רופא מחייך בחלוק לבן בודק בטן של אישה בהריון צוחקת (צילום: nyul, Istock)
תני לי לנחש... סוג דם A? | צילום: nyul, Istock

הדם, נוזל החיים, ימשיך לככב כנראה לנצח בכותרות, בנושאים סקסיים יותר או פחות; מתוכניות טלוויזיה על ערפדים מסוקסים ועד לדיאטות למיניהם. והנה הוא שוב צובע את הכותרות באדום בוהק, הפעם בגלל מחקר חדש ומפתיע בנושא פוריות: לפי הממצאים, נראה שסוג הדם של אישה יכול להשפיע על סיכוייה להיכנס להריון.

ביי ביי ביציות

המחקר, שנערך באוניברסיטת ייל, בדק למעלה מ-560 נשים בגיל 35 בממוצע, הנמצאות בטיפולי פוריות; מהנשים, שהגיעו משני מכונים שונים לפוריות, נלקחו דגימות דם שבדקו את רמת ההורמון שמעורר את הזקיקים בדם, על פיו ניתן לבדוק את רמת הפוריות בגוף.

רמות גבוהות מ-10 מראות שלאישה יהיה קושי גדול יותר להתעבר, ומעידות על איכות ביציות ירודה, ומספר נמוך יותר של ביציות המוכנות להפריה. מספר הביציות הנותרות מצטמצם מעט כאשר אישה מגיעה לאמצע שנות ה-30, ומדלדל במיוחד כשהיא חוצה את גיל 40.
המחקר מצא שנשים שיש להן דם מסוג O נטו פי שתיים לרמות FSH גבוהות מ-10, מכל קבוצת דם אחרת. הממצאים נותרו בעינם גם כאשר שוקללו גילאי הנשים. לנשים עם סוג דם A היתה נטייה נמוכה בהרבה ל-FSH גבוה מ-10, מאשר לסוג דם O. ההבדל בין O לסוגי הדם האחרים הוא ברמת התא: לבעלי דם O אין אנטיגן; החלבון שנמצא על פני התא.
בישראל ל-46 אחוזים מהאוכלוסיה יש דם מסוגי A, ול-35 אחוז דם מסוג O.

"גיל האישה הוא עדיין הגורם הכי חשוב"

ד"ר אדוארד נג'אט, מעורכי המחקר, יציג את הממצאים בכנס של האגודה האמריקנית לרפואת פוריות שיתקיים בדנבר. "בשתי קבוצות הנשים שבדקנו, לאלה בעלות סוג דם O היתה נטייה כפולה לרמות גבוהות במיוחד של FSH", הוא מסביר. "מצאנו שנשים עם סוג דםA או AB, אלה שבקבוצת ה-A הכללית, היו מחוסנות מתופעת דילול הביציות העודפות בגופן. מתוך האוכלוסיה אותה בדקנו, שהיתה באמת מגוונת אתנית, גילית, וסוציו-אקונומית, אפשר לומר בביטחון שסוג דם O מקושר עם רמות FSH גבוהות בנשים המתקשות להרות.

"עדיין, גיל האישה המנסה להרות הוא הנתון החשוב ביותר בפוריות, וזה משותף לנשים עם כל סוגי הדם. המחקר חשוב, מפני שעכשיו אם מגיעה למרפאה אישה עם דם מסוג O שלא מצליחה להרות, אנחנו כבר יודעים שברוב המקרים הבעיה היא בכמות ובאיכות הביציות". החוקרים מסכמים שיש צורך במחקרים נוספים, שיבחנו גם נשים ללא בעיות פוריות.

"הרזרבה השחלתית שאיתה אישה נולדת משתנה מאישה לאישה," מסביר פרופ' שבח פרידלר, מנהל מרפאת הפוריות של קופ"ח מאוחדת ורופא בכיר ביחידה החוץ גופית של בית החולים אסף הרופא. "לא כולן נולדות עם אותה יכולת פוריות, בדיוק כפי שלא כולם רצים באותה מהירות.לא ידוע בדיוק אילו גנים אחראיים לכך. יש טענה שבנשים עם ליקוי גנטי בכרומוזום המין X, מה שמכונה תסמונת ה- X השביר, יש רזרבה נמוכה יותר, למשל. גם סוג הדם הוא תכונה גנטית. את הקשר בין האינפורמציות אנו עוד לא מבינים לעומק, אבל בהחלט יכול להיות שהוא קיים.

"בחשיבה יותר רחבה ופילוסופית, יכול להיות שיש פה אלמנט הישרדותי. הגנטיקה שלנו משמרת תכונות חזקות ונפטרת מחלשות יותר. אנחנו הרי לא באמת יודעים למה יש סוגי דם שונים, אבל אולי נשים בעלות סוג דם A, למשל, הזדקקו לרזרבה שחלתית גדולה יותר כדי לשרוד".

>> תכירו את האישה שהייתה אלרגית להריון שלה