זוגות נוהגים להתכונן היטב לקראת הלידה הראשונה; קוראים ספרים על גידול תינוקות, נרשמים לקורסים בנושא הורות, משוחחים עם הורים אחרים על השינויים בסדר היום ועל המחויבות החדשה. אכן, גידול תינוק פירושו מחויבות עצומה. אבל מה עם הזוגיות?

זוג במיטה (צילום: BartekWardziak, Istock)
סקס זה לא מותרות, שמעתם? אינטימיות אחרי לידה | צילום: BartekWardziak, Istock

תינוק זה שמחה?

לידה היא אחת החוויות המשמחות ביותר בחיי בני זוג, וגם אחת החוויות היותר מאתגרות מהבחינה הזוגית; לא מפתיע ששני שליש מהזוגות מדווחים על ירידה בשביעות הרצון מהנישואין אחרי הלידה, כולל סקס פחות מספק או בתדירות נמוכה מאוד, ויותר קונפליקטים וריחוק רגשי.
במקביל, זוגות רבים גם מדווחים שחייהם לפני הולדת הילד הראשון היו המספקים והנעימים ביותר בשנות הבגרות שלהם, ולמרות שהם שמחים בהולדת התינוק החדש, אין ספק כי הוא מהווים כוח פוטנציאלי מכשיל לנישואים מאושרים.

למה זה קורה? יש סיבות רבות לירידה באושר הזוגי אחרי שהתינוק מגיע הביתה: לילות ללא שינה, אובדן החופש האישי, חוסר בזמן ומריבות על חלוקת הנטל. מטפלים זוגיים שהחלו לבדוק את הנושא הגיעו למסקנה שבקשר הזוגי, הפגיעות הרבות ביותר הן בגזרת הסקס.
לפי הספרות המקצועית, הורים חדשים רבים טועים בכך שהם תופסים את עניין הסקס כמותרות. סקס, ואפילו קצרצר, הוא קריטי להמשך חיי נישואים מספקים וחשוב לקבוע דייט לכך; נגמרה הספונטניות. כמובן שהמפתח לכל הוא קיום תקשורת בין בני הזוג.

היולדת עדיין מסוממת מההורמונים?

כמו בהרבה תחומים בחיים, גם כאן נשים וגברים רואים את המצב באופן שונה; נשים מצפות מהפרטנרים לקחת חלק שווה בנטל, והתלונה העיקרית היא אכזבה; נשים מרגישות בלתי מוערכות ומרירות על כך שבני הזוג לא עוזרים יותר בהשגחה וטיפול בילד במטלות השונות.
גברים, לעומת זאת, רוצים לראות את נשותיהם בוראות מחדש את הסקס-אפיל שלהן מלפני הלידה; הם מוכנים להשאיר את התינוק עם בייביסיטר או ללילה אצל ההורים, לצאת לבילויים. נשים לרוב מתרכזות בטיפול בתינוק.

האנתרופולוגית ד"ר הלן פישר בדקה את המוליכות החשמלית במוח בזמן אהבה רומנטית. לטענתה, מיליוני שנים של אבולוציה מסבירות את הפיצול באינטרסים המיניים אצל הגבר והאישה לאחר לידת הילדים; כשאישה אוחזת בתינוקה, היא מפרישה את הורמון האוקסיטוצין ברמות גבוהות, שיוצר רגשות חזקים של התקשרות.
במקביל, רמות הטסטוסטרון המיוחסות לחשק מיני (גם אצל נשים), צונחות. ד"ר פישר מסבירה כי האישה - לא רק שהיא עייפה יתר על המידה ומחפשת תירוצים, היא ממש מסוממת מההורמון.

זוג במיטה (צילום: istockphoto)
המומחים קובעים: עם האוכל בא התיאבון | צילום: istockphoto

מנקודת הראות של דארווין, אם אמו של התינוק לא נמצאת לידו כדי לדאוג לו, הוא ייטרף על ידי האריה. כך קורה שההורים נלחמים במנגנון אבולוציוני שתפקידו לחזק את הקשר ההורי בין האם לתינוקה, ולא את הקשר המיני ביניהם.
מה עושים? לטענת ד"ר פישר, גברים ונשים יכולים להילחם בתגובה הכימית עם יותר כימיקלים: כל גירוי מיני מעלה את הדופאמין, המקושר עם אהבה רומנטית ומעורר הורמונים אחרים שגורמים להרגשה טובה. לכן עם האוכל בא התיאבון; ככל שעושים יותר סקס כך מתעצמת האהבה והחשק המיני.
ההמלצה היא לחשוב על סקס כעל תרגול: זה בריא לזוגיות, ואם אינך מרגיש חשק לפני המעשה, זה מייצר רגשות טובים אחרי המעשה. הורמונים חיוביים משתחררים בין אם הסקס אורך כמה דקות ובין אם הוא ארוך.

בדוק: גברים רוצים ארבע פעמים בשבוע

ד"ר ג'ון גוטמן מאוניברסיטת וושינגטון מסביר שמחקר בן 13 שנים מצא שגברים רוצים לעשות סקס ארבע פעמים בשבוע בממוצע, בעוד שנשים רוצות לעשות זאת רק פעם אחת בשבוע. הנימוק בדרך כלל הוא לא חוסר חשק, אלא חוסר בזמן.
ד"ר גוטמן מציע להורים צעירים:
1. הירשמו לסדנה שתעזור לכם לתרגל מיומנויות זוגיות אחרי לידה. זה חשוב לא פחות מלמידה כיצד להיות הורים.
2. העניקו חום והביעו התעניינות זה בזה. גם אם אתם עייפים מאוד וגם אם אין לכם כוח לדבר, גם כמה דקות יעשו את העבודה.
3. תכננו את הזמן כך שיישאר לכם פנאי לבלות יחד.
4. הגדירו מחדש את הרומנטיקה ביניכם וערכו תיאום ציפיות; ייתכן שאישה אחרי לידה תעדיף שבעלה יבשל וינקה את הבית, על פני בילוי במסעדה, למשל.

ריקי רדולס היא מטפלת זוגית, מנהלת פורום הריון הורות וזוגיות בפורטל דולה

>> נכנסתם לאוטו. מתי תתחילו לריב?