ידיים עם כפפות מטפלות בתינוק צורח (צילום: bmcent1, Istock)
סיכוי גבוה יותר לניתוח קיסרי וללידה מכשירנית | צילום: bmcent1, Istock

אומרים שבנים עושים יותר קונצים מבנות? כעת מתברר שבכל מה שקשור למהלך הלידה זה בהחלט נכון. מחקר מקיף שנערך בבית החולים בלינסון מצא כי נשים שנושאות עובר ממין זכר, נמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים במהלך הלידה מאשר נשים שנושאות ברחמן בנות.
לפי מחקרים שונים שנערכו בעשורים האחרונים עלה כי ישנו קשר בין מין העובר לתוצאות ההריון: נשים שנשאו עובר ממין זכר התגלו כבעלות סיכון גבוה יותר ללידות מוקדמות, לסוכרת הריון ולעוברים גדולים. בעקבות המחקר שנערך בבלינסון, עלו ממצאים חד משמעיים המצביעים על כך שלמין העובר יש השפעה על מהלך ההריון והלידה.

במחקר השתתפו למעלה מ-60,000 נשים הרות, מהן 34,367 ילדו בנים. במחקר נבחנו כל הלידות שנערכו בבית החולים בין השנים 1996 ל-2006, ושנולד בהן ילד אחד.
החוקרים אספו נתונים על הנשים ההרות, כמו סיבוכי הריון קודמים, היסטוריה רפואית, סיבוכים לאחר הלידה, ציון אפגר של היילוד ועוד. הממצאים היו ברורים: הסיבוכים שהתגלו אצל נשים שנשאו ברחמן בנים היה גבוה בהרבה מנשים שנשאו בנות.

סיכון גבוה יותר ללידה מוקדמת ומכשירנית

הממצאים המפתיעים הראו שהריון עם עובר ממין זכר מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת בכ-70 אחוז, את הסיכון לניתוח קיסרי ב-10 אחוז, ואת הסיכון ללידת ואקום בכ-50 אחוז ביחס לאשה עם עובר ממין נקבה. נמצא גם כי לעובר זכר יש סיכוי גבוה יותר להיות גדול ביחס לגיל ההיריון. לעומת זאת, המחקר הראה שלעובר ממין נקבה יש סיכוי גבוה יותר להיות במצב עכוז ולהיות קטנה ביחס לגיל ההיריון.
החוקרים לא מצאו הסברים לסיכון היתר הצפוי בהריון עם בן, אך הם משערים כי ישנה השפעה לשוני במרכיבים ההורמונאליים של שני המינים. "אנחנו עדיין לא יודעים למה לידת בנים היא בסיכון גבוה יותר מבנות ללידה מוקדמת ולסיבוכים נוספים, כמו שאנחנו לא יכולים להסביר למה אצל בנות יש יותר לידת עכוז והאטה בגדילה", אומר פרופ' מרק גלזרמן, מנהל בית חולים לנשים בבלינסון ומי שהשתתף בעריכת המחקר. "אנחנו ביצענו תצפית והגענו לתוצאות שבהחלט כדאי וחשוב להתייחס אליהן ולהמשיך לחקור אותן, אבל אנחנו עדיין לא יכולים לחזות את ההשלכות הפרקטיות שלהן".

לדברי פרופ' גלזרמן, נשים ממש לא צריכות להיכנס ללחץ או פאניקה אם הן נושאות בן ברחמן. ממצאי המחקר הם כלים ופרמטרים טובים להערכות מצב שמבצעים הרופאים במהלך ההריון והלידה.
בכל מקרה, נראה שעורך המחקר לא מופתע במיוחד: "ידוע שהמין הגברי חלש יותר מהמין הנשי לפחות מההיבט הרפואי", מסביר פרופ' גלזרמן, "תוחלת החיים שלו קצרה יותר, הוא פחות עמיד בפני מחלות ובפני זיהומים. עכשיו אנחנו מגלים שגם ברחם".

היתה לכם לידה מעניינית במיוחד? ספרו לנו עליה, ואולי תזכו במכונית סקודה אוקטביה