האטרף המסחרר סביב שאלות ה"מותר לי" וה"אסור לי" מלווה הריוניות רבות: האם מותר להתעמל? האם מותר ליטול אקמול? האם כדאי ללכת לקוסמטיקאית? הן חלק מהשאלות הנפוצות שמטרידות נשים רבות במהלך חודשי ההריון. כדי לחסוך התלבטויות מיותרות, ריכזנו את רשימת הדברים שרצוי להימנע מהם במהלך ההריון, על הדרך גילינו לא מעט עובדות מעודדות שיכולות לשמור על הריון בטוח, מפנק והכי חשוב- שפוי.

אישה בהריון מתעמלת (צילום: istockphoto)
קחו אוויר, אנחנו מתחילים | צילום: istockphoto

פעילות גופנית: להקשיב לגוף

מירב סיון מאמנת כושר אישית, מתמחה באימון נשים בהריון ולאחר לידה, מסבירה כי כל עוד מדובר בפעילות גופנית שמתבצעת במהלך הריון תקין, באישור הרופא המטפל, יחד עם ליווי והדרכה נכונה - הפעילות אינה מזיקה לעובר ואפילו תורמת לאישה בזמן ההריון ולאחריו. הכלל בפעילות גופנית בזמן הריון הוא להקשיב לגוף ולהימנע מכל תרגיל או מצב שמרגישים לנו "לא טוב". כל סוג של פעילות מחייב נשימה נכונה, מנוחה, שתיה ומניעה של נזקי מזג האויר.

אימון אירובי: חשוב להקפיד שהדופק לא יהיה מהיר מ-150 פעימות לדקה. בטרימסטר הראשון דופק גבוה יותר עלול לגרום למומים בעובר והחל מהטרימסטר השני להתייבשות ועקב כך ללידה מוקדמת. מומלץ להתאמן בעצימות בינונית ולהימנע מפעילות מאומצת שלא היית רגילה אליה לפני ההריון. אם לא נהגת לרוץ לפני ההריון, זה לא הזמן להתחיל להתכונן לטריאתלון. רצוי להימנע מאימון שכולל קפיצות (ניתוק של שתי הרגליים יחד מהקרקע) מחשש לזעזוע בנחיתה. רצוי להימנע ממשחקי כדור, קיקבוקסינג ורכיבה על אופניים בחוץ, מחשש לפגיעות בבטן ולנפילות.

אימון אנאירובי (אימון כוח): בזמן ההריון חשוב לעבוד על שרירים שמסייעים למהלכו התקין וללידה עצמה (שרירי קרקעית רצפת האגן, הירך הקדמי, הפנימי, מקרבי השכמות ושריר הרחב-בטני התומך בבטן ומפחית עומס מהגב והמותניים. מתחילת הטרימסטר השני אסור לעשות כפיפות בטן ומומלץ לקום משכיבה לישיבה דרך הצד. כמו כן, בשלב זה, רצוי להימנע מפעילות גופנית ממושכת בשכיבה על הגב ולהתישב כל 3-4 דקות למשך כדקה. כמו כן רצוי להימנע ממנחים בהם הראש נמוך מהלב.

תזונה: דגים, גבינות וקפאין

נורית קליפר- דיאטנית קלינית, עושה לנו סדר ברשימת הקניות השבועית ומסבירה כיצד להתמודד עם אתגר התזונה ההיריוני. חלק מהמאכלים מהם נשים נמנעות בזמן ההריון מכילים מרכיבים תזונתיים מועילים וחיוניים וכל שעלינו לעשות הוא לדעת מהי הדרך הנכונה לצרוך אותם.

שתיית אלכוהול. אין מחקרים חד משמעיים המאשרים או מפריכים מהי כמות האלכוהול הנחשבת למזיקה, אבל נמצא קשר בין צריכה מוגברת של אלכוהול בהריון לבין נזקים במערכת העצבית של העובר, בהתפתחות שלו ובבעיות התנהגויות שעלולות ללוות אותו בעתיד.

צריכת קפאין. ההמלצה לצריכת קפאין עומדת היום על 200 מיליגרם של קפאין ליום. כוס קפה אחת יכולה להכיל בין 100 מיליגרם ל300 מיליגרם פלוס. הקפאין מכווץ את כלי הדם ויכול להפחית את זרימת הדם התקינה לשליה ולכן כדאי לשים לב לכמויות ולזכור שקפאין נמצא גם במוצרים כמו שוקולד, תה ושוקו. ככל שההריון מתקדם, הגוף מפרק לאט יותר את כמויות הקפאין. אין בעיה להמשיך עם שגרת הקפה של הבוקר אך לא להגזים.

צלחת עם מינים שונים של סושי (צילום: SXC)
עדיף בלי דגים נאים | צילום: SXC
אכילת דגים. חשוב להדגיש כי דגים מהווים חלק חשוב בתזונה בזמן הריון מכיון שהם מספקים מקור טוב לחלבון ולאומגה 3. הדגים דלים בשומן רווי ומכילים כמות טובה של ויטמין D. חשוב לאכול דגים מבושלים היטב ולהימנע מאכילת דגים נאים שעלולים להכיל חיידקים. כמו כן, דגים מכילים כספית ולכן מומלץ שלא לאכול יותר מ340 גרם דגים בשבוע (ממגוון רחב של דגים כמו: הרינג, סלמון, סרדינים, בורי, בס, פורל ועוד).

גבינות. הכלל לגבי אכילת גבינות ומוצרי חלב בהריון הוא להימנע ממוצרים שלא עברו פיסטור שמונע אפשרות של פגיעה מחיידק בשם ליסטריה. אם יש ספק אם המוצר עבר פיסטור או לא, עדיף לא לאכול. ככלל, צריכה סדירה של מוצרי חלב בהריון חשובה ומספקת סידן וויטמין D.

ממתיקים מלאכותיים. בכל מה שקשור לצריכה של ממתיקים מלאכותיים מסוגים שונים הדעות עדיין חלוקות. למרות שיש סוגים שנחשבים בטוחים יותר (דוגמת אספרטיים וספלנדה), קליפר ממליצה לצרוך ממתיקים בצורה מועטת ובמידה.

ביצים. חשוב לאכול ביצים שבושלו היטב ולהימנע ממאכלים שמכילים ביצים חיות.

שימוש בתרופות: עדיף אקמול

ד"ר זאב רוזנשטיין, רופא נשים בכיר בבית חולים "ליס"-איכילוב מדגיש כי כל אשה שקיבלה טיפול תרופתי על בסיס בעיה כרונית לפני הכניסה להריון, חייבת להמשיך בטיפול התרופתי בהתייעצות עם הרופא המטפל תוך שהיא מיידעת לגביו את הגורמים הרפואיים המלווים את תקופת ההריון ואת הלידה.

אנטיביוטיקה. הרוב הגדול של התרופות האנטיביוטיות מותרות לשימוש במהלך ההריון. כמובן שיש להתייעץ עם הרופא לפני נטילתן.

משככי כאבים ומורידי חום. אין מניעה להשתמש בהם אך רצוי להיצמד לתרופות מ"הדור הישן" כמו אקמול ואופטלגין.

כדורי שינה. אין מניעה להשתמש בכדורים אלו אך חשוב להדגיש כי הכדורים משפיעים על העובר ויכולים לגרום לו לתנועתיות מופחתת.

תוספי מזון. אין בעיה להמשיך ולצרוך תוספי תזונה שנלקחו לפני ההריון מכיוון שהרוב הגדול והמוחלט שלהם אינו מזיק.

תרופות אנטי דכאוניות. השאיפה של האישה צריכה להיות גמילה מהטיפול כחודש עד שלושה חודשים לפני ההריון. אם האשה לא מצליחה להפסיק את השימוש בתרופות, ניתן להיכנס איתן להריון אך חשוב ליידע את כל הרופאים על השימוש בהן, כולל את מבצעי הסקירות שישימו דגש על בדיקה דקדקנית של הלב ומערכת העצבים, והצוות המטפל בחדר הלידה שעשוי לילד תינוק ישנוני מעט שצריך לעבור תהליך של גמילה מהתרופות בעצמו.

שגרת טיפוח וקוסמטיקה:  לגבי לייזר הדעות חלוקות

אישה בהריון עם קרם עליה (צילום: istockphoto)
חומצות מחוץ לתחום. טיפוח בהריון | צילום: istockphoto

יפית אלימלך,קוסמטיקאית רפואית בעלת מרכז "יפית קוסמטיקס", מדגישה כי חשוב ליידע את הקוסמטיקאית המטפלת כי את בהריון מכיון שיש טיפולים קוסמטיים שאסורים במהלכו. אלימלך ממליצה לרכוש מוצרים של חברות מוכרות ולהימנע משימוש בתכשירים שרכיביהם אינם ידועים.

תכשירי איפור ומקדמי הגנה. מותר ורצוי להשתמש בתכשירים אלו בתנאי שמדובר במוצרים איכותיים שאינם מערבים חומרים פעילים כמו חומצות או חומרי הבהרה.

טיפול בבעיות פיגמנטציה. מותר להשתמש בחומרים הפועלים סינרגטית כמו חומצה אזלאית שנמצאת באופן טבעי בשמרים ומסייעים בהבהרה ממוקדת תוך השלה עדינה של תאי עור מתים ועידוד חידוש של העור. למניעה של כתמים ניתן להשתמש בקרם אנטי פיגמנט על בסיס של תמציות צמחים.

טיפול באקנה. נשים רבות סובלות במהלך ההריון מפצעי אקנה כתוצאה מתגובה של בלוטות החלב לשינויים ההורמונליים. ניקוי העור וטיפול בפצעים חשוב למניעה של צלקות ויתבצע על ידי קוסמטיקאית מוסמכת ובאמצעות חומרים בטוחים לשימוש.

הסרת שיער. חמצון, גילוח והסרת שיער בשעווה מותרים במהלך ההריון. לגבי השימוש בלייזר הדעות חלוקות. אלימלך טוענת שאסור להשתמש באפילציה ולייזר במהלך ההריון. ד"ר רוזנשטיין מרגיע ואומר שאין בעיה עם הורדת שיער בלייזר במהלך ההריון, אפילו באיזורים אינטימים.

עיסוי: החל משבוע 16 ורק אצל מעסה מקצועי

שרה ברין מ"שרהתרפיה", מטפלת הוליסטית בכירה ומעסה של נשים הרות ותינוקות מסבירה כי עיסוי לנשים בהריון הוא עיסוי מיוחד שצריך להיעשות רק על ידי מעסה שעבר הכשרה מיוחדת. מכיוון שיש נקודות בגוף שרגישות במהלך ההריון ולא רצוי לגעת בהן, עיסוי רגיל עלול להזיק במקום להועיל. עיסוי לנשים בהריון מותר משבוע 16 ואילך ורק במקרה שההריון תקין ולא מלווה בצירים מוקדמים, דימומים וכדומה. המעסה יבחר תנוחות ושמנים המתאימים לאשה בהריון.

טבילה באמבט חם. ד"ר רוזנשטיין מבהיר כי טבילה ממושכת באמבטיה חמה גורמת להתרחבות של כלי הדם ולירידה של לחץ הדם ולכן אינה מומלצת (למרות שאינה גורמת נזק לעובר). גם שימוש בג'קוזי גורם מוריד לחץ דם ודורש שימוש זהיר.

ספר מורח צבע על שיער חום של בחורה (צילום: powerofforever, Istock)
מי אמר שאסור לצבוע את השיער? | צילום: powerofforever, Istock
ואיך אפשר בלי? ד"ר רוזנשטיין מפריך עוד כמה מיתוסים אחרונים:
• מותר לצבוע את השיער.
• מותר להשתמש במיקרוגל .
• מותר לשכב על הבטן בזמן מנוחה ושינה.
• מותר לטוס בזמן ההריון. חשוב לקום במהלך הטיסה, להסתובב מעט ולהמריץ את הדם. נשים שלוקחות טיפול לדילול דם צריכות להמשיך להשתמש בו גם בזמן הטיסה.
מותר לקיים יחסי מין.
• מותר לצבוע את הבית. מומלץ להימנע מחשיפה לריח הצבע הטרי במקרה של רגישות לריחות.

>>בהריון? מזל טוב. כנסו למדריך המלא להריון ולידה