אנחנו יכולים להעביר חיים שלמים בלי לדעת דברים חשובים יותר או פחות, כמו שאפשר לבטל בלחיצה כפולה עצירה של מעלית בקומה, שאומרים  "דרדס אבא" ולא "דרדסבא", או אפילו שאפשר לדווח על בעיה בפייסבוק ע"י ניעור הטלפון הנייד. אז בני כמה אתם הייתם כשגיליתם את העובדות הלא חשובות והמעניינות הללו? אספנו עבורכם את שלל הגילויים המפתיעים של הגולשים, וניסינו לבדוק מה מהם אמיתי ומה מהם נותר בגדר שמועה.  

תופסת = תופס את?

מי מאיתנו לא שיחק תופסת בילדות שלו? אותו משחק מלחיץ ומלא באדרנלין במסגרתו התופס צריך לרוץ אחר הילדים האחרים ולתפוס את כולם. נראה, שלשם של המשחק יש משמעות הגיונית ביותר. "אלינה. בת 28. רק היום גיליתי שהמשחק 'תופסת' נקרא בעצם 'תופס את'". למעשה, הגילוי של אלינה היה כל כך מסעיר, שהאקדמיה ללשון העברית נדרשה לטענה והגיבה: "לשמועה זו אין בשלב זה שום הוכחה. עד כה לא הצלחנו למצוא איך ומתי נוצר שם המשחק".

מסתבר, שהשם 'תופסת' מופיע במילון עברי לראשונה רק בשנות השישים – "המלון החדש" שאל אברהם אבן-שושן (בערך 'תופסת'). באתר 'עיתונות יהודית היסטורית' מצאה האקדמיה אזכור של שם המשחק בעיתון משנת 1949, ולהערכתם השם נוצר קודם לכן.

 

נטול גלוטן מהסוף להתחלה זה גם נטול גלוטן

להיות צליאקי זה לא הדבר הכי מגניב אבל בוודאות גם לא הכי נורא. בסך הכל אי סבילות לגלוטן שגורמת לכאבי בטן. יש היום המון תחליפים אבל יש דבר אחד שלא תוכלו לקחת מהצליאקיים והוא הקסם הבא שנציג כאן בפניכם: רק לאחרונה גילינו שאם תכתבו את צמד המילים "נטול גלוטן" מהסוף להתחלה - תקבלו, סטגדיש, נטול גלוטן? תודה רבה, אנחנו היינו אנחנו. 

View this post on Instagram

A post shared by Lili Sherazki (@lili.sherazki)

פיצה מקפיצה זה למעשה פיצה מקפיא + פיצה

זוכרים את הפיצה הנוסטלגית משנות ה-80 שידועה גם בכינויה "פיצה מקפיצה?" חושבים שקוראים לה כך בגלל שהיא מקפיצה? הגולשת @reut99 טוענת אחרת. "למה אני מבינה הכל באיחור כמו למשל שלפיצה מקפיצה קוראים ככה לא בגלל שהיא מקפיצה אלא בגלל ששמים אותה במקפיא למה", כתבה בתסכול רעות. נראה שאין לדעת מהו פירוש השם האמיתי, אבל זו בהחלט תיאוריה שהפתיעה גם אותנו. 

המקור לשם של פופאיי

הדמות המצוירת שגרמה לכולנו לאכול תרד בילדות כדי לצבור כוח, פופאי המלח, היא כמעט בלתי נשכחת. אבל מה מקור השם של פופאי?ובכן, גם לכך יש סיבה מאוד הגיונית: "אוקיי בני כמה הייתם כשהבנתם שפופאיי נקרא ככה כי העין שלו Is popping??? אני עכשיו. 32 וחצי", מודה הצייצנית @girl_edelweiss.

ובכן, יצאנו לבדוק את הטענה שלה, ומתברר שהיא נכונה. דמותו המצוירת של פופאי נוצרה על ידי אלזי סיגר בשנת 1929, ומשמעות השם שלו באנגלית "Popeye" היא פשוטה כפי שהיא נשמעת ומגיעה משילוב המילים "Pop" ו- "Eye", וקרויה על בסיס העובדה שלפופאיי חסרה עין אחת.

הקווקה דה לה אומה

מאחורי מילות השיר ומשחק הידיים מוכר מהילדות, הקווקה דה לה אומה, מסתתרות תיאוריות מורכבות וענפות. "יואב, 26. היום גיליתי שבשיר 'קווה קווה דה לה אומה' אומרים 'בשמלת טריקו' ולא 'דסי מטריקו'", כתב הגולש יואב מאור. לקביעה של מאור יש בסיס, אך מתברר שלא מדובר בעניין פשוט כל כך.

ניתן למצוא שלל גרסאות מגוונות ושונות ברחבי האינטרנט והארכיונים לשיר המוכר. למשל, בגרסה אחת משנות השמונים נכתב "בשמלת טריקו, טריקו טריקו טרק", אך בגרסה הנפוצה משנות ה-90 והאלפיים מופיע הביטוי "דסתי מטריקו, אבא ש'ך קופיקו". בגרסה אחרת, המכונה 'הגרסה של הדתיים' נכתב בכלל 'אסי מטריקו, אבא ש'ך צדיקו'. אז מה מהם היא הגרסה הנכונה? קשה לדעת, מאחר שישנן גם גרסאות רבות שהגיעו לישראל מרחבי העולם. לסיכום, אנחנו ממליצים לכם לדבוק בגרסה אותה אתם פשוט אוהבים יותר. לפודקאסט שסקר את הנושא בהרחבה 

מקור המילה קפיטריה

"בן 28 והיום גיליתי שקפיטריה זה בעצם Coffe Tea Area", כתב הגולש Mara'e Diabat בפוסט ששותף אף על ידי חנוך דאום. הגילוי המפתיע הזה טלטל את הרשת, אך לאחר מספר ימים האקדמיה ללשון העברית הרגיעה את השמועות והבהירה: "בימים האחרונים אנחנו מקבלים פניות רבות על פרסום שנפוץ ברשתות החברתיות - אנחנו כאן כדי להגיד כי הפרסומים בנושא הם 'חדשות כזב' (פייק ניוז). הגיזרון שהמציא מי שהמציא למילה קפטריה אינו נכון.‍‍‍‍‍‍ המילה קפטריה (מנוקדת ונהגית בצירי: קָפֵטֶרְיָה) אכן קשורה למילה קָפֶה. מדובר במילה שמוצאה בספרדית (cafeteria) ופירושה 'חנות קפה' או 'מקום לממכר קפה'. המילה הספרדית מורכבת מן המילה cafe בתוספת teria - ' מקום שבו נעשה דבר מה'. 

לשבי מפרפר נחמד אין עיניים

אתם בוודאי זוכרים שלשבי, החילזון הצהוב והחמוד מפרפר נחמד, תוכנית הטלוויזיה המיתולוגית לילדים, יש משקפיים עגולים. אבל האם ניסיתם אי-פעם לבדוק מה נמצא מאחורי המשקפיים שלו? "יניב, 37, והיום קלטתי שלשבי מפרפר נחמד יש משקפיים אבל אין לו עיניים", כתב הגולש יניב פרנקלין והסעיר את הרשת. ואכן, כשמסתכלים מקרוב על תמונות של שבי, הטענה מתבררת כנכונה.

 

למה קוראים למונית מונית?

"ארטיום, בן 28, ורק היום הבנתי ש-'מונית'  זה שילוב של מכונית עם מונה", כתב ראטיום ג'יבטין בפוסט. יצאנו לבדוק, ולגילוי שלו בהחלט יש בסיס במציאות. לפי האקדמיה ללשון העברית, המונית אכן קרויה על שם המונה המותקן בה. "כלי הרכב הידוע כיום בשמו הלועזי 'טקסי' – ייקרא מעתה בשם עברי 'מונית'. הקהל מתבקש לסגל לעצמו את המונח העברי ולהגמל משימוש במילה הלועזית. זכרו: אין יותר 'טקסי' – יש רק מונית, מוניות", נכתב במודעה שפרסמה המשטרה בשנת 1948. 

האימפריה של שמש זה ההמבורגרי של גרי?

אפשר למנות את תוכניות "הפיג'מות" ו"שמש" ברשימת הסדרות הטובות שידעה הטלוויזיה הישראלית מאז ומעולם. כעת, טענה שמופצת ברשתות החברתיות מנסה לקשור בין השתיים. "חיי מחולקים ל-2: לפני שגיליתי שהאימפריה של שמש זה ההמבורגרי של גרי, ואחרי שגיליתי שהאימפריה של שמש זה ההמבורגרי של גרי". מאז שפורסם הגילוי הזה מטלטל גולשים רבים, אך טרם נמצאה הוכחה חד-משמעית לכך.



עובדה שעלולה לסתור זאת, היא שהאימפריה של שמש עצמה הוקמה באולפן שהוקם במיוחד לצילומי הסדרה במרתף הסינרמה בשכונת יד אליהו בתל אביב. האם יכול להיות שההמבורגרי צולם באותו הסט? כל מה שנותר לכם הוא להסתכל ולהשוות בין תמונות של שני הסטים, וממה שאנחנו ראינו – ישנו דמיון רב בהחלט.