כריסטינה שולר מאוהיו לא האמינה שזה קרה לה שוב. בכל זאת, היא כבר לא טירונית בעסק הזה של הריון ולידה, וזה היה ההריון השלישי שלה. בפעם הראשונה היא ילדה בבית חולים, בפעם השניה היא לא הספיקה להגיע וילדה בדרך, במושב האחורי של האוטו המשפחתי, ועכשיו, עם הילד השלישי, כמעט הספיקה, אבל לבסוף ילדה במושב הקדמי של טנדר, במרחק 300 מטר בלבד מבית החולים.

אשה בהריון שוכבת על הדשא- לידה באוטו (צילום: Aldo Murillo, Istock)
באוטו, בדשא, מי סופר | צילום: Aldo Murillo, Istock

לילד ולאם שלום, והבעל התלוצץ עם הכתבים והבטיח שאם יהיו להם ילדים נוספים, השניים יצאו לכיוון בית החולים כבר בתחילת החודש התשיעי. ובכל זאת, אף אחד לא מעוניין שהפעם הראשונה שהילד שלו יופיע בעיתון תהיה בגלל שנולד במקום לא קונבנציונלי.

אל תתרחקו מבית החולים

לפני הכל, בלי פאניקה: הסיכוי שתינוק ייוולד באוטו אינו גדול, במיוחד לא בלידות ראשונות שאורכות בממוצע זמן ממושך יותר. עם זאת, בלידות הבאות נשים בהחלט יכולות למצוא את עצמן בעיצומה של לידה מהירה ביותר. מנתונים של משרד הבריאות עולה כי בשנה שעברה התרחשו 540 לידות מחוץ לבית החולים, מתוך כ- 150 אלף לידות. יש לזכור כי לא מדובר רק בלידות באוטו, אלא גם בלידות ביתיות, חלקן מתוכננות.

לידה בסביבה שאינה מוכנה ומותאמת לכך היא דבר מסוכן, ורצוי לעשות את מירב המאמצים כדי להמנע מכך: לא להתרחק באופן ניכר מאזור בית החולים בשבוע שלפני התאריך המשוער, ולוודא שיודעים את הדרך אליו ושהנסיעה קצרה מספיק. אם בית החולים נמצא רחוק מאוד ממקום מגורייך, יש לשקול התקרבות אליו בתקופה שלפני הלידה.

"כדאי תמיד להצטייד במספרי הטלפון של בתי החולים באזור המגורים, כדי שבמצב חירום יהיה קל להתקשר", אומרת הדר ירון, מיילדת מוסמכת המעבירה קורסי הכנה ללידה בקיבוץ הזורע. "בחדרי הלידה יהיה מי שיעניק תדרוך טלפוני. זוהי גם דרך טובה להודיע לחדר הלידה שהיולדת בדרך, ואז אחת האחיות יכולה לקבל אותה בכניסה לבית החולים ולהמשיך את הלידה משם".

הכי טוב: להקשיב לגוף

"זוגות מוכרחים לזכור שלידה היא תהליך טבעי", מסבירה סיון טמיר-משגב, דולה ומעבירת קורסי הכנה ללידה. "זה לא כמו שבץ או התקף לב שמתרחשים פתאום, ולא צריך לפחד מזה כל כך. בתרבות שלנו לא נהוג להיתקל בלידות מחוץ לבתי החולים, אבל חשוב לזכור שאין פה שום דבר חריג. ככל שהסיטואציה רגועה יותר, כך גדלים הסיכויים שהעניין יעבור בשלום.

"מדובר בעניין הורמונלי – ההורמונים שמשתחררים בלידה הם כמו אלו המשתחררים באורגזמה, וכולן יודעות שקשה לחוות אורגזמה כשנמצאים במתח. מטופלת שלי סיפרה לי שכרעה ללדת באמצע מגרש החניה של בית החולים לניאדו, ושהמון אנשים התאספו סביב ואפילו מחאו לה כפיים. מן הסתם זה מאוד הלחיץ אותה והקשה עליה את הלידה. צריך לנסות לא להיכנס להיסטריה ולזכור שזה סיפור שאפשר לספר אחר כך לנכדים".

טמיר-משגב מזכירה שלידה קצרה מאוד היא אירוע די נדיר – עוד סיבה לא להילחץ כשהתינוק מאותת שהוא רוצה לצאת. "צריך להיות קשובות לגוף. בעיניי עדיף למשוך יותר זמן בבית מאשר למהר לבית החולים. מניסיוני, בדרך כלל הגוף יודיע לכן מתי הוא צריך להגיע לשם".

עצות למיילד בעל כורחו

למרות שהסיכויים ללידה מחוץ לבית החולים הם כאמור נמוכים, תמיד טוב להיות מוכנה לאופציה הזו. הסרטון הבא יסייע לבעל לא לקרוס תחת הלחץ, אלא לשמש כמיילד לעת מצוא.

ויש גם טיפים שכדאי לבן הזוג לדעת

1. קחו נשימה עמוקה. את רוב העבודה במהלך הלידה עושה הטבע, והגוף לא זקוק להוראות הפעלה של אף אחד. הדבר החשוב ביותר שהמיילד יכול לעשות זה לתמוך ולהרגיע. עודדו את האם לבטוח בגופה ובאינסטינקטים שלה.

2. התקשרו מייד לאמבולנס או בקשו מאדם שלישי שיתקשר עבורכם, כך שתוכלו להתפנות למשימה החשובה שלפניכם.

3. נסו להעריך כמה זמן נותר עד שהתינוק יוצא. אם הצירים חזקים מאוד ומופיעים כמעט ללא מרווח, זה אומר שהלידה בפתח. אם האישה מדווחת על צורך לתת צואה, סימן שהתינוק כבר יורד בתעלת הלידה, וכדאי להפשיל שרוולים.

4. אם יש לכם גישה לכפפות סטריליות ופדים זה מצוין, אבל סביר להניח שאם אתם באוטו, הציוד הזה חסר. נסו להתנקות כמיטב יכולתכם, לשטוף או לנגב את הידיים.

5. כאשר הראש מתחיל לצאת, חפשו את חבל הטבור בסביבת צוואר התינוק. שני אחוזים מהתינוקות נולדים כשחבל הטבור כרוך סביב צווארם. ברוב המקרים אפשר למשוך אותו בקלות, להעביר אותו מעל לראש, ולהסיר את איום החנק.

6. לאחר שראש התינוק יצא, על המיילד לתמוך בו בעדינות עד שהאם מוכנה לדחוף שוב וללדת את הגוף. בשלב זה כתפי התינוקות עלולות להיתקע. אפשר לעזור בעדינות עם הידיים, אבל לאט לאט. תנו לאם לעשות את העבודה.

7. תינוקות הם חלקלקים ביותר. יש לאחוז בתינוק היטב כך שלא יישמט.

8. כשהתינוק בחוץ, מהרו לעטוף אותו בשמיכה או בבד (גם חולצה זה בסדר), והצמידו אותו לגוף האם. חום גופה ישמור על הטמפרטורה שלו.

9. אם רואים שהתינוק לא נושם יש לגרות אותו בגב עם בד יבש. בדרך כלל זה יספיק כדי לגרום לו לבכות.

10. המתינו ליציאת השלייה מיד לאחר יציאת התינוק, ושמרו עליה; גם אותה יש להביא לבית החולים.

>> מה תפקידו של הגבר בחדר הלידה?