אחרי 37 שנה בחיל האוויר, משה שוליאן בן ה-63 ידע שהוא רוצה להתנדב. אבל האסימון נפל לו סופית שעמד בתור לבדיקת אנטיגן, בזמן שסבל מקורונה. לפניו עמדה בתור מישהי בערך בגילו, אבל לא הצליחה להבין כיצד לסרוק את הברקוד עם הטלפון כדי להיכנס לבדיקה.

מאז מתנדב שוליאן, נשוי, אב לשני ילדים וסבא לשלושה, בעמותת "באים לטוב" של חברת המתנ"סים בראשון לציון. כיום הוא מדריך 8 כיתות באוריינות דיגיטלית, המיועדת לצמצום פערים דיגיטליים של האזרחים הוותיקים או כמו ששוליאן מגדיר זאת: "להפחית את התלות בילדים ובנכדים". כל אחת מהכיתות מונה כ- 12 אנשים שלומדים איתו קרוב לשנה בשני מתנ"סים שונים בראשון לציון: רמת אליהו ושיכוני המזרח  "במסגרת ההתנדבות שלי, אני מדריך אזרחים ותיקים בהתנהלות מול מחשב וטלפון נייד, אני גם פוגש אותם בבית".

במערך ההתנדבות לאזרחים ותיקים של החברה למתנ"סים פועלים למעלה מ-10,000 מתנדבים בגיל השלישי, שנותנים לחברה, ובתורם מקבלים בעצמם תחושת ערך. אחד התחומים הבולטים הוא תחום האוריינות הדיגיטלית, במסגרתו המתנדבים שעברו הכשרה מקצועית, מסייעים בהתנדבות לבני הגיל השלישי בקהילתם, בהתמודדות עם תפעול מכשירים סלולריים ומחשבים מה שמשפר מהותי את התנהלותם בחיי היום ואת איכות חייהם.

אחד הפרויקטים היפים של אותם מתנדבים הוא "מתחשבים", שפועל לאיסוף מחשבים היוצאים משימוש, מעביר אותם שדרוג וחידוש מקיפים על ידי תעסוקה של אנשים עם צרכים מיוחדים ומוגבלויות ולאחר מכן מחלק אותם למשפחות מהפריפריה החברתית גיאוגרפית דרך שיתופי פעולה עם גופים מקומיים כגון מתנ"סים, הנהגות הורים, רשויות מקומיות ועוד.

מעגל ההשפעה של המיזם מתחיל בעשרות אלפי התלמידים, הצעירים והאזרחים הוותיקים אשר מקבלים מחשב מסובסד אך מתרחב גם להורים ובני משפחה נוספים אשר מתחברים לראשונה לשירותים הדיגיטליים.

עד היום, בשלוש שנות פעילותו, חילק המיזם קרוב ל 17 אלף ערכות מחשב בכל קצוות הארץ ובכל המגזרים. למיזם חברו שלושה גורמים: בנק לאומי, "באים לטוב" ועמותת בי פרנדלי. ההשתתפות של לאומי בפרויקט היא כחלק מהמדיניות החברתית של הבנק לתמיכה באוכלוסיית הגיל שלישי, הבאה לידי ביטוי מגוון פרויקטים חברתיים התורמים ומסייעים לבני הגיל השלישי בין אם בהפגת בדידות באמצעות טיולים מאורגנים עם עמותת Oneday, סיוע בתחזוק הבית לנזקקים באמצעות אתר מדרג, ניידות בדיקות עיניים בדיור מוגן בשיתוף בר אילן ועשרות יוזמות נוספות.

הדרכה בשימוש במחשב (צילום: באדיבות עמותת מתחשבים)
צילום: באדיבות עמותת מתחשבים

"פוחדים ללחוץ על הכפתור"

במסגרת מיזם מתחשבים, שוליאן מצרף אליו מתנדבים שעברו אצלו קורס כדי לחלק מחשבים בבתים של אזרחים וותיקים ולהעניק להם הדרכה אישית. ניצה בן שמעון (67) מראשון לציון היא חלק ממועדון נשים במתנ"ס בראשון לציון שלפני חודשיים קיבלה לראשונה בחייה מחשב נייח. "לפני כן לא השתמשתי במחשב. משה הגיע אליי הביתה ולימד אותי איך להפעיל את המחשב, להשתמש באינטרנט, לגלוש בכל מיני אתרים, ועוד. מאז אני משתמשת במחשב כדי לקרוא כתבות או מרשמים, בעיקר משתמשת לצרכי גלישה ואינטרנט. זה הרבה יותר נוח להשתמש במחשב לעומת הנייד, שבו אני בעיקר משתמשת להתקשר ולצלם. זה כלי שאפשר לקבל ממנו הרבה מידע. מקודם הייתי מאוד מחוברת לספרים, אז עכשיו אני משלבת".


ניצה, אשר עובדת כסייעת בגן ילדים מספרת כי היא משתמשת במחשב ככלי עזר לעבודתה. "אם יש נושאים שאני רוצה לחקור או לשאוב רעיונות, זה מהווה מאגר מידע נהדר. גם הנכד בן ה-14 שלי מדריך אותי איך להשתמש במשחקים במחשב".

שוליאן שהגיע להדרכה אישית אצל ניצה, מספר שאחד הדברים המשמעותיים בהדרכה הוא הענקת ביטחון לאזרח הוותיק. "ככל שאתה מטפס בציר הזמן אתה מאבד מהביטחון וזה חבל, לא מעט אזרחים וותיקים פוחדים ללחוץ על הכפתור, לכן אני קודם כל נותן להם את הביטחון לא לפחד כי לא קורה שום דבר. חשוב לי מאוד שהם יבינו לכן אני חוזר שוב ושוב על ההוראות, משאיר את הטלפון שלי כדי שאם משהו לא מסתדר אני אגיע בשמחה, לא מאמין ב"שגר ושכח".

אלי יפת (72) מכפר סבא, מתנדב כבר 5 שנים כמנהל מעבדת מחשבים בעמותת מתחשבים. אחרי 30 שנות שירות בחיל הקשר במודיעין, פרש לגמלאות ומצא את ייעודו הנוכחי דרך חיפוש באינטרנט. "התחלתי כטכנאי ועם הזמן התקדמתי למנהל המעבדה, אנחנו מקבלים מחשבים מכל מיני חברות או אנשים פרטיים, ממיינים אותם (מקבלים רק מעבד 3 ומעלה) ומה שנשאר משדרגים, במקום שזה יילך לפסולת, אנחנו משמישים אותם וכך גם פותרים בעיה אקולוגית". יפת מספר שהעמותה מספקת את המחשבים המשודרגים בעיקר לתלמידים וילדים שאין להם בכלל מחשב בבית. "זה מאוד בלט בתקופת הקורונה, פתאום נחשף שלעשרות בתים בישראל אין בכלל מחשב".

יפת מספר שהמתנדבים במעבדה הם בעיקר פנסיונרים, חלקם היו מנכ"לים בחברות חלקם עם תואר הנדסאי והם מקבלים הכשרה במקום. "הוצאנו עד היום אלפי מכשירים, יש בזה הנאה וסיפוק שבמקום להשליך את המחשבים הללו לאשפה ולהעמיק את הבעיה האקולוגית, אנחנו מכשירים אותם והם עוברים למגוון של אנשים מהחברה הישראלית שאין להם מחשב".