ילדה מניחה את ראשה על בטן אמה ההריונית (צילום: lisegagne, Istock)
טירונות הורים כבר עברת. מה עכשיו? | צילום: lisegagne, Istock

אומרים שאין שני היריונות זהים, אבל בדרך כלל, היריון ראשון שונה בתכלית מאלה שיבואו אחריו. הסיבה לכך מאוד פשוטה: בהיריון השני, את כבר אמא. השינויים בגוף מוכרים לך, את כבר יודעת איך זה מרגיש ללדת והספקת להתמודד עם המחסור בשעות שינה. בקיצור, כבר עברת בצלחה טירונות הורים. אך בכל זאת, הריון שני הוא מסע מרגש בדרך לשינוי גדול בתוך המשפחה ויש חוויות חדשות, תופעות והפתעות הייחודיות רק לו. הנה מה שמחכה לך שם:

לפעמים זה מרגיש ארוך יותר. אבל רק מרגיש

מצד אחד, בהיריון השני את עסוקה באלף ואחד דברים מלבד מה שקורה לך בבטן, ולכן הזמן עובר מהר יותר; אבל מצד שני, מאחר וזו אינה הפעם הראשונה, לרוב הנשים יש פחות סבלנות לתהליך ההיריון הממושך ולפעמים הזמן נראה כעוצר מלכת. בנוסף, הפחד מהלא נודע שמביאה עימה הלידה הראשונה, לא קיים בהריון השני, ומרבית הנשים משוועות לסיומו של ההריון הזה עוד לפני שהתחיל.
החדשות הטובות: מחקרים מראים כי רוב ההיריונות השניים ואלו שמגיעים אחריהם קצרים יותר בשבוע בממוצע - זמן משמעותי כשאת סוחבת בטן כבדה ומתמרנת עם ילד נוסף.

הבטן יוצאת מוקדם יותר, אבל גם הקרסוליים הנפוחים

בהיריון הראשון התנפחו לכן הקרסוליים רק בחודש תשיעי? סביר שהפעם זה יקרה הרבה קודם. רק בחודש החמישי התחילו לראות בטן? בהיריון השני יש סיכוי שיתחילו לברך אתכן עוד לפני שתכננתן לספר למישהו. מה שכן, סביר להניח שלא יהיו לך יותר בחילות בוקר מאשר בהיריון הקודם, אם בכלל. גם סימני המתיחה יישארו כפי שהיו בסיבוב הראשון, מאחר והעור השלים את המתיחה הראשונית שנדרשה כדי להכיל תינוק.

הניסיון מדבר: אפידורל או לידה טבעית?

עכשיו, כשאת כבר יודעת מהם צירים, איזו תנוחת לידה עדיפה לך, מה עוזר, מה ממש לא, ומה הדברים שיקלו עלייך בחדר היולדות, את יכולה לקבל החלטה הרבה יותר מושכלת לגבי חוויית הלידה. נשים רבות יולדות לידה טבעית בלידה הראשונה, ובפעם השנייה כבר מעדיפות לעבור את זה עם אפידורל, ויש גם מקרים הפוכים. כמו כן, במידה והלידה הקודמת היתה חוויה טראומתית עבורכן, או שכל העניין היה פשוט לא נעים, יש לכן צ'אנס לשנות את זה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שזוהי לידה חדשה ואחרת ולא שידור חוזר של הקודמת.

לידה שנייה בדרך כלל קצרה יותר

זה לא תמיד ככה, אבל ברוב המקרים הגוף כבר יודע מה לעשות ומכיר את חוקי המשחק. גם האם רגועה יותר משום שהיא מבינה לקראת מה היא הולכת ויודעת שלמרות שזה לא פשוט - אפשר לשרוד את זה. שני הגורמים האלה בהחלט עשויים לזרז את התהליך.

החיים אחרי הלידה

לפני הלידה הראשונה, רוב הנשים פגשו תינוקות רק מדי פעם, ולא זכו להחליף הרבה חיתולים. אמא בסיבוב השני, לא רק שיודעת לתפעל תינוק עם יד אחת קשורה מאחורי הגב (וטוב שכך, היא תזדקק ליד הפנויה), היא גם יודעת איך לתחזק זוגיות כשיש ילדים, כמו גם עבודה וקשרים חברתיים, וזה יתרון משמעותי.
כך מתפנים משאבים רבים ללמידה כיצד לשלב תינוק חדש במשפחה, דבר שלא תמיד עובר חלק, בעיקר עבור הנסיך הבכור. כמו כן, חלק מהנשים חוששות שלא יתחברו לתינוק השני כפי שהתחברו לראשון, ושלא תיווצר בהן אותה התאהבות ראשונה, אבל החששות האלה תמיד מתבדים.

גזים? קטן עלייך

חשש נוסף ומוכר שמביא איתו התינוק השני, הוא שיהיו לו אותם סימפטומים שהיו לראשון, כמו גזים, קשיים בהנקה, או שינה גרועה בלילה. אין סיבה לחשוב כך, התופעות האלה אינן תורשתיות, וכל תינוק ותכונותיו. כמו כן, כדאי לזכור שמנסיון העבר שלכן, גם אם היה טראומטי, גדלתן והשכלתן, וגם אם יחזרו על עצמן חלק מאותן צרות עבר, הפעם תגיעו חמושות בידע וביטחון השמורים לאמא מנוסה.

אלבום היריון? יש לך כבר מהסיבוב הראשון

בפעם השנייה את תצלמי הרבה פחות. תפיחתה של הבטן כבר לא תתועד כל חודש, וכל אולטרה-סאונד שבסיבוב הראשון נשמר, תוייק ודוסקס ארוכות בארוחת הערב המשפחתית, נעלם בתוך ערימת החשבונות. סביר להניח שהילד השני יחלוק את אלבום התמונות עם הילד הראשון, ולרוב לא יהיה לו אלבום משלו, או אפילו תיקייה במחשב הממתינה להדפסה. נשמע מעליב? החדשות הטובות הן שכל המומחים מסכימים כי אין כל תועלת בכמות התיעוד הכמעט אובססיבית בה מתעדים הורים את ילדיהם הראשונים. לפי פסיכולוגים, כמויות הוידיאו והצילומים בהריון הראשון נועדו לשרת אך ורק את מטרת ההוכחה, ומשום שלהורים יש קושי להפנים שילדם הראשון באמת קיים.

"גם הצוות הרפואי מתייחס בצורה שונה"

"אפילו מבחינת בית החולים ישנו הבדל גדול בין לידה ראשונה ושנייה", אומרת לילך רוכל, דולה, מכינה ללידה ויועצת הנקה ממרכז גדלים - מהריון להורות. "אישה שיולדת לראשונה מכונה 'מבכירה', וכזאת שילדה כבר לידה וגינלית אחת נקראת 'ולדנית'. אלה לידות שונות מבחינה גופנית וגם הצוות הרפואי מתייחס אליהן בצורה שונה, כשהפעם זהו יחס חיובי ורגוע יותר.

"כל היריון הוא חוויה יוצאת דופן ושונה; אבל ללא ספק ההיריון הראשון הוא לרוב חוויה ייחודית הכוללת שינוי עמוק שלא יתרחש יותר. בפעם הראשונה יש זמן להתעסקות בהיריון, אבל זה לא תמיד דבר חיובי כי נשים רבות נכנסות לאובבססיות ופחדים, ויוצאות מפרופורציות. הרבה אנשים מספרים לי שהלידה השנייה דווקא היתה עבורם המרגשת ביותר, כי אז הם הפכו פתאום למשפחה ממש. גם יחס הילד לתינוק החדש יוצר מרקם מורכב, עשיר ומרגש".

>> והכי חשוב: מה לא אומרים להריונית בשבוע 40?