תינוק שמנמן (צילום: ideabug, Istock)
אמא ירדה על כבד אווז כשהיית בבטן, חומד? תינוק נושא בתוצאות | צילום: ideabug, Istock

 אם את בהריון ונוהגת לפתוח את היום עם המבורגר עסיסי ולסגור אותו עם גלידת שמנת עתירת שומן - לא רק את תשמיני אלא גם התינוק שלך; לפי מחקר חדש, מתברר שצריכת מזונות עתירי שומן במהלך ההריון עשויה לגרום לשינויים קבועים במוח העובר, שישפיעו על הרגלי האכילה של התינוק מראשית ימיו – כך על פי מחקר אמריקני חדש שהתפרסם בגיליון נובמבר של כתב העת Neuroscienc.

לטענת עורכי המחקר, שהתבצע על חולדות, חשיפה קצרת טווח לדיאטה עתירה בשומנים במהלך ההריון מייצרת שינויים עצביים במוח העובר שמתורגמים מאוחר יותר לתיאבון מוגבר לשומנים. "המחקר מספק עדות ראשונית לתכנות כלשהו במוח העובר שקשור לרמות גבוהות של שומן בדם האם במהלך ההריון, ומאוחר יותר לעלייה במשקל אצל הצאצא", מסבירה שרה ליבוביץ', אחת מיוזמות המחקר מאוניברסיטת רוקפלר בניו יורק.

במהלך המחקר האכילו חולדות הרות בתפריט עתיר שומן (50% שומנים) או בתפריט מאוזן יותר (25% שומנים) למשך שבועיים. בקרב החולדות שאימותיהן נחשפו לתפריט עתיר בשומן נמצא ייצור מוגבר של תאי עצב שרגישים יותר לשומן. הממצאים הראו גם כי חולדות שנולדו לאימהות שניזונו ממאכלים עתירי שומנים שקלו יותר במשך כל חייהם והתחילו את הבגרות המינית שלהם מוקדם יותר מהאחרים.
בדמם של החולדות הללו ניתן היה להבחין ברמה גבוהה יותר של טריגליצרידים (שומנים). חוקרים מצאו בקרב אותן חולדות ייצור גבוה יותר של פפטידים (שורה של חומצות אמינו) שאחראיות על גירוי האכילה והעלייה במשקל.

לטענת לייבוביץ', אותה יצירה של תאי עצב שאחראים להגברת התיאבון עשויה להתרחש גם במוחם של תינוקות אנושיים: "אנו מתכנתים את הילדים שלנו לאכול שומנים. אנו יודעים כי המוח המתפתח של העובר פגיע וחשוף להשפעות, והצלחנו לזהות את השלב שבו נוירונים חדשים מתחילים להיווצר. כעת עלינו להבין כיצד נוצרים תאי העצב שרגישים לשומנים ונשארים איתנו לכל החיים".

לדברי הדיאטנית הקלינית ליז רובין, אישה הרה צריכה לצרוך עד 30 אחוז שומן מסך הקלוריות שהיא צורכת ביום. "אישה בהריון לא אמורה לאכול בשביל שניים. התוספת היומית שלה אמורה להסתכם ב-300 קלוריות יותר, שזה יכול להיות בסך הכול שני חטיפי בריאות, עוד מנת בשר או כריך גדול מלחם קל. מה שכן מומלץ הוא תזונה עתירה בשומן בריא, מסוג אומגה 3 שתורמת להתפתחות מוח העובר".