אמא ופעוטה 1 (צילום: istockphoto)
תעשי כבר גרעפס, חייבת לסיים את הדוקטורט שלי הערב | צילום: istockphoto

בתקופה שלאחר הלידה אמהות טריות מדווחות לא פעם שיש סיכוי שמה שהיה להן פעם מתחת לקרקפת, האיבר המשונה ההוא המכונה מוח – הפך לפירה. רוב הנשים חוות פיזור ובלבול חריף כבר בזמן ההריון, והתופעה קיבלה את כינוי החיבה הפסבדו-רפואי "טמטמת הריון". מחקר חדש מפריך את הטענה הזאת, ואף טוען: לא רק שהמוח לא נפגע, הוא דווקא משתפר – החומר האפור מתרחב בשבועות ובחודשים שלאחר הלידה, מה שהופך את היולדת לחכמה יותר.

בעיות זיכרון? רק בגלל מחסור בשעות שינה

חוקרי מוח מאוניברסיטת ייל שבארה"ב סקרו את מוחותיהן של 19 אמהות טריות בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. בסריקה נראה בבירור שהחומר האפור – תאי מוח שתפקידם עיבוד מידע – גדל משמעותית בשלושת עד ארבעת החודשים הראשונים שלאחר הבאת הצאצא לעולם. שינויים כה קיצוניים נצפים רק לאחר תקופות של למידה אינטנסיבית, למשל.

אזורי המוח שגדלו קשורים במוטיבציה, מחשבה הגיונית, שיקול דעת ועיבוד רגשות. כמו כן גדלו חלקים הקשורים בסיפוק רגשי. התרחבות המוח בחלק שקשור במוטיבציה, מסבירים המומחים, יכול להוביל לאמהות אוהבת יותר וליכולת נתינה גדולה יותר, דבר שיעזור לתינוק להתפתח מבחינה פיזית, פסיכולוגית וקוגניטיבית. אמהות שהראו יותר חום והתפעלות כלפי הילד ניחנו בצמיחה הגדולה ביותר של המוח, כך דווח בעיתון "מדעי המוח וההתנהגות".

החוקרים מאמינים שהשינויים ההורמונאליים הכרוכים בלידה הם שמייצרים במוח הרבה תאים חדשים, ובכך מכינים את האישה לאתגרים העומדים בפניה. את הבלבול המוכר והידוע של אמהות טריות קושרים המומחים רק למחסור בשעות שינה.

עדיין לא ברור אם ההורמונים המשפיעים על גדילת המוח נובעים מהלידה עצמה או מהכימיה שנוצרת בשעת חיבוק התינוק. לדברי החוקרים, יש לערוך מחקר נוסף, על אמהות מאמצות, כדי להפריד בין שתי התופעות. "הטבע נותן לגוף את מה שהוא צריך על מנת להתמודד עם סיטואציות חדשות. תינוק חדש הוא אתגר גדול, וזה לא מפליא שהמוח זקוק לחיזוק מסוים על מנת להתמודד איתו", הם מסבירים.

אין הוכחות שהמוח נפגע בהריון ובלידה

המחקר הנוכחי מצטרף למחקר נוסף שנערך לאחרונה באוניברסיטת קנברה שבאוסטרליה, שהראה שהיכולות השכליות של נשים לא נפגעות במהלך ההריון או אחריו, בניגוד לאמונה הרווחת. החוקרים ערכו לנשים מבחני הגיון לפני, במהלך, ואחרי ההריון – והתוצאות היו דומות בכל השלבים. "השאלה שנותרה פתוחה היא מדוע נשים חשות כזו ירידה בזיכרון, למרות שאין לכך כל צידוק במציאות", אומרת פרופסור קריסטנסן, שניהלה את המחקר האוסטרלי.

גם ד"ר חן הלוי, נוירולוג בכיר בבית החולים איכילוב, אומר כי אין הוכחות לקיומה הפיזיולוגי של תופעת טמטמת ההריון: "לא מדובר, להבנתי, בשינוי לרעה במבנה המוח, אלא באירועים הורמונאליים ידועים המתרחשים לאחר הלידה ומשפיעים ברמה התאית על יכולת התפקוד של האשה".

"ההורמונים שמשתחררים אכן יוצרים תחושה שונה אצל האישה – הם מייצרים רגישות גבוהה ועושים אותה חשופה יותר למתחים. במקביל, היא חשה אופוריה סביב התינוק החדש. יכול להיות שבגלל התחושות האלה, הנשים מרגישות שהמוח שלהן פחות חזק מבעבר, למרות שאין לכך סימוכין".

>> ממה מפחדות נשים בהריון? שייצא תינוק מכוער