טקס אזכרה יהודי שנועד לבקש מחילה וסליחה נערך על קברה של אלינה פלחטי, חיילת משוחררת שנרצחה במסיבה ברעים ונקברה מחוץ לגדר בית העלמין בבית שאן. לטענת הרבנות,  פלחטי לא הספיקה להשלים את תהליך הגיור.

לפני כשבועיים נקברה אלינה פלחטי בת ה-21 מחוץ לגדר בית העלמין בבית שאן, וזאת מפני שלפי הרבנות הראשית היא לא השלימה את תהליך הגיור אותו החלה בצבא. יום לאחר הקבורה משפחתה המזועזעת מההחלטה פנתה לרב עידו פכטר, מתנועת נאמני תורה ועבודה, בניסיון למצוא פתרונות. "הפקיד בחברה קדישא לא נתן להם אופציות וזלזל בהם. בזמן שהם היו כל כך מזועזעים ופגועים שאלו את האח אם הוא רוצה להגיד קדיש והוא סרב. הכניסו אותם למציאות מזעזעת והם לא הכירו אף אחד". פכטר מלווה את המשפחה מהיום שלמחרת הקבורה.

אם הצעירה שנקברה מחוץ לגדר כי לא השלימה גיור (צילום: חדשות הבוקר עם ניב רסקין, קשת 12)
אלינה פלחטי | צילום: חדשות הבוקר עם ניב רסקין, קשת 12

הרב פכטר הצליח לרכז עמדות של רבנים גדולים לפיהם היה ניתן לקבור אותה בחלקה יהודית. "במישור ההלכתי ביררתי היה צריך לקבור אותו בקבורה יהודה ופניתי לרב חיים אמסלם שהוציא הלכה לפיה צריך היה לקבור בקבורה יהודית. זאת בין היתר משום שהיא נהרגה בגלל שהיא יהודייה, אבא שלה יהודי, אח שלה עבר הליך גיור והיא הכירה יהדות והחלה הליך גיור בצבא. מעבר לזה, היא חלק מהחברה הישראלית", אומר פכטר. "כאשר קוברים מחוץ לגדר זה פוגע מאוד ביחסים עם המשפחה. גם משום כבוד הבריות, דרכה של תורת ישראל היא שלום. לא צריך להחמיר ויש לאפשר להיקבר בחלקה". למרבה הצער הוא אומר, על אף שרבנים נוספים הסכימו להלכה הרבנות הראשית בחרה לא לאמץ את העמדה.

הרב פכטר הציע למשפחה לקיים טקס דתי בו יבקשו סליחה ומחילה על העוול שנעשה למשפחה, והמשפחה נענתה בחיוב. יחד עם מניין שאיגדו, שכלל גם את חברי הכנסת אלעזר שטרן ועודד פורר, הם עלו לקבר בבית שאן. לצד הקבר הם ערכו תפילה, קראו קדיש ותהילים בטקס אזכרה בנוכחות המשפחה.

"בקבורה יהודית חברה קדישא בסוף התהליך מבקשים מחילה מהנפטר אם נהגו בו שלא כדין או עשו משהו שלא על פי המנהג. אמרתי בטקס שאנחנו צריכים לבקש מחילה מאלינה והמשפחה – כי נהגו במשפחה שלא כדין", מספר פכטר, "אני לא נציג הממסד, אני לא מכהן ברבנות רשמית ואני לא רב עיר או רב רשמי. אני רב אזרחי ככל האדם ואמרתי שאני מבקש מחילה ממה שעשו בשם היהדות ובשם ההלכה. זו לא תורת ישראל ואנחנו ננסה לתקן את היחס שהם קיבלו". בעוד כשבועיים הם מתכננים לערוך טקס לציון 30 ימים לקבורה, אליו הם יזמינו אנשים נוספים.

"אולגה מאוד התרגשה. היא מאוד מרגישה שתומכים בה. מדינת ישראל לא עמדה לצידם, הממסד לא עמד לצידם והם הרגישו לבד. אמרתי להם בתחילת הטקס שכל מי שהגיע ודואג מראה שגם אם אולי מדינת ישראל לא הייתה לידכם, עם ישראל לידכם. זה מאוד מחזק ונותן אנרגיות", אומר פכטר.

מחשש שמקרים כאלו יחזרו בעתיד, הרב פכטר קורא לאמץ את נוהל הקבורה הקיים באשר לחיילים לא יהודים שנפלו: "כשחיילים לא יהודים נופלים בצבא הרבנות הצבאית קוברת אותם בחלקות יהודיות. הם עושים מבחינה הלכתית משהו בקרקע, אבל לא רואים כלום בקבר למעלה. אישה שנהרגה בפעולת טרור לא שונה מחייל שנהרג במילוי וזה לא הגיוני שיקברו מחוץ לגדר.

"את אלינה כבר לא נזיז. המשפחה לא רוצה. אבל אנחנו מאוד רוצים שזה לא יקרה למשפחה הבאה. יש הרבה שמוגדרים לא יהודים לפי ההלכה וזה יכול פוטנציאלית לקרות, במציאות בה פיגועי טרור לצערנו קיימים. הדרישה שלנו זה להשוות את דין הנרצחים בפעולות איבה לדין חיילי צה"ל. אם חיילים לא יהודים שנפלו נקברים בחלקה יהודית גם נפגעי פעולות איבה זכאים לכך".

פכטר  מבהיר שיש פתרונות פרקטים. "ברובד הפרקטי הם גם עשו עוול. כמעט כל יו"ר של מועצה דתית מסכים שאפשר לפתור זאת בצורה קלה. אפשר למשל לקבור בחלקה יהודית ולעשות לעשות סימן שלא רואים באדמה, כך המשפחה לא הייתה נפגעת. גם אם הרבנות מחמירה אפשר לעשות את זה בצורה חכמה שלא תזלזל במשפחות".