בחורה בהריון מחייכת ויושבת על הדשא (צילום: istockphoto)
סובלת ממחלת חניכיים? ייתכן שתלדי לפני הזמן | צילום: istockphoto
בתקופת ההיריון אנחנו חרדות לבריאותנו באופן מיוחד; מקפידות על תזונה מאוזנת ועל שתייה מרובה, משתדלות להימנע ממתחים ולהתרחק מפעוטות מנוזלים מדי. אבל דווקא את בריאות השיניים אנחנו משום מה מזניחות; אישה הרה יכולה לסבול מכאב שיניים במהלך כל ההיריון ולהימנע מלטפל בו, מתוך מחשבה שאולי תזיק לעובר.

ובכן, הסירו דאגה מליבכן: "מותר לבצע טיפול שיניים דחוף לאישה בהריון ואפילו מומלץ, כי הנזק כתוצאה מהיעדר טיפול, מהסבל ומנטילת משככי כאבים, גדול יותר", מסביר ד"ר בנימין שלומי, מנהל היחידה לניתוחי פה ולסת בבית החולים איכילוב במרכז הרפואי תל אביב. "בשליש הראשון כדאי להימנע מטיפולי שיניים ככל האפשר, משום שהעובר נמצא בתחילת ההתפתחות ולכן רגיש מאוד. גם בשליש האחרון ביקור אצל רופא השיניים פחות מומלץ שכן לחץ העובר מקשה על האישה לשכב כראוי על כיסא הטיפולים. לכן השליש האמצעי הוא הנוח ביותר לטיפול – אז העובר כבר מפותח מספיק והסיכוי להזיק לו הוא נמוך ביותר.
"כמובן שההמלצה היא לבצע בעיקר את הטיפולים הדחופים ולהימנע מטיפולים מורכבים שמצריכים שימוש מוגבר בחומרי אלחוש מקומי כמו השתלות שיניים. כדאי גם להימנע מטיפולים שמצריכים נטילת אנטיביוטיקה או משככי כאבים"

ולא תאמינו, אבל צילומי שיניים בהחלט באים בחשבון, במינון סביר, כמובן; "מותר לעשות צילום דחוף אחד או שניים אבל לא סדרת צילומים או צילומי סי.טי", מבהיר ד"ר שלומי. "לגבי חומרי ההרדמה המקומית המשמשים את רופאי השיניים, אין להימנע משימוש באלחוש מקומי שכן גם הקטנת הכאב חשובה, אבל יש לצמצם את המינון".

הורמון שיגעון

אלא שגם אם מצב השיניים סביר יחסית ואין כל צורך בטיפול רפואי, בזמן ההיריון כדאי להקדיש להן תשומת לב מיוחדת, משום שבתקופה זו הן נעשות רגישות במיוחד. למה? קודם כל משום שהשינויים ההורמונליים בתקופת ההיריון משפיעים גם על החניכיים, שנוטות לפתח דלקות ולדמם קשות על מברשת השיניים. סיבה שנייה היא ההקאות שגורמות לעלייה בחומציות הפה, אשר מובילה לגירוי ולרגישות בחניכיים. החומציות יכולה לגרום לשן נזק של ממש ולפגוע בחלק החיצוני של האמייל, פלוס חורים ועששת. תוסיפו לזה את האכילה המרובה שהיא מנת חלקן של נשים הרות רבות, ואת הירידה בצחצוח השיניים בשל הדלקות - ותבינו מדוע שיניים בתקופת ההיריון הן סוג של פצצה מתקתקת.

לא ידוע על כך שדלקות קשות בחניכיים פוגעות בהיריון או בעובר, "אבל בספרות המקצועית קיימות עדויות לכך שלנשים שסבלו ממחלת חניכיים קשה יש נטייה ללידה מוקדמת", אומר ד"ר שלומי. "הסכנה בדלקת חניכיים היא שבמקרים מסוימים, היא עלולה לגרום לתופעה שמכונה 'גידול הריוני' בחניכיים. זהו תהליך דלקתי שזכה לשמו מאחר שהוא אופייני לתקופת ההיריון. הוא לא מסוכן אבל הוא בהחלט לא אסתטי, גורם לדימומים בחניכיים ולריח רע מהפה. בחלק מהמקרים יש נסיגה או התכווצות של התהליך לאחר הלידה, ובמקרים אחרים יש צורך להסיר אותו בהליך ניתוחי".

נפלאות הפלואור

בחורה בתכלת בטיפול שיניים (צילום: proxyminder, Istock)
לפני ההיריון – גשו לרופא לבדוק את מצב שיני הבינה | צילום: proxyminder, Istock

אז מה עושים כדי לעבור את ההיריון עם כמה שפחות תקלות באזור הרגיש? כמה דברים:

1. לפני ההיריון – ניגשים לרופא לבדוק את מצב שיני הבינה: אם יש סביבן דלקות ואם נראה שיהיה צורך בעקירה בקרוב – כדאי לעשות זאת עכשיו.
2. חשוב לזהות גם מוקדי עששת ודלקות חניכיים, כדי שאפשר יהיה לטפל בהם לפני שיחמירו כתוצאה מהשינויים ההורמונליים.
3. בתקופת ההיריון - לא מוותרים בשום אופן על ביקור אצל השיננית. כאמור, עדיף בטרימסטר האמצעי, כאשר גודל הבטן מאפשר שכיבה נינוחה יחסית על הכיסא.
4. מצחצחים שיניים באופן יסודי, באמצעות מברשת שיניים רכה בעלת ראש קטן, שמקטינה את הגירוי להקאות וכן את הסיכוי לפציעת החניכיים.
5. משתמשים במשחת שיניים רגילה המכילה פלואור; זהו מרכיב התורם לבריאות השיניים ומקטין את הנזקים שנגרמים לזגוגית השן בשל ההקאות והעלייה בחומציות.