עשרות אלפי מפונים שוהים בבתי מלון ברחבי הארץ מאז 7 באוקטובר, וכפי שעולה מעדויות של גורמי המקצוע, המצב בהם מעורר דאגה. בדיון היום (שלישי) של הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת בעניין מניעת אלימות במקומות ריכוז של מפונים, העלו נציגי המשטרה והממשלה ומשתתפות נוספות נתונים מדאיגים בדבר עלייה בפשיעה וההטרדות המיניות באותם מלונות.

ליאור גל כהן, ממרכז השלטון האזורי, שיתפה בעדויות שהגיעו אליה. "אימא, מפונה שמתגוררת כעת בבית מלון, סיפרה שבתה בת ה-3 הופשטה בידי ילד אחר בן 8", סיפרה. "היא עכשיו לא יודעת מה לעשות עם זה. כלומר, אנחנו מתמודדים עם כמה מצבים: לאנשים יש בעיות שהם מביאים מהבית, ובתוך סיר לחץ זה עולה בריבוע. אנחנו מתמודדים עם אוכלוסיות שונות שחיות יחד - כולל גילים שונים".

"איש חשף את איבר מינו בפני נערה, המעליות סומנו כנקודות תורפה"

מיה אוברבאום, מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, סיפרה גם היא על מקרים קשים שהתרחשו בבתי המלון שבהם שוהים המפונים. "תושב מפונה שהשתכר חשף את עצמו והשתין בפני ילדים", שיתפה אוברבאום. "תושבת אחרת הרחיקה אותם ממנו, ומנהלת המלון התקשרה להזמין משטרה. גבר נוסף השתכר - והתערטל בלובי המלון".

עוד היא סיפרה שדווח להם על מקרים שילדים פוגעים בילדים אחרים, והוסיפה: "מפונה פנתה אלינו וטענה שהיא נאנסה בידי גבר ששהה במלון. הם דיברו, הוא עלה אליה לחדר - וביצע את זממו". בדיון היא גם שיתפה על מקרה שבו נפגעה ילדה בת 8 בידי מציל בבריכה.

לדברי אוברבאום, "המעליות סומנו כנקודת תורפה", מאחר ששם עלו כמה דיווחים על מקרים חמורים. "במקרה אחד איש חשף את איבר מינו בפני נערה בזמן שהיו במעלית. בנוסף, אחד המפונים בגיל מבוגר פגע בילדה שעלתה איתו במעלית - והועבר למלון אחר".

מסדרון חדרים בבית מלון (צילום: 123rf)
"המעליות סומנו כנקודת תרופה". אילוסטרציה | צילום: 123rf

"בסדנת חינוך שהעביר אחד המרכזים שלנו נערות העלו את הסיפור שמלא גברים מתחילים איתן וזה דוחה", אמרה עוד אוברבאום. "אין שום מערכת מסודרת שמחייבת את מלונות המפונים לקבל הכשרה בנושא". 

"היו מקרים שהכניסו בעל ואישה לאותו מקום, למרות צו הרחקה"

גם מירי פרנק, מנהלת תחום רווחה במלונות מפונים בירושלים, חשפה בעיות מוגנות בקרב בני נוער וסיפרה כי צעירים פגעו מינית בנערות. "היה גבר בן 23 שהיה בקשר עם ילדה בת 13 ואימא שלה בכלל לא הייתה מודעת כי היא הייתה בתוך הכאוס של הפינוי", אמרה.

"המצב במלונות הוא של סירי לחץ", הסביר בדיון שי כהאן, סגן ראש המערך הממשלתי למפוני "חרבות ברזל" במשרד ראש הממשלה. "כמות גדולה של ריכוזי אוכלוסיות שנמצאות בניגוד לרצונן בתנאים לא תנאים, ההרגשה של בן אדם שהוא נאבק על משאבים שהמלון מציע למשפחה שלו. אנחנו מכירים מקרים שהכניסו בעל ואישה לאותו מתחם למרות שלבעל היה צו הרחקה".

נציגת המשטרה לא סיפקה נתונים על היקף התקיפה המינית, יו"ר הוועדה: "אתם חייבים לדעת את תמונת המצב"

נציגת המשטרה שהשתתפה בדיון טענה כי המשטרה הציבה בכל מלון קצינים בכירים בדימוס שהוחזרו למדים והוצבו במלונות לצורך הרגשת ביטחון ולמנוע פגיעות. לדבריה, "נפתחו 40 תיקים בין בני זוג מ-380 מלונות מ-7 באוקטובר. "בפילוח: עבירות איומים, היזק לרכוש במזיד, הפרת הוראה חוקית, תקיפת בן זוג. יש עלייה בעבירות בכלל האוכלוסייה ביחס לשנה שעברה", הדגישה הנציגה המשטרתית.

נציגת המשטרה בדיון על אלימות במלונות המפונים (צילום: ערוץ הכנסת)
נציגת המשטרה בדיון על אלימות במלונות המפונים | צילום: ערוץ הכנסת

"למשטרה אין הגדרה של מלונות של מפונים", היא הוסיפה. "יש עלייה, היא לא דרסטית. מה שיותר חשוב זה שיש מענה ואנשים מקבלים טיפול". נציגת המשטרה גם סיפרה כי נפתחו 116 תיקים על עבירות במלונות, אבל לא ידעה להגיד כמה מהם נוגעים לאלימות מינית.

יו"ר הוועדה, ח"כ פנינה תמנו שטה, סיכמה במסר למשרדי הממשלה ולמשטרה: "אתם חייבים לדעת מה תמונת המצב המדויקת בכל מלון. אם אתם לא יודעים כמה תלונות יש, ואיפה האקלים האלים שצריך לטפל בו, אז לא נוכל להתקדם. איפה שתראו נורה אדומה במרכז מסוים, אתם תדעו לתת טיפול מדויק. תחזרו עוד שבועיים לדיון נוסף עם נתונים מלאים".