1. מערכת שעות

קחו טיפ מהמורים: בלי מערכת שעות כל מערכת החינוך היתה קורסת, והגיע הזמן לאמץ את השיטה גם בבית. לוח שעות קייצי לא יכלול בו אולי מבחנים ושיעורים מסודרים, אבל הוא בהחלט יכול לתת מסגרת לכולם. בהתחלה הגריד הריק עשוי להיראות מאיים, אבל לאט לאט תמלאו אותו בפעילויות, והמסטיק הקייצי יתחיל לקבל צורה. כתבו בכל יום מיהו המבוגר האחראי (והעבירו עותקים גם לסבים) והשתדלו להכניס בו לפחות פעילות אחת מובנית. בהתאם לגיל הילדים, ניתן לשתף אותם בעניין, לתת להם לבחור פעילויות, לרשום או לצייר אותן בעצמם במערכת השעות.

2. קופסת שיעמום

בפעם הראשונה שבה הילדים מתחילים להשתעמם או לטפס על הקירות, ציידו אותם בצנצנת או קופסה מפוארת, נייר וצבעים, ותנו להם לייצר בנק של פעילויות לשעת שיעמום. פעילויות יכולות להיות משחקים אהובים, יצירה, בריכה במרפסת, קפיצה לגינה, מסיבת פיג׳מות באמצע היום, אפיית עוגה או כל פעילות חמודה ופשוטה ליישום. במהלך התהליך הילדים יצטרכו להגות דברים כיפיים וירחיבו את האפשרויות שלהם, ובשעת השיעמום הבאה הם ישלפו את הקופסה.

3. נושא שבועי

קל יותר להכיל את הקיץ הארוך אם מפרקים אותו לשבועות. אפשר להעניק לכל שבוע נושא אחד, ובכל יום לעשות משהו שקשור לנושא הזה. הנושאים צריכים להיות קשורים להעדפות הילדים. ספר או סרט אהוב יכול להעניק השראה למאכלים, פעילויות ומשימות שונות, כך גם מדינות, צבעים, גיבורי על או ספורט. הנושא השבועי יכול לעזור בתור השראה לפעילויות וגם לייצר זכרונות מקסימים ולהוות כר פורה לחקירה ולמידה.

>> למגוון מתנות סוף שנה של SABON לחצו כאן

4. מים

מים הם החברים הטובים ביותר של ההורים בקיץ. מהאמבטיה, בה אפשר לשרוץ שעות גם באמצע היום, דרך הגיגית או הבריכה המתנפחת ועד לממטרות, מזרקות, הבריכה האמיתית והים, המים מעסיקים את הילדים הכי טוב שאפשר, גורמים להם להוציא מרץ ולהתחזק, ומעייפים אותם לקראת הערב. עוד דרך להעביר כמה שעות של כיף בחצר או בגינה השכונתית היא בעזרת בועות סבון. כל מה שצריך זו גיגית קטנה, סבון נוזלי ומים וכמה חבלים קשורים או מחבטי שטיחים, והסבוניאדה יוצאת לדרך.

ילדה באמבטיה (צילום: ID1974, Shutterstock)
מים הם החברים הטובים ביותר של ההורים בקיץ | צילום: ID1974, Shutterstock

5. חולקים בילדים

השתתפות בנטל תוכל לשחרר אתכם לימים מלאים. יותר ויותר הורים נעזרים האחד בשני ומתארגנים לקיטנת הורים, במסגרתה בכל יום הולכים הילדים לביתו של אחד הילדים ומשחררים את ההורים של האחרים לענייניהם. יש המשלבים את זה גם בשינה אחד אצל השני, דבר שתמיד מרגש את הילדים ונותן להם משהו לחכות לו.

6. פיקניקים

כמה שתוציאו את הילדים יותר החוצה, כך גדל הסיכוי שתמרטו פחות שיערות, אז העבירו את הארוחות המשותפות החוצה. משנה מקום, משנה מזל, הכל טעים יותר כשאוכלים באויר הפתוח, יש פחות בלאגן בבית ואם כבר נמצאים בחוץ, אפילו אם זה בחצר או בגינה, הילדים כבר ימצאו דרכים מלאות דמיון לשעשע את עצמם, שלא כוללות את המסכים, שקשה מאוד להמנע מהם.

7. מסכים

אם כבר הזכרנו את המסכים, מובן שהם יהיו נוכחים בחופש הגדול, אבל כדאי לשלוט בכמות וגם בתוכן. במקום להתחיל ולסיים איתם את היום, כדאי להחליט שמדליקים אותם כשאתם צריכים להתפנות ומוכרחים לעשות בעצמכם דברים חשובים, וזה זמן מושלם לחשוף את הילדים לכמה מהתכנים שהיו הכי אהובים עליכם בילדות, או בכלל, בסלון מוחשך, עם מזגן ופופקורן, ממש כמו בקולנוע. כדאי לנצל את המסכים לטובתכם, במקום להרגיש שאתם במלחמה איתם.

>> ספרו לנו למה למורה או לגננת של ילדכם מגיע לקבל מתנת סוף שנה ואולי תזכו לפנק אותה

8. קונים ומחביאים

כדאי להתארגן מראש ולקנות מלאי של הפתעות לקיץ. ואז להחביא אותן היטב. את הצעצועים, חומרי היצירה, הספרים או הפריטים שרכשתם חשוב לשלוף בזמנים קשים, ולא לגלות בשום פנים ואופן היכן החבאתם את האוצר. מתנות טובות הן כאלה שהן זולות, מעסיקות את הילדים לזמן רב אבל לא מלכלכות. דוגמאות יכולות להיות פאזלים, כלים להכנת קרטיבים, מדבקות פסיפס, יומן אישי ועוד.

קרטיבים ביתיים (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
לשלוף בזמנים קשים | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

9. לוקחים אותם לאן שאתם רוצים

לא חייבים להגרר אחרי הילדים רק למקומות ופעילויות שתוכננו עבורם כחוויות קיץ. נסו לקחת אותם למקומות שמעניינים אתכם. חובבי אמנות או מדע יכולים לבלות עם הילדים במוזיאונים במשך שעות ארוכות, ולהעביר הלאה את התשוקה, אפשר לקחת אותם למקומות חשובים עבורכם או למונומנטים היסטוריים. אפשר לשבת בבתי קפה, לטייל ברחובות. גם משימות משמימות של מבוגרים יכולות לעניין ילדים, אם משתפים אותם כמו שצריך. תגלו שאפילו טיול לסופר יכול להפוך לחוויה מאוד מרגשת אם הילדים הם האחראים על רשימת הקניות.

10. נותנים להם לנוח

אם תחשבו על זה רגע, הרבה מהזכרונות החזקים של רובנו מהחופש הגדול קשורים דווקא בשיעמום או חוסר פיקוח. בעצמאות. בשעות של צפיה בטלוויזיה ובארטיקים נוזלים לאט על אספלט חם. רוב הפסיכולוגים כיום מאמינים כי הילדים צריכים לנוח משנת הלימודים העמוסה ולהתחדש בכוחות לקראת זו הבאה. ובפעם הבאה שאתם שומעים ׳משעמם ליייי׳, זכרו: השיעמום בריא. הוא מפתח ומעודד יצירתיות ועצמאיות. בהצלחה!