחייהם.

אז כן, בוגד/ת נשאר לנצח לא אמין. ובכל זאת, האם יש מה לעשות? ובכן, קשה מאד לעצור כדור שכבר נמצא בקנה. אבל אם את/ה עירני ומסתכל על החיים בעיניים פקוחות, כן ניתן לזהות ואפילו די מהר את אותם שינויים בבן הזוג. אני לא חושבת שבהכרח אפשר למנוע אבל גילוי וזיהוי מוקדם מרכך את המכה, את ההפתעה. שימו לב איפה אתם חיים והציבו לעצמכם גבולות יותר ברורים. והעיקר לא לפחד כלל.

ואולי השאלה הנכונה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא האם זה שלא בגד מעולם -  יבגוד? ובכן, אין ערבות. הכול תלוי בצרכיו ובמערכת היחסים בזמן הנתון.

>> רוצים להתייעץ עם יעל ברון בנושא זוגיות? שלחו לנו שאלות והיא תענה על נבחרות מהן במדור שיפורסם כאן (פרטיכם יישמרו במערכת). כתובת המייל לשאלות: family@mako.co.il

>> לכל הטורים של יעל ברון