@dahliakurtz How could your sibling be raised the same but turn out so differently? Maybe even a narcissist? Dr. Gabor Mate has the facsinating answer. You’ll never see yor sibling the same…For the full conversation, check out rhe link in bio. #mentalhealth #mentalhealthmatters #depressed #happy #gabormate #drgabormate #siblings #narcissism #parents #recoverty #trauma #help #healing #dahlia #bpd #anxiety #family #familygoals #siblingcheck #siblinggoals ♬ original sound - Dahlia Kurtz

אם יש לכם אחים או אחיות, בין אם נולדתם ראשונים, אחרונים או דווקא באמצע, זה בטח לא חדש לכם שרוב הסיכויים הם שהתפקיד שאתם ממלאים במשפחה שלכם התעצב לפי המקום שלכם בסדר הלידה. אבל לא מדובר רק בקלישאות הקבועות של בכורים אחראיים מול ילדי סנדוויץ' בלגניסטים ובני זקונים מפונקים - מומחה להתפתחות ילדים טוען שלגדול באותו בית אפילו לא מבטיח שנגדל עם אותם הורים כמו האחים שלנו.

המנחה והפודקאסטרית דליה קורץ פרסמה לאחרונה בטיקטוק קטע מתוך ריאיון שערכה עם ד"ר גאבור מאטה (Gabor Maté), מומחה להתפתחות ילדים, שבו הוא מסביר למה לאף ילד אין את אותם הורים כמו לילדים אחרים, גם אם הם אחים. בסרטון, שכבר זכה עד היום ליותר מ-4 מיליון צפיות, קורץ שואלת את ד"ר מאטה איך ייתכן למשל ששני ילדים גדלים עם אותם הורים, שמגדלים אותם באותה צורה, ואחד הופך לנרקיסיסט בעוד שהשני לא. ד"ר מאטה מעלה בתגובה נקודה פשוטה ומרתקת: "כי אין שני ילדים שגדלים באותה משפחה, אין שני ילדים שיש להם את אותם הורים".

כדי להסביר את הנקודה שלו, ד"ר מאטה מדגים את התאוריה שלו על המנחה, שסיפרה שיש לה אחים צעירים וגם מבוגרים ממנה. "לא גדלתם באותה משפחה - את מעולם לא היית הילדה הבכורה, נכון? מעולם לא חווית את החוויה של להיות הילדה הכי גדולה. הייתה לך רק החוויה של ילדת סנדוויץ', שהיא הרבה פעמים לא פשוטה, כי אין לך לא את הכבוד והסמכות של הילד הבכור, ולא את האהבה שמקבל הילד הכי צעיר - כי את לא יכולה להתחרות עם התינוק על החמידות. ויותר מזה, כשכל אחד מכם נולד, ייתכן שההורים שלכם היו בשלבים שונים של ההתפתחות האישית שלהם, במקום שונה במערכת היחסים ביניהם, או במצב כלכלי שונה".

"מצד שני, מעולם גם לא חווית מצב שבו אין מישהו יותר מבוגר ממך במשפחה", הוא ממשיך, "מעולם לא חווית, לפחות עד שהגיעו האח או האחות הצעירים ממך, את העלבון של - 'הייתי היחידה ופתאום אני צריכה לחלוק את  תשומת הלב שאני מקבלת עם איזה אורח לא מוזמן' - שזה הדבר שהאחים המבוגרים ממך היו צריכים להתמודד איתו".

זווית נוספת שד"ר מאטה מתייחס אליה, ואף חשובה יותר לדבריו, היא שכל אחד מהילדים שונה מבחינת הטמפרמנט שלו - ולכן הם מעוררים חלקים שונים באישיות של ההורים שלהם. "אפילו אם ההורים אוהבים את הילדים שלהם במידה שווה, שגם זה בטוח לא נכון לדעתי, הם לא יגיבו לכל ילד אותו דבר. כך שלאף זוג ילדים לעולם אין את אותם הורים", הוא מסכם.

ילד וילדה מחייכים למצלמה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ילד וילדה מחייכים למצלמה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הטענה של ד"ר מאטה עוררה לא מעט תגובות, מגולשים שביקשו לשתף איך הם חוו את הדברים מניסיונם האישי: "אני הבת הבכורה, והאחים שלי קטנים ממני ביותר מעשר שנים. אני מרגישה כאילו הייתי הילדה הניסיונית ואז שכחו ממני כשהם נולדו", כתבה גולשת אחת. "בתור אחד שההורים שלו התעללו רק בו, אני תמיד אומר לאחותי שאולי גדלנו באותו בבית, אבל לא הייתה לנו אותה ילדות", הוסיף עוד גולש. "אחותי ואני גדלנו ביחד אבל התחנכנו בצורה ממש שונה אחת מהשנייה. אפשר לשמוע את זה באופן שבו אנחנו מדברות ומעבדות דברים. זה קצת שובר את הלב", העידה עוד גולשת ועוד גולשת סיכמה: "באופן כללי אין שני אנשים שהם אותו דבר בעולם. שני אנשים שיחוו את אותן חוויות בדיוק עדיין עשויים להיות מושפעים מהן בצורה שונה".

"כל התפיסה שלי וההסתכלות שלי על הדינמיקה המשפחתית שלי השתנו בעקבות ההסבר של ד"ר מאטה, פתאום זה נראה כל כך מובן מאליו", אומרת קורץ בעקבות הריאיון. בעיניה, חשוב מאוד שהורים וילדים יחשפו למסר שלו: "כשמכניסים את הדברים לתוך קונטקסט, ומבינים למה הם קורים, אנשים יכולים לשנות את הפרספקטיבה שלהם. ההאשמות העצמיות והשנאה העצמית מצטמצמות, והאמפתיה והחמלה גדלות. ואולי אפילו חשוב יותר, החמלה העצמית שלך גדלה".