יחסים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
היצרים התפרצו והרומן התחיל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ליאת היא רווקה, צעירה ונאה ומשכילה בת 34. יש לה דירה ופרנסה טובה ולכאורה הכל דבש. חוץ מזוגיות , זו לא החוזקה שלה בלשון המעטה. את דוד היא הכירה בעבודה. הוא נשוי ומבוגר ממנה ב 15 שנה אבל זה לא הפריע ליצרים להתפרץ וכך נולד רומן אהבה לוהט.

היא מספרת לי סיפור עגום. "כבר 3 שנים שאנחנו נפגשים כל יום , ואפילו ישנים ביחד.  אין לי מושג איך הוא מסביר את ההיעלמויות האלה לאשתו ואני גם לא יודעת מה היחסים ביניהם כי אסור לי לשאול אותו אפילו. אם אני מעזה לחקור אותו, הוא מתרגז ונעלם לכמה ימים. כל היחסים בינינו מתנהלים רק בבית שלי, בין 4 קירות. אין לנו אפשרות לצאת לבלות בחוץ. אני אוהבת אותו מאד, והשילוב הזה גרם לי לנתק  לאט לאט את כל קשריי החברתיים. הוא כל החיים שלי. אף אחד מסביבי לא יודע על הרומן, הוא אסר עלי לספר כך שאפילו חברה טובה שלי לא יודעת על קיומו. אני חיה בבדידות.

"בנוסף הוא קנאי מאד, בודק לי את הנייד ואם הוא מוצא שם הודעה מגבר ,זה מיד מביא למשבר ביחסים. גם למסיבות עם חברות, הוא לא מסכים שאלך. כך יוצא שאנחנו נפרדים וחוזרים כל שבועיים בערך, ותמיד זה נגמר בזה שאני זאת שמסמסת ורוצה שהוא יחזור. אני נשברת. מתחננת, משפילה את עצמי. ואז הוא חוזר עם זילזול בעיניים. הוא בז לי. על גירושים הוא בכלל לא מדבר. זה לא על סדר היום. מבחינתו ככה זה טוב. אני סובלת. אני רוצה להתחתן ולעשות ילדים והוא ממש לא בכיוון. איך יוצאים מזה?"

"תזרקי אותו!": קל להגיד, קשה ליישם

ליאת שלום.

את חושבת שאת רוצה חתונה וילדים אבל גם את ממש עוד לא בכיוון. אם היית בכיוון, מזמן כבר לא היית איתו. לא היית בוחרת בגבר נשוי בעודך פנויה וללא צאצאים. לא היית מוכנה לספוג עלבונות ובדידות בזוגיות שלך. הסיפור שלך הוא סיפור על אישה שהביאה את כל הקבלות בחיים על כך שהיא שווה ואיכותית אבל הדימוי העצמי הנמוך והערכתך הנמוכה לעצמך דופקים לך את החיים.

ורדה רזיאל היתה אומרת: "תזרקי אותו" וזה באמת הדבר הנכון. אבל כל כך קל לתת עצה, כמה קשה לבצע.

מצברוח טוב (צילום: מיקי אלון, מתוך הסרט)
אני חוזרת ומשפילה את עצמי, והוא בז לי. אילוסטרציה | צילום: מיקי אלון, מתוך הסרט
את חיה עכשיו בגטו, חייך תחת איום ואלימות. הגבר שלך הוא סוג של גבר מכה ומעל הכל, את אישה מוכה. מכות הן לא רק פיזיות ואלימות היא לא רק הרמת ידיים.  את חיה תחת משטר פחד מתמיד מהגבר שאיתך, והוא מנצל את חולשתך. מאיים עליך בנקודה הכי כואבת שלך – נטישה. הוא ממש רוקד לך על הפצע. אבל הוא זה הוא והבעיה זו את. בעצם היותך פיזית שם, הרי שאת מסכימה לכל זה. את אולי מביעה תרעומת אבל רגלייך רצות שוב ושוב אליו, ובכך את מאשרת שהיחסים מתאימים לך. ואכן הם מתאימים לך בשלב הזה. את מאד רוצה לצאת משם אבל זה עדיין בתאוריה בלבד. כשתצאי מהקשר החולה הזה תדעי שעלית עוד שלב.

את תפסיקי לאהוב אותו רק שתביני לעומק כמה דברים על עצמך.

1 .את מונעת מפחד. את מפחדת להיות לבד, את מפחדת ממנו, את מפחדת להיות בזוגיות של ממש, את מפחדת להתחייב לנישואין, את מפחדת להיות אמא שמא לא תעשי זאת טוב או לא תצליחי לפרנס או לא תצליחי לשמר את זוגך - פחד, פחד , פחד.  פחד הוא חוש הישרדותי ויש אותו לכולנו. יש לו מטרה טובה לשמור עלינו  אבל אצלך הוא הופך לבוס הגדול שמנהל אותך. בן אדם שחווה פחד נוטה להסתיר אותו שהרי פחד הוא חולשה ואנחנו אלופים בלהסתיר חולשות אפילו מעינינו שלנו. כשהפחד משתלט ומנהל את החיים, אנחנו עסוקים בלייפות את המציאות. ורק שלא נעמוד מול המראה ונגיד שאנחנו פחדנים. אך ביום שתכירי את הפחדים שלך מקרוב, לא תייפי את המציאות. תסתכלי על האמת העירומה שהיא הרבה פחות יפה אבל היא היחידה שתקדם אותך לשלב הבא. להתגבר על הפחד ולהמשיך קדימה בעוצמה. 

2 . את החזקה בקשר. הגבר שלך הוא כל כך חלש מולך שהוא חייב להקטין אותך למימדים שלו. הוא עושה זאת באמצעות העלבות, רודנות, קנאות וסנקציות. ומשכנע אותך שאת אפס מאופס ואת מאמינה לזה. אל תתבלבלי –הוא החלש מבינכם. ברגע שתביני את זה, תתחזקי ותלכי.

3 . את לא אוהבת את עצמך. מה יש לך לאהוב בגבר נשוי שלא מעניק לך חום ואהבה? אהבה היא היזון חוזר. את אותו והוא אותך. הדרך שלו להראות לך אהבה מעוותת. לא כך נראית אהבה. אהבה זה חום, אמפתיות, משיכה, געגוע והמון רוך.  גבר נשוי שמנהל רומן עם אישה פנויה צריך להביא עימו ערך מוסף על מנת שתרצי ותתפתי להיות איתו. הוא,לא רק שאינו  מוסיף ערך, הוא מפחית ערך. יחס כזה אני לא מייעצת לך לקבל גם מגבר שפנוי לקשר.קל וחומר לא מנשוי.

מה שאנו עושים בחיים שלנו מרצון וללא כפייה , האחריות היא עלינו. זו המראה שלנו. לא תמיד הדיבורים והמעשים הם בהלימה. ביום שתרצי ותהיי בשלה באמת  להינשא ולהקים משפחה, ביום הזה את לא תהיי איתו. ביום שתעריכי עצמך יותר ותביני שאת שווה, לא תהיי שם יותר.

אני יודעת, קל לומר, קשה ליישם. כן ,זהו תהליך ארוך ועמוק שמחטט בעבר הכואב. בסיטואציות שהביאו אותך למקום הנמוך הזה. להיות אדם חזק ומאושר זה להיות אדם שעומד מול העבר, מול הילדות, מול האמת, מול הפחדים, מכיר בהם, לא עסוק בייפות, לא עסוק בלזייף, מבין שהם חסם לאושר ומנסה להיתגבר עליהם. לרצות משהו בחיים ולפחד לעשותו, זה כלא ללא סורג , והמאסר יכול להיות מאד ממושך ואפילו מאסר עולם.  הכל בידיים שלך.

>> רוצים להתייעץ עם יעל ברון בנושא זוגיות? שלחו לנו שאלות והיא תענה על נבחרות מהן במדור שיפורסם כאן (פרטיכם יישמרו במערכת). כתובת המייל לשאלות: family@mako.co.il

 >> לכל הטורים של יעל ברון