לא ברור מה מתחיל מיתוס, או אמיתה שגויה, אבל הרבה פעמים מתגלגלות להן מיני עובדות לכאורה, מפה לאוזן, וגורמות לנו להאמין שהן אמיתות מוחלטות. זה קרה לנו בעיקר בבית ספר, רשימה אינסופית של עובדות ששקעו לנו בתודעה בילדות, וליוו אותנו במשך שנים בתור הדבר האמיתי. אבל אם מעמידים את העובדות האלה למבחן מול מחקרים עדכניים, ובכן – מתברר שכדאי לנו לרענן את הידע שלנו.


1. למה זיקית משנה את הצבע שלה?

תמיד חשבנו שהזיקית משנה את צבעה כדי להגן על עצמה מפני טורפים, אבל הסיבה האמיתית לכך היא כדי שהזיקית תוכל לשלוט בטמפרטורת הגוף שלה, וכדי להביע את מצב רוחה. הצבע של הזיקית מתכהה כשהיא פוחדת, ונהיה בהיר כאשר היא נרגשת.

A post shared by Ingrid Hilman (@ingrid_hilman) on

2. למה חתך לעצמו ואן גוך חתך את האוזן?

האמן המפורסם, שנודע בזכות יצירותיו האיקוניות, ייזכר תמיד בתור זה שחתך לעצמו את האוזן בהתקף פסיכוטי קל. ההשערה המרכזית באשר לסיבה, שהייתה תקפה במשך שנים, היא שוואן גוך איבד את אוזנו בוויכוח סוער עם חברו, האמן פול גוגן. אבל לפני שנים אחדות גילה חוקר אמנות שהאמן המיוסר חתך את אוזנו כי גילה שאחיו עומד להתחתן, והוא חשש שהוא עומד לאבד את מקור התמיכה הכלכלי והנפשי שלו לטובת האישה הטרייה.

A post shared by Patrizio Pierozzi (@patriziopierozzi) on

3. האם פלוטו הוא כוכב הלכת התשיעי?

במשך שנים פלוטו נחשב לכוכב הלכת התשיעי הקטן ביותר במערכת השמש שלנו, והמרוחק ביותר מהשמש. אך לאחר שחברי איגוד האסטרונומיה הבינלאומי שינו את הקריטריונים להגדרה של כוכבי לכת, הוסר פלוטו מהרשימה וכעת נותרנו עם שמונה כוכבי לכת בלבד.

4. איך גילה אייזק ניוטון את כוח הכבידה?

כולנו גדלנו על הסיפור הזה: יום אחד ישב סר אייזיק ניוטון מתחת לעץ תפוחים. או אז נפל תפוח על ראשו, והמדען הודיע מיד שהוא גילה את שיש כוח שמושך חפצים למטה, אל הקרקע, הלוא הוא כוח הכבידה. ובכן, התפוח היה אכן מעורב בגילוי, אבל המסקנה של ניוטון לא הייתה בגלל תפוח אחד שנפל על ראשו. כשהוא הבחין בנפילת התפוח, הוא החל לתהות מדוע תפוחים נופלים ישר אל הקרקע במקום לצדדים, ולאחר תקופה מסוימת  ביסס את תיאוריית הכבידה.

A post shared by Bahareh (@baharehphotography) on

5. מדוע הוורידים שלנו כחולים?

קשה שלא לחשוב שהוורידים שלנו לא כחולים – הם הרי נראים כחולים לחלוטין מבעד לעור. והסיבה לכך הייתה ברורה לנו במשך שנים – זה בגלל שאין בהם חמצן. אבל מתברר שמדובר בטעות – הדם שלנו עדיין אדום, גם אם יש בו רמות נמוכות של חמצן. הסיבה שהוורידים נראים כחולים קשורה באור שמוחזר מהגוף אל תוך העין. ככל שהווריד יהיה עמוק יותר, כך הוא ייראה יותר כחול.

6. איפה הומצא הקרמבו?

מקורו של הממתק הכל-ישראלי שמבשר את בוא החורף הוא בכלל בדנמרק. כאשר עשה עלייה לישראל ב-1962, החלה לשווק אותו חברת ארטיק, והעניקה לו את השם קרמבו (קרם–בו). לאחר מספר שנים חברת ויטמן עשתה חסד עם אוהבי הקרמבו והחלה לייצר אותו בטעם מוקה. אבל גם אם הממתק המופלא לא הומצא בארץ, אנחנו עדיין שולטים בתור מדינת הקרמבו, ונמכרים פה מספר מוצרי הקרמבו הרב ביותר בעולם.

A post shared by תזונה גמישה זה כאן (@iifym_il) on

7. למה שוורים מתעצבנים?

במשך שנים ידענו שלוחם השוורים מנופף בפני השור בד אדום משום שהשור חוטף מזה ג'ננה ויוצא לקרב. אבל האמת היא ששוורים הם בכלל עיוורי צבעים, ואין להם שום בעיה עם צבע אדום. למעשה, זה לא הצבע שמרגיז אותם אלא ההתגרות של לוחמי השוורים עם האובייקט המתנופף. שור יגיב בתוקפנות גם למראה של דגל מתנופף. 

8. מה מאחסנים גמלים בדבשת?

זוכרים שתמיד חשבנו שהגמל שומר מים בדבשת, ואותם הוא שותה כשאין לו גישה למים במדבר? ובכן, הדבשת של הגמל כלל לא מכילה מים אלא שומן. היכולת של הגמל לשרוד במשך שבעה ימים ללא מים היא הודות לכליות והמעיים שלו. השומן בדבשת מספק לו אנרגיה בעיתות של מחסור.

A post shared by Zoodoo Zoo (@zoodoo.zoo.tasmania) on

9. האם הציפורניים ממשיכות לצמוח אחרי המוות?

כן, זה בהחלט מיתוס מטופש למדי. ציפורניים יכולות לגדול רק אם נוצרים תאים חדשים, דבר שאינו אפשרי זמן רב לאחר המוות. ברגע שהלב מפסיק לפעום, תאי העצב מתים תוך שלוש עד שבע דקות. בפועל, אלה לא הציפורניים שגדלות, אלא העור שסביבן הולך ונסוג ככל שהגוף מתייבש.

10. האם בחלל אין כוח כבידה?

טוב, זה ממש משהו ברור ומובן – ברור שבחלל יש ריק כי אחרת איך האסטרונאוטים פשוט מעופפים להם? אבל האמת היא שבכל מקום בחלל יש מעט כוח כבידה – זה מה שמחזיק את הירח ואת כדור הארץ במסלולם. אבל מתברר שזו לא הסיבה שהדברים צפים בחללית. אסטרונאוטים צפים כי הם בנפילה חופשית.

11. האם כוכב הצפון הוא הזוהר ביותר?

כוכב הצפון, הידוע גם בשם פולאריס, הוא למעשה במקום ה-46 מבחינת בהירות. התואר הנחשק שייך בכלל לכוכב סיריוס, אשר זוהר פי 25 יותר מהשמש. אבל פולאריס הוא אכן הכוכב הבהיר הקרוב ביותר אל הקוטב הצפוני השמיימי.

A post shared by Uzaydan Haberler (@uzaydanhaberler) on

12. האם אלברט איינשטיין היה תלמיד בינוני ומטה?

במשך השנים נפוצו שמועות שאיינשטיין היה תלמיד בינוני ולא ממושמע, שנכשל במתמטיקה, ויש כאלו שאף הרחיקו לכת וטענו שהיה דיסלקט. אך האמת היא שהוא דווקא קיבל ציונים טובים, הוא פשוט לא אהב את מערכת החינוך, והוא נכשל בבחינת הכניסה לבית הספר הפוליטכני בציריך בניסיון הראשון שלו. הוא עבר את החלק המתמטי, אך נכשל בקטעי השפה, הבוטניקה והזואולוגיה – כולם נכתבו בצרפתית, שאותה לא ידע באופן שוטף.

13. האם קוטג' הוא המצאה ישראלית?

הגבינה עם הבית, שהפכה לסמל חברתי כאשר פרצה ב-2011 מחאת הקוטג', היא לא כזאת ישראלית. היא הומצאה בכלל בארה"ב ועברה אדפטציה מסוימת כאשר התחילו לשווק אותה בארץ. שמה של הגבינה מגיע מהמילה קוטג' – בית קטן באזור כפרי. היא שווקה במדינות שונות כבר במאה ה-19, ובארץ פותחה רק במאה ה-20, בהתחלה על ידי חברת תנובה ובהמשך על ידי טרה ושטראוס.

A post shared by Paola Picazo (@picazo.paola) on

14. האם מוסיקה קלאסית תהפוך אתכם ליותר חכמים?

אין באמת ז'אנר מוסיקלי שמגביר אינטליגנציה. הדבר היחיד שאפשר לומר על "אפקט מוצרט", לאחר שנעשו עשרות מחקרים בנושא, הוא שכאשר סטודנטים האזינו למוזיקה של מוצרט ניכר שיפור במשימות המרחביות שלהם, אך ההשפעה הזו נמשכה רק 15 דקות.

15. האם כלבים הם עיוורי צבעים?

חברו הטוב של האדם יכול לראות את העולם יותר מאשר רק שחור ולבן. כלבים יכולים למעשה לראות שילובים של כחול וצהוב, אשר כוללים גם הרבה סוגים של צבעי אפור וחום.

A post shared by Moira (@worldofmoira) on

16. האם אנחנו משתמשים רק ב-10 אחוז מהמוח שלנו?

הקביעה הזו, שהיינו בטוחים שהיא 100 אחוז נכונה, גרמה לרובנו להאמין שהאינטליגנציה שלנו רחוקה ממיצוי הפוטנציאל שלה. אך גם כאן מדובר בהנחה שגויה. בפועל המוח מצוי בפעילות מתמדת, ואנחנו משתמשים כמעט בכל החלקים שלו לאורך היממה.

17. האם פעילות גופנית גורמת לשומן להפוך לשריר?

היינו רוצים שזה מה שקורה, אבל תאי שומן לחוד ותאי שריר לחוד. אין אפשרות שתאי שומן יהפכו לתאי שריר, ולא להיפך. ספורט מחזק את השרירים, מנפח אותם, וגורם לירידה במסת השומן.

A post shared by Viralbiceps! �� (@viralbiceps) on

18. האם תומאס אדיסון היה ממציא הנורה?

אדיסון הוא לא היחיד שמגיע לו הקרדיט על המצאת הנורה, היו עוד כמה אנשים בהיסטוריה שהיו צריכים לקבל קרדיט על המצאתה, מאחר שהם תרמו לתהליך עוד לפניו. מה שכן, אדיסון היה הראשון שהשכיל לרשום על ההמצאה פטנט.

19. האם כריסטופר קולומבוס גילה את אמריקה?

כל השנים למדנו שקולמבוס הוא זה שהפליג מספרד להודו וגילה בטעות את אמריקה בשנת 1492. רובנו עדיין מאמינים שזה נכון. אבל לטענת ההיסטוריונים, האירופאי הראשון שנחת באמריקה היה החוקר הוויקינגי לייף אריקסון, שהפליג מגרינלנד לניופאונדלנד בקנדה בסביבות שנת 1,000.

A post shared by D'MovieBuff (@dmoviebuff) on

20. האם עטלפים הם עיוורים?

בניגוד לאמונה הרווחת, עטלפים הם לא עיוורים וראייתם טובה יותר משל רובנו. למעשה הם רואים פי שלושה יותר טוב מבני האדם.

21. האם עגבניית השרי הומצאה בישראל?

ההנחה שעגבניית שרי היא המצאה  ישראלית בלעדית, מאוד מושרשת כאן. ככה זה עם גאווה לאומית. אבל האמת היא שחוקרת אמריקאית אשר עקבה אחר מוצאה של עגבניית השרי גילתה עדויות לנוכחות של עגניית שרי במרכז אמריקה כבר מהמאה ה-17. בשנות ה-80 של המאה ה-20 חוקרים ישראלים החלו לטפח זנים מודרניים של עגבניות שרי מיניאטוריות והפכו אותם למוצר מסחרי נפוץ. עד אז עגבניות השרי שימשו בעיקר לקישוט.

A post shared by Tammie Quintana (@peacockeyes) on

הורים - כל מה שצריך לדעת