כשבוחרים בייביסיטר שישמור על הילדים צריך לקחת בחשבון שמדובר במישהו שעשוי להיות מעורב בחיים המשפחתיים, כמעט כמו בני משפחה וחברים קרובים. הבייביסיטר זוכה להצצה נוקבת לבית ולמשפחה, ולומד לא מעט על ההרגלים, סדר היום, תכולת הארונות והיסטוריית החיפוש במחשב האישי.

מלחמת כריות (צילום: Heidi Marie Rice, Istock)
"לא לזה התכוונו כשאמרנו לך לשחק עם הילדים" | צילום: Heidi Marie Rice, Istock

פתיחת הדלת והלב לבייביסיטר אינה משימה פשוטה, שלצידה לא מעט רגעים של כעס, תסכול וחוסר שביעות רצון. מכיוון שלא תמיד ניתן או נעים להזעיק את סבא וסבתא, הורים רבים מוצאים את עצמם בולעים לא מעט "דגים סרוחים" מהבייביסטרים שלהם מתוך רצון לשריין לעצמם כמה ערבי חופש בשנה. לאחר שנתנו לשמרטפים להוציא קיטור על כל מה שמעצבן אותם בכתבה הקודמת, כינסנו פורום מנוסה של אבות ואמהות שהסכים לחשוף מהן ההתנהגויות הכי מעצבנות של הבייביסיטרים שלהם, על אילו דברים הם מסוגלים להבליג והיכן עוברים הגבולות האדומים שמחיבים החלפה.

רשות הדיבור להורים

"הכי מעצבן אותי זה שהיא מכינה לעצמה אוכל! אין לי בעיה שהיא תכין לעצמה אוכל, זה בסדר, אבל היא עושה כזה בלאגן - לא מחזירה דברים למקום ומסיימת את המאכלים שאני הכי אוהבת. בעלי אומר שאני קטנונית!"

"מעצבן אותי שהבייביסיטר הולכת בלי לסדר עם הילדים או בעצמה את הצעצועים, המשחקים, ערכות היצירה וקערות המזון שפתחו בזמן שהיו ביחד. ויש להם הספק... אני באה ומבלה 10-15 דקות בספיד מטורף של סידור לפני שאני בכלל נושמת או מדברת עם הילדים" .

"אותי משגע שהבייביסיטר תוקעת את הילדים מול הטלוויזיה למשך שעות ולא מתאמצת להפעיל אותם בצורות אחרות. לראות שעה טלוויזיה זה טוב ויפה, אבל כשכל אחר הצהריים עובר בבהייה מול המסך, אני ממש מתעצבן".

"היתה לנו פעם בייביסיטר שנמנעה מלאכול אצלנו גם כשהייתה הרבה שעות והתירוץ היה קבוע - 'אני לא אוכלת בין ארוחות'. בא לי להגיד לה: 'אחותי, לא נולדתי אתמול, תשתחררי, מותר לך לאכול איתנו חביתה או סלט בערב'".

"אותי מעצבן חוסר זמינות של בייביסיטר. אני מבינה שצריך לתת התראה של כמה ימים מראש, אבל אם כל יציאה הופכת למבצע שצריך לארגן חודשים מראש, אז מה הכיף בזה? היתה לי בייביסיטר שתמיד אמרה שהיא לא יכולה לבוא כשהייתי מתקשרת אליה יומיים-שלושה לפני, ותמיד טענה שיש לה תוכניות אחרות. בשלב מסוים החלטתי שזה פשוט לא מתאים לי וחיפשתי מישהי אחרת שתהיה זמינה יותר".

"אין לי בעיה שהבייביסיטר נותנת לילדים ממתקים או מאפשרת להם להישאר ערים עד מאוחר. אני מבינה שמדובר בערב בלתי שגרתי, והרצון היחידי שלי הוא לקבל אותם בחזרה מאושרים ובריאים. הדבר היחידי שלא אסכים להתפשר לגביו הוא שמירה על הבטיחות שלהם. הבייביסיטר חייבת להשגיח עליהם בארבע עיניים בזמן האמבטיה, במטבח או בחדר המשחקים".

"אני לא יכולה לסבול בייביסיטריות שמחטטות בארונות, במקרר או בכל דבר אחר שאין שום סיבה שיגיעו אליו. ההרגשה שמישהו מחטט לך במגירות של התחתונים או במסמכים אישיים פשוט מצמררת אותי, ולכן כשאני בוחרת בייביסיטר אני חייבת להיות בטוחה במאה אחוז שמדובר במישהו שאני סומכת עליו, ושלא מתעוררים אצלי ספקות לגבי שמירת הפרטיות שלו".

"אני לא אוהבת שהבייביסיטר מרשה לילדים כל מה שאני לא מרשה בערבים רגילים. כשזו השיטה שלה לזכות באמון ובחיבה שלהם, זה מעורר אצלי ספקות לגבי היכולות האחרות שלה. אם אני לא מרשה יותר ממתק אחד במהלך הערב אין סיבה שכשהיא מגיעה, הבית יהפוך לבית הממתקים של עמי ותמי. ברור שאני לא מצפה שהיא תציב גבולות כמו שאני עושה, בכל זאת היא לא ההורה שלהם, אבל עדיין חשוב שתהיה אווירה של סדר וגבולות מסוימים".

"הייתה לנו בייביסיטר שביטלה את השמרטפות כמה פעמים בדקה ה-90, ולא הייתה נותנת אפשרות למצוא לה מחליפה. אחרי שזה קרה מספר פעמים הבנתי שמדובר בדפוס ולא במקרה חד פעמי, והחלטתי שאני חייב למצוא מישהי שאפשר יותר לסמוך עליה".

איך בוחרים שמרטף לשביעות רצונכם?

בייביסטר מנקה (צילום: graham heywood, Istock)
אם היא מנקה אחריה, בכלל טוב | צילום: graham heywood, Istock

בנוסף לעדויותיהם של ההורים המתוסכלים, מצאנו לא מעט הורים מרוצים שמצאו בייביסיטר כלבבם. הורים אלו מעידים שכשהם יוצאים מהדלת הם משאירים את הילדים והבית בלב שקט. מכיוון שמדובר במשימה לא פשוטה, ביקשנו מהם טיפים לבחירה מוצלחת של בייביסיטר ודרכים לצמצום התנגשויות ואי נעימויות:

1. כשאתם מראיינים את הבייביסיטר נסו לעשות זאת בבית, כשהילדים ערים ופעילים, ותנו לו זמן התנסות אמיתי מול העיניים שלכם. אם אתם לא מרגישים בטוחים בבחירה, הזמינו אותו או אותה פעם נוספת ואל תבצעו בחירה מתוך היסוס. עדיף להשקיע זמן עודף בחיפוש הבייביסיטר המתאים מאשר לבלות ערבים שלמים מחוץ לבית בחרדה קיומית.

2. השאירו את כל החפצים שהבייביסיטר זקוק להם בהשיג יד. אוכל, בגדים, מצעים להחלפה, כלים וכל דבר אחר שעולה בראשכם, על מנת שלא יהיו "עילות" בלתי מוצדקות לחיטוט מיותר.

3. ערכו עם הבייביסיטר שיחת תיאום ציפיות. הדגישו בפניו מה מפריע לכם ועל אילו עקרונות אתם מקפידים. אם יש לכם רגישות אישית מיוחדת (לא מסוגלים לסבול שנוגעים לכם בכלי המיטה, חוטפים פריחה אם שותים לכם בספל הקפה הפרטית), ציינו זאת, ואל תשאירו אותה בתחום האפור של שיקול הדעת הפרטי. לפעמים ההרגלים המוכרים לכם, זרים ובלתי מובנים עבור אדם חיצוני.

4. אל תסתמכו על כך שהבייביסיטר היא ה"בת של השכנים" או בת משפחה רחוקה. הקפידו לראיין באופן אישי את השמרטף ולא לבצע החלטות על בסיס "חתול בשק".

5. אם קרה מקרה חד פעמי שעיצבן אתכם, דברו עליו עם הבייביסיטר, הסבירו והטעימו את עמדכתם ואולי תמנעו חזרה שלו בעתיד.

6. זכרו לצ'פר ולשבח את הבייביסיטר כשאתם מרוצים ומבסוטים - כל אחד זקוק למילה טובה. זרקו מילה מחמיאה, השאירו איזו מתנה קטנה, אוכל מפנק או "טיפ" שיעשה להם חשק להמשיך בביצוע העבודה הטובה.

תודה לגולשי פורום "הורים לפעוטות" של תפוז שתרמו מניסיונם וחוכמתם ההורית.