בכל פעם שאנחנו חוזרים מהצפון, אנחנו שבים עם אותה המסקנה: אנחנו לא נוסעים מספיק לצפון. כל ביקור שם, הרחק מהמרכז, גורם לי להרגיש איך החיים שלנו היו נראים אילו היינו מנהלים אותם באמצע ירוק גדול, בתוך צימר מעץ. האם זה היה הופך אותי לאמא טובה יותר, נינוחה יותר? האם זה היה מוציא את היזמית שבי והייתי מתחילה להעביר סדנאות כתיבה, ואיך הילדים שלי היו גדלים בתוך אי של שקט, האם היו פחות טמונים במסכים וקצת יותר באדמה?

והפעם היה לנו הרבה זמן לתהות ולערוך חשבון נפש. כמה הרבה? 4 שעות נסיעה הלוך. 4 שעות נסיעה חזור. מה שהוביל אותנו למסקנה נוספת: כל ישראל פקוקה. אין חור שאין בו פקק. אולי נפלנו על ימים שכאלה, אבל מה שבטוח שגם הפקקים לא חירבו את מצב רוחנו. הנסיעה לחלוטין השתלמה. ומיד תבינו למה.

בסופ"ש הקרוב, 20-22.12.18, יתקיים פסטיבל החורף וחגיגות חג המולד ביוזמת עמותת זמן גליל מערבי, זו השנה השביעית. הפסטיבל הייחודי מציע שלל אירועים ופעילויות מיוחדות לזוגות, חברים ומשפחות: מקונצרטים משולבים בטיול, ערב מרקים וסיפורים, מופעים תיאטרלים, טיולי ג'יפים ושלל סדנאות. אם אתם הורים לילדים ובא לכם לספוג אווירת כריסמס, הנה כמה מהדברים שממש שווה לכם לפקוד בסופ"ש (וגם בכל מועד אחר, כמובן). בינינו, הפסטיבל הוא רק תירוץ להגיע, קצת כמו לעשות ערימות של שופינג בבלק פריידי.

לעשות

תחנה ראשונה: קיבוץ חניתה, מרכז המבקרים וסטודיו לעיצוב וייצור בזכוכית – קלדרון אם.די

זמן גליל מערבי - סדנת זכוכית קלדרון (צילום: אנטולי מיכאלו)
פה עושים זכוכיות | צילום: אנטולי מיכאלו
כיצד נוצרת זכוכית? האם הזכוכית באמת שקופה? וכיצד נוצרים מוצרים שימושיים מחומר גלם? אמן הזכוכית וחתן פרס שרת דני קלדרון פותח את דלתותיו לקהל הרחב ומספר את סיפורו, לצד סיור ועצירה בתחנות העבודה במפעל, תוך כדי הסבר על תהליך ייצור הזכוכית. מפעל הזכוכית של קלדרון מייצר כרגע בעיקר צלחות וכלי הגשה לעולם ההסעדה בבתי מלון בארץ ובחו"ל ובהחלט פתח לנו את הראש לגבי הלבשת השולחן המשפחתי שלנו. כי יש דרך לאכול על צלחות לבנות, ויש דרך להגיש מנות על צלחות שמספרות סיפור. 

זמן גליל מערבי - סדנת זכוכית קלדרון (צילום: אנטולי מיכאלו)
מציירים על צלחות | צילום: אנטולי מיכאלו
מודה שמאז שהייתי קטנה, נהניתי להקשיב לסיפורי חיים של אנשים ולשמחתי קלדרון מספק את היצר המציצני שבי ומספר את קורות חייו, בקצרה ובעניין, תוך כדי מצגת חביבה שמראה את מעלליו בעיר הזכוכית. לאחר הסבר על מסעו בעולם ואיך הגיע לתחום, קיבלנו סיור במפעל, למדנו קצת על ייצור הזכוכית (מרתק!) ואף ציירנו על זכוכיות משל עצמנו. בהמשך אלו יעברו הליך של שריפה ויישלחו אלינו הביתה.

מחיר: 70 שקל לאדם. 320 שקל למשפחה (עד 5 נפשות). המחיר כולל את הסדנה ומשלוח הפריט עד הבית
04-9823030/052-55513387
לפרטים: האתר הרשמי

תחנה שנייה: סיור כריסמס במעיליא

מעיליא הוא אחד משני הכפרים היחידים בארץ בהם 100 אחוז מהתושבים הם נוצרים, וביקור בו בחג המולד נותן תחושה שאתם עמוק בחו"ל, אבל הכי קרוב לבית. הכפר מואר כולו באורות ועצי חג מולד וסנטה קלאוס שמחלק מתנות ברחובות לתושבי המקום. בימי הפסטיבל, עופר אבל, מדריך טיולים בארץ ובחו"ל, מקיים סיורי כריסמס בשעות הערב במקום. במסגרת הסיורים, מסיירים בסמטאות הכפר, מבקרים בבית הבד המקומי המופעל עדיין בעזרת חמור, מגיעים למבצר המלך הצלבני שבחלקו העליון בנויה הכנסייה המוארת והיפה ואף נכנסים לבתים של מקומיים להתרשם מאווירת חג אמיתית עם עץ מואר וירוק בסלון. הסיור שאורך כשלוש שעות הוא רגלי ברחבי היישוב (אל חשש, לא מדובר בהליכה מרובה) ומציע אווירת כריסמס אמיתית עם סיפורים מעניינים מאוד על הקשר בין חנוכה לחג המולד, הסיפור מאחורי סנטה קלאוס והקשר המפתיע לקוקה קולה.

*שימו לב: התלבשו חם כי קר שם בחוץ. במיוחד בשעות הערב.

שישי, 21.12.18 בין השעות 17:30-20:00
שבת, 22.12.18 בין השעות 17:30-20:00
מחיר: 90 שקל למבוגר, 60 שקל לילד. המחיר כולל: הדרכה, קפה, משהו מתוק לנשנוש וכניסה לבית הבד העתיק.
נקודת מפגש: מעיליא, בחניה של תחנת הדלק סונול
לפרטים: 050-7405367

תחנה שלישית: סדנת שוקולד עם חגית לידרור, כליל

זמן גליל מערבי - חגית לידרור (צילום: אנטולי מיכאלו)
קינוחים בריאים | צילום: אנטולי מיכאלו
ילדים אוהבים כשמפעילים אותם, ואם ההפעלה מגיעה ארוזה בשוקולד, מרחב חופשי וכלבה בשם נלה – הרווחתם חוויה נפלאה. ביישוב האקולוגי כליל שנראה כמו ממוקם באמצע שום מקום, יושבת לה חגית לידרור, אמא לשניים, שמעבירה סדנאות בישול על טהרת הטבעונות ומטפלת בנשים בכל שלבי החיים.
הגענו לדגום סדנה להכנת קינוחים טבעוניים ובריאים מעולם ה-RAW FOOD אותה היא מציעה בפסטיבל עצמו. זה נשמע גדול, אפעס מבהיל והרבה טבעוני, אבל חכו עם ההיסטריה: המוטו של הסדנה בפשוטו הוא להבין כמה "טריקים" פשוטים להפליא שיהפכו את השוקולד שלנו לבריא יותר – משלב המרכיבים ועד העשייה ולזכותה של לידרור ייאמר שהיא אינה מאמינה בקיצוניות ומותר לדבר כאן על חלב, סוכר וגלוטן. הכל טוב, אבל אפשר טוב יותר. 

הסדנה שמתקיימת במרפסת ביתה של דרור מורכבת ממעט מילים (דבר שילדים מעריכים במיוחד) והרבה יותר עשייה מהנה. בשעה אחת הכנו פרלינים וכדורי שוקולד ממרכיבים טעימים ובריאים כמו קקאו, אגוזים, תמרים, קליפת תפוז, ממתיקים טבעיים ועוד תופינים. הסדנה פשוטה להפליא ואפילו אני, עצלה ומפונקת שלא יכולה בלי שמנת מתוקה במיקרו, למדתי כמה פשוט זה להכין כדורי שוקולד טעימים להפליא עם מעט מאוד שוקולד ובלי ביסקוויטים בכלל (נסו אגוזים, קשיו ותמרים. תשמעו, זה מעדן!).

זמן גליל מערבי - חגית לידרור (צילום: אנטולי מיכאלו)
משחקים בשוקולד ובפרלינים | צילום: אנטולי מיכאלו
בזמן שהפרלינים הוקפאו, הילדים נהנו ממשחק בשטח וחיפוש אחר הכלבה נלה. לבסוף, יצאנו עם שלל שוקולדים מעשה ידנו ובלי הרבה מצפון לזלול אותם. ואני אישית יצאתי עם הבטחה שמעתה אני ממיסה שוקולד בבן מארי. זה פשוט הרבה יותר טוב וטעים.

מחיר: 180 שקל להורה וילד. כל ילד נוסף 80 שקל.
כשר ללא תעודה / לילדים מעל גיל 5
052-6464884
לפרטים: חגית לידרור


תחנה רביעית: טיול ריינג'רים באיזור משק חפר, אבירים

זמן גליל מערבי - טיול ריינג'רים (צילום: אייל חפר)
לבד, בטבע, על הריינג'ר | צילום: אייל חפר
להתפעל מהנוף הפראי של הצפון זה יופי. לחוות אותו מקרוב, הכי מקרוב, זו חוויה מרשימה הרבה יותר. במשק חפר, יצאנו לטיול משפחתי על ריינג'רים בנסיעה במסלול אתגרי עם תצפית לים התיכון ולכזיב ההררי. מכיוון שהיינו חמישה, לקחנו 2 רכבי ריינג'ר (בכל רכב יכולים לשבת עד 4 אנשים) ויצאנו לדרך, לא לפני שעברנו מבחן נהיגה אצל אייל חפר ולמדנו את המסלול על המפה.

מודה, בהתחלה קצת רעדתי. כלומר הרבה. אני אמנם עם רקורד של 22 שנות נהיגה אבל לנהוג על סלעי שטח ולהרגיש כמו בתוך "מיקסר"  – קצת פחות. ההכנה לנסיעה הרגישה לי קצת כמו צבא – ללמוד את הדרך במפת ניווט, להיזהר בירידות, לתת גז חזק אם מידרדרים. בקיצור, שקשקתי אבל אמרתי לעצמי שאני עושה את זה. אייל הסביר שמדובר במסלול אתגרי אבל לא מסוכן, ואם הוא נותן בי אמון ברכב – מי אני שאפקפק?

עלינו על הריינג'רים ויצאנו לנהיגה באוויר הצח והפתוח של הצפון. והיה מגניב ברמות. הנסיעה היא בתוך יער אלונים, על סלעים ואבנים, פה ושם גם נכנסנו לשלוליות בוץ והרגשתי מינימום "מהירה ועצבנית", בדרך חלפנו על פני עדר פרות וזה הרגיש לי כמו ספארי פראי  ובגדול היינו לבד, רק אנחנו, המשפחה, באמצע ירוק אחד גדול, בלי מדריך צמוד ובלי ווי פיי, הכי קרוב לטבע. והיה מושלם. חוויה שחייבים לנסות.

אגב, כל מי שנוסע ומצלם תמונות מהדרך יכול להשתתף בתחרות תמונות שיקבלו הכי הרבה לייקים ולזכות במתנה בטיול סוסים זוגי או לילה בבקתה. ואם זה לא מספיק, אז קבלו את זה: על אף שישנו מחירון ברור לחווית הריינג'רים, אייל ממשק חפר מציע הצעה יוצאת דופן: צאו לנסיעה ושלמו לאחר מכן כמה שנראה לכם, כמה שמרגיש לכם. נשמע לכם מוזר, אז חכו לדבר הבא:

להשלמת החוויה, ניתן ללון במשק של עדנה ואיל חפר ולצאת למסע הריינג'רים על הבוקר. בין אופציות הלינה: קמפינג באוהלים ביער הפרוע (עם שירותים ומקלחות מהנקיים שפגשנו באתרי קמפינג, מטבחי שטח, מקררים משותפים ופינות רחיצת כלים או מנגל, מקררי גלידות ובירות וערסלים כמובן. במקום גם שני צימרים מעץ, מפנקים במיוחד, עם ג'קוזי וכל מה שאתם רוצים בתוך הצימר: כל סוגי הקפה, שקיות פופקורן, עוגה הום מייד של עדנה בעלת המקום, משחקים לילדים, שלל מגזינים, מוצרי טיפוח (שמפו, מרכך, קרמים ועוד) וסולם אחד גבוה ליחידת הגלריה שהילדים שלכם יעופו עליו. בקיצור – רק לבוא ולישון. באמצע השבוע אגב, מזמינים אייל ועדנה זוגות ללון בצימרים ולשלם כפי שנראה להם.

השניים שמגיעים מעולם החינוך ונכנסו לעולם התיירות, רצו להביא ערך מוסף לחווית החיים. כן, גם לי זה נשמע היה מוזר בהתחלה. מחווית הריינג'רים ועד הלינה במקום – לשלם כפי שאני רוצה? אז כן, אין כאן קטץ' ואין עבודה בעיניים. באותה הדרך, מוכרים השניים גם גבינות עזים. אלו נמצאות במקרר חשוף לכל ולצדו קופה קטנה. כל אדם יכול להגיע לקחת, לשלם בקופה וללכת. כמה תמים, ככה יפה.

לפרטים: משק חפר  052-5832532
מחירון: מחיר לזוג 240 שקל עבור שעה, 320 שקל עבור שעתיים, 400 שקל עבור שעתיים וחצי, 650 שקל עבור 3 שעות עם ארוחת גבינות ויין

לאכול

קפה מארג, כפר ורדים

זמן גליל מערבי - מארג (צילום: אנטולי מיכאלי)
ארוחת בוקר נפלאה | צילום: אנטולי מיכאלי
קפה מארג הוא מיזם חברתי-קולינרי המשלב עם אנשים עם צרכים מיוחדים. בית הקפה ממוקם בלב חורש גלילי, בקומפלקס מקסים ובו פועלות 13 סדנאות של אמנות שימושית. כך שמלבד ארוחת בוקר נהדרת שמציעה תפריט חלבי וכשר, בית הקפה הוא גם חנות מקסימה ובה שלל פריטים לבית, שהוכנו על ידי 100 אנשים עם מוגבלויות שונות מכל רחבי הגליל. (אנחנו קנינו פסלים קטנים, מפה יפהפייה ושתי תמונות לכניסה. שלמות!)

בימי שישי, מתקיים בופה בבית הקפה, וזה המועדף עלינו כמשפחה. הילדים לא צריכים להמתין למנות ויכולים לאסוף בעצמם את שיירצו. השולחן מפנק אבל לא שופע, ומציע סלטים טעימים, ממרחים, לחמים (גם ללא גלוטן), חביתות ושקשוקה, וקינוחים טעימים.  

ביום הפסטיבל, המקום יצבע עצמו בצבעים שונים ויציע בראנץ' מיסטי חורפי, כמו כן, בית הקפה יארח את רחל גל רבינוביץ', יועצת בקלפי טארות למעוניינים במחיר סמלי (30 שקל ל-20 דקות קריאה) ומדי שעה, יוציאו פינוקים חמים מהמטבח  לסועדים.

מחיר לארוחת בוקר "אכול כפי יכולתך": 58 שקלים לסועד כולל שתיה קלה, חמה וקינוחים. 45 שקל לילדים עד גיל 8.
לפרטים: קפה מארג

ביסטרו אלומה, מעלות תרשיחא

תרשיחא מסעדת אלומה (צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל)
קלאסי, אלגנטי ומשובח | צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל
מסעדת אלומה היא מסעדת ביסטרו גלילית שנמצאת בדרך הכפרית שבין כפר ורדים לתרשיחא, אל מול גבעות אורנים, שדות טבק ונוף גלילי. עלאא סוויטאת, שעבד בצעירותו במקום בתור ברמן, הפך להיות עם השנים שותף ובעלים של המסעדה. מהקור המקפיא למדי של הבחוץ, נכנסו לפנים המסעדה והתחממנו בשניות. המקום רומנטי, אינטימי, אלגנטי ומפנק ומומלץ במיוחד לזוגות וחגיגות מפוארות. חלל המסעדה אינטימי ומשולבים בו פריטי ריהוט עתיקים מפרובאנס, המשרים אווירת נינוחות ביתית.

אז נכון, זו לא ה-מסעדה לילדים בלשון המעטה ואם אתם רוצים מזון מהיר עם פינות משחק זה כנראה לא המקום. אבל אם כן הגעתם עד לצפון, ובא לכם גם לחגוג במסעדה יוקרתית וטעימה ערב אחד, נסו להתארגן על המקום הזה כי הוא שווה את הנסיעה. התפריט עונתי ומבוסס על תוצרת מקומית ומציע בשר משובח, דגת ים טרייה ומגוונת וירקות העונה - אם כי הילדים נהנו משניצל ביתי ענק וטעים וניוקי מצוין. אנחנו, הגדולים, התפנקנו הרבה יותר בארוחה לתפארת. כזו שתוגש גם במסגרת ארוחת כריסמס החגיגית בפסטיבל. 

הארוחה כוללת: לחם שמן זית ובלסמי, מרק פריקי, רוסטביף קר, רוקט ויניגרט ורוטב חזרת, סלט רימונים רשאד ותפוחים, סלט חמציץ, מזאטים (חריף, כרובית מטוגנת, חציל עם קבבונים, קובה מטוגנת), רול עוף, צלעות טלה ועופיונים, מגש ירקות העונה, קובה נייה עם חוסה, וקינוח הפתעה. לדברי השף, בארוחה יהיה גם בופה פתוח של בשרים, אז מומלץ מאוד להגיע רעבים במיוחד. 

מחיר:270  ₪ לאדם, כולל יין.
מעלות-תרשיחא / לא כשר / לא ידידותי לילדים
מתי: יום חמישי 20.12.18 בין השעות 19:00-23:00
04-9574477.

אבו מוראד, פסוטה

והנה החלופה המהירה למי שרוצה "על האש" זריז וביתי: מסעדת אבו מוראד ביישוב פסוטה מציעה אוכל אותנטי ומיוחד הכולל ממולאים, סלטים ובשרים. המסעדה ממוקמת בביתם של המשפחה והיישוב עצמו נצבע גם הוא באורות חג המולד. 

052-8235644

מסעדת אדלינה, קיבוץ כברי

מסעדת אדלינה (צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור)
חלום גלילי טעים | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

אם אלומה היא המסעדה הרומנטית שלכם, אדלינה יכולה להיות המסעדה המשפחתית פלוס שלכם. מצד אחד, רחוקה מלהיות מסעדת מזון מהיר אבל בהחלט נותנת מקום גם לילדים, במידה מסויימת. עם מרפסת גדולה מול מטעי בננות צפים במרחב וים כחול באופק, זו מציעה מטבח ים-תיכוני והשפעות ספרדיות. המקום עצמו מרגיש כמו טיול בצפון - לא יוקרתי ויומרני, אבל נעים מאוד וביתי. השף רושדי דקוואר והצוות מגישים תפריט שמשלב בין טעמים וחומרי הגלם של הגליל למטבח הספרדי-קטאלוני.

בין המנות המומלצות: טיול טאפאס ב-132 שקל לסועד - שמציע 8 מנות משובחות (לחם עם מטבלים, קרם חציל קלוי, דג נא, ארטישוק איולי ושקדים מצוין, קרפא'צו בקר, מאפה בשר וחציל אש, פלחי סלק וסלט עלין). עוד בתפריט: פילה בקר צלוי בגריל ברוטב יין אדום וציר בקר ופאייה מארינארה בכלי ברזל של אורז וזעפרן, אפופת שרימפס, מולים, סרטנים וחלקי דגים. הטאבון הגדול במרכז המסעדה מפיק בשרים, דגים, פירות-ים ולחמים, לצד תפריט יינות גלילי עשיר. הילדים, אגב, נהנו מפרגית וחזה עוף עם אורז ופירה וזמן מסך בזמן שההורים טחנו. 
לפרטים נוספים: אדלינה 04-9523707