פטריסייה ריי גונזלס, בכירה בצלב האדום, התייחסה היום (רביעי) לסוגיית החטופים, לתהליך השחרור שבוצע וגם לביקורת על הארגון שהתעצמה בקרב הציבור הישראלי. "הדבר החשוב ביותר זה שיהיה לנו מרחב תמרון ניטרלי ואמון של הצדדים למלא את תפקיד המתווך", אמרה.

גונזלס היא מנהלת תחום תקשורת אסטרטגית של הארגון. היא סיפרה על הקשיים שנוצרו לארגון במהלך תהליך שחרור החטופים, שלדבריה היה מורכב במיוחד. "אני מבינה שהציבור רואה רק את קצה הקרחון של מבצע שנדרשים שבועות להכנתו. מבחינה לוגיסטית זה מורכב. תנאי הביטחון בעזה היו רחוקים מאופטימליים אבל המון שהצדדים נתנו לתהליך ולארגון אפשרו לכך לקרות, ולהחזיר כ-109 חטופים".

הצלב האדום בח'אן יונס
רכבי הצלב האדום מעבירים חטופים בח'אן יונס

בעת החזרת החטופים, הרכבים של הצלב האדום הותקפו בידי ההמון העזתי. לאחר חזרתם סיפרו החטופים כי הם פחדו לחייהם. פטריסייה התייחסה לכך ואמרה: "אומנם המצב בעזה אינו אידיאלי, אך וידאנו שהחטופים יהיו בטוחים בעת ההובלה. הסתמכנו גם על ההכרה בצלב האדום בעזה, הביטחון שלהם היה מרכיב יסודי במבצע. רצינו לוודא שהאנשים שכבר סבלו סבל עצום יחזרו הביתה בתנאים הטובים ביותר שאפשר".

"דרשנו כמה פעמים לפגוש את החטופים - בפומבי וגם באופן חשאי"

הבכירה בארגון הבין-לאומי התייחסה גם לסוגיית החטופים שנמצאים בשבי - ולעובדה כי הצלב האדום עדיין לא ביקר אותם. היא טענה כי הדרישה לראות את החטופים עלתה הן באופן פומבי והן בחשאיות. "עבורנו הנושא הזה הוא בעדיפות עליונה. דרשנו כמה פעמים ועד עכשיו לא ניתן לנו אור ירוק לקבל גישה לחטופים", אמרה.

"הנשיא שלנו ביקר את המנהיגים של חמאס בדוחה ממש לאחרונה כדי לבקש באופן אישי שיאפשרו גישה לחטופים ולשחרורם", הוסיפה. "גייסנו כבר את כל הציוד ההומניטרי הנחוץ לרגע שבו נקבל גישה לשאר החטופים אך כרגע איש לא אפשר לנו לבקר אותם".

רבים מהחטופים סובלים מבעיות רפואיות הדורשות ציוד רפואי מיוחד. חלק מבני משפחות החטופים פנו לצלב האדום וביקשו להעביר להם את התרופות עבורם - אך נענו בשלילה. לטענת פטריסייה, הסיבה שהם לא לקחו את התרופות היא שאין להם גישה לחטופים ולא רצו לקחת תרופות לשווא. 

"אני רוצה להודות למשפחות בשם הצלב האדום על הקשר שקיימו איתנו. אכן קיבלנו את התרופות, אבל יש לנו את כל הציוד הדרוש לכך, זו אינה הבעיה. לא יכולנו לקחת מהם את התרופות עבור יקיריהם כי אנחנו לא יכולים להעביר את התרופות האלו", הסבירה. "אנו שוב מבקשים לאפשר לצלב האדום לבצע בדיקות בריאותיות לחטופים". 

"אנחנו לא לוקחים צדדים, מה שחשוב לנו זה הקורבנות" 

למרות דבריה של פטריסייה, נראה כי הצלב האדום אינו ממעט לבקר את התנהלות ישראל במהלך המלחמה. הארגון ביקר את מדיניות ישראל באופן פומבי כמה פעמים, יש הטוענים שמדובר בסטנדרט כפול והביקורת נגד הצלב האדום בישראל גברה מאז תחילת הלחימה.

פטריסייה מצידה מסבירה כי היא מודעת לביקורת אך מטרת ההצהרות שלהם היא כדי "ליצור דיאלוג עם שני הצדדים". "הבהרנו שלקחת חטופים נוגד את חוקי המשפט ההומניטרי הבין-לאומי כמו כן אמרנו שהסבל בעזה הוא מעבר למה שניתן לתאר במילים, ככה שמה שחשוב בעינינו ובא לידי ביטוי בהצהרות שלנו לציבור, זה האנשים והקורבנות - אנחנו לא לוקחים צדדים", אמרה. 

החל תהליך החזרת החטופים לארץ
רכבי הצלב האדום במהלך שחרור החטופים

"אנו ערים לביקורת ומקשיבים לה ברצינות רבה. הביקורת חשובה לנו ואנחנו מבינים שהיא מגיעה מכוונות טובות לוודא שהחטופים ישוחררו ולוודא שאנחנו עושים כמיטב יכולתנו", הוסיפה. "אני יכולה להגיד שלא הפסקנו לעבוד, אנחנו עובדים 24/7 ומנסים להגיע לכל מוקד כוח".

עוד הוסיפה פטריסייה כי הם מקווים שימשיכו לתת להם את מרחב הפעולה הדרוש כדי לקדם מהלכים: "אנחנו לא פועלים על ידי יצירת לחץ, אנחנו פועלים על פי עקרונות. זה מה שאנחנו עושים ביותר ממאה מדינות בכל רחבי העולם. אנחנו ארגון הומניטרי ואנחנו נמשיך עם המשימה שלנו. אנחנו מקווים שיינתן לנו המרחב הדרוש כדי לפעול".