לקחת או לא לקחת, זאת השאלה. כל יולדת מכירה את ההתלבטות מול זריקת האפידורל לפני הלידה. למרות שההיסטוריה האנושית הוכיחה שנשים מסוגלות ללדת ללא הסיוע היעיל של משכך כאבים, נשים רבות לא מסוגלות לתאר את הלידה שלהן ללא תיווכו הנאמן והמנחם של החומר המאלחש. אבל לאחרונה נראה שיותר ויותר ידועניות מתמסרות ל"אמא אדמה" הקטנה שבתוכן, ומחפשות דרכים טבעיות ללדת מבלי להשתמש בזריקה.

ג'יזל בונדשן (צילום: Andreas Rentz, GettyImages IL)
לידת אמבט טבעית בפנטהאוז, למה לא. ג'יזל | צילום: Andreas Rentz, GettyImages IL

דוגמנית העל ג'יזל בונדשין, שילדה לאחרונה, ויתרה בדרך לאמהות לא רק על ליאונרדו אלא גם על האפידורל. בראיון למגזין הברזילאי Fantastico סיפרה היפהפייה הברזילאית, על לידת האמבט הטבעית שלה שהתרחשה בפנטהאוז שלה ושל בעלה טום בריידי. הכתב, שראיין אותה במהלך צילומי אופנה, התפעל מהפשטות והרוחניות שלה, שלטענתו מעידות על כך שהיא "דואגת לחיות טוב, להיות מאושרת ועכשיו גם להיות אמא מצוינת". כמובן שהוא לא טרח להסתיר את התפעמותו מכמה שהבחורה נראית חטובה, מדהימה וקורנת, שישה שבועות בלבד לאחר לידת התינוק.

ניקול ר'יצי (צילום: Frederick M. Brown, GettyImages IL)
סימן שהיא יכולה לעבור כל דבר בחיים. ניקול ריצ'י | צילום: Frederick M. Brown, GettyImages IL

ניקול ריצ'י, אחת ששמה נקשר לא פעם בשימוש בסמים מסוגים שונים, בחרה, על פי עדותם של מקורבים, ללדת את שני ילדיה הארלו וספארו ללא שום משככי כאבים. על פי הדיווח של מגזין "סטאר", חבר של ריצ'י אמר כי ניקול למדה מהטעויות שעשתה בעבר ולא הכניסה לגופה אף סם או כימיקל מאז שנודע לה שהיא בהריון. לידה ללא שימוש במשככי כאבים תהווה עבורה, לדבריו, סימן שהיא יכולה לעבור כל דבר בחיים.

מי שלקחה את הלידה הטבעית ממש ברצינות היא השחקנית ג'סיקה אלבה, שילדה בקיץ האחרון את בתה הונור. בעוד מפורסמות אחרות מתגאות בכך שהצליחו להתגבר על משוכות הכאב אך לא מנסות להסתיר את עוצמת הלידה, אלבה תיארה חוויה פשוטה בהרבה. בראיון למגזין OK ביטלה אלבה את סיפורי הזוועה שנקשרים בדרך כלל לתיאור השעות הארוכות של הצירים. לטענתה, וימותו כל הקנאים, הלידה שלה היתה קלה: "זאת היתה ממש חוויה זנית", היא סיפרה, בעוד בעלה הגאה מוסיף שאשתו האמיצה אפילו לא צרחה או צעקה. בקשר ללידה הטבעית הוסיפה אלבה כי "הלידה הייתה יותר כמו מדיטציה. עשיתי נשימות יוגה. הייתי מרוכזת".

ולא שזה לא כואב

גם הזמרת שרלוט צ'רץ' שיתפה בהתלהבות בסיפור הלידה הטבעית והביתית של בתה רובי מייגן, אך בחרה שלא לייפות את המציאות הכאובה. בראיון ל-OK היא התוודתה שאם היתה בוחרת ללדת בבית חולים והיו מציעים לה לקחת אפידורל היא לבטח היתה לוקחת את הזריקה, אבל בבית לא עמדה בפניה האופציה הזו. למרות שהחוויה הייתה כואבת במיוחד, צ'רץ' בהחלט היתה מרוצה מההחלטה העיקשת שלה: "זה היטיב את ההחלמה שלי - בגלל שאת יכולה להרגיש הכל כשאת דוחפת, את לא גורמת לעצמך כל הרבה נזק". היא בהחלט היתה חרדה לפני הלידה, וגילתה כי הכאב האמיתי גדול פי עשרה מיליון ממה שדמיינה, או במילותיה: "הכאב הוא שערורייתי".

יש כמובן גם את אלו שאמנם הצליחו להגשים את שאיפתן ללדת ללא אפידורל, אבל מתחרטות על כך. השחקנית מליסה ג'והן הארט, כוכבת הסדרה "סברינה המכשפה הצעירה", סיפרה בראיון למגזין US שלקראת לידת בנה השני בריידון היא הכינה את אמה ובעלה שלא יתנו לה לקחת משככי כאבים בזמן הלידה.

ג'סיקה אלבה (צילום: Jason Merritt, GettyImages IL)
חוויה ממש זנית. ג'סיקה אלבה | צילום: Jason Merritt, GettyImages IL
בדיעבד, היא אמרה, היא "קצת מתחרטת על זה". אבל למרות חווית הלידה הכאובה, היא הצליחה לזהות את היתרונות: "ההחלמה הייתה הרבה יותר מהירה", היא הסבירה, "ולא הייתי צריכה לתת למשככי הכאבים לצאת לי מהמערכת", מה שאפשר לה להסתובב בחופשיות. ההחלטה ללדת בלידה טבעית התקבלה לאחר שבלידת בנה הראשון היא חוותה התערבות רפואית מסיבית. לדבריה, ללידה השניה היא כבר הגיעה מוכנה יותר. לאחר שתהליך הלידה שהחל בבית נמשך כבר תשע שעות, היא הגיעה לבית חולים ממש לפני הלידה ואחרי שעה וחצי היא כבר החזיקה בידיה את התינוק החדש, לא מעט בזכות הכאבים החזקים שגרמו לה לדחוף ביעילות ובחוזקה.

"אפידורל? מגביל את יכולת התנועה של היולדת"

נעמי גטניו, מדריכת הכנה ללידה ודולה ועורכת פורטל דולה, מסבירה את המשמעות של לידה עם אפידורל: "האפידורל אמנם עוזר בהתמודדות עם תחושת הכאב הגדולה, אבל חשוב לזכור שהכאב בלידה מנחה את האשה מה לעשות כדי לקדם את הלידה באופן פעיל. באופן טבעי, הרפלקסים של האשה הם שמנחים אותה בלחיצות. עם האפידורל, איזור שלם של הגוף לא מורגש ולכן קשה לבצע את הלחיצות בצורה מבוקרת, לשלוט בתנועות ולכוון אותן. בלידה עם אפידורל היולדת עושה לעיתים תנועות לא נכונות, כיוון שאין לה שליטה מלאה על הגוף והיא מונחית על ידי הצוות הרפואי. הדבר יכול לגרום לנזקים ברצפת האגן.

"היתרון הגדול בלידה ללא אפידורל הוא בהימנעות מההזרקה אל האיזור האפידורלי, שמלווה בתופעות לוואי ובסיכונים שונים (כאבי ראש, כאבי גב ועוד). מבחינה פרקטית, האלחוש מגביל את יכולת התנועה של האשה, ולכן תנוחות הלידה שלה מצומצמות יותר והיא צריכה לשכב. מכיוון שכוח הכבידה עוזר בתהליך הלידה, תנועות שנעשות בעמידה או כריעה עשויות לסייע בתהליך ולעזור לתינוק להתברג לאגן, לרדת נמוך ולצאת מהר יותר. ללא אפידורל גם ניתן ללדת במים, מה שעשוי לשכך במידה רבה את הכאב.

"כמו כן אפידורל מצריך חיבור לקטטר שעלול לגרום לזיהום או ללחץ יתר על השלפוחית, במקרה שהוא לא מרוקן באופן מבוקר. אצל נשים מסוימות האפידורל עשוי לעכב את תהליך הלידה ולגרום לריפיון ולהיפך".

אין שום יתרון בלידה עם אפידורל?

"אצל נשים מסוימות האפידורל עשוי לקדם את הלידה, לתת לאשה מנוחה קצרה ולאפשר לה להמשיך בתהליך עד סיומו. בנוסף, מעט מהנשים מקבלות מינון טוב של אפידורל והן יכולות לעבוד איתו ולשלוט בלחיצות".

>> רוצה ללדת בלי אפידורל? קבלי מדריך מקוצר ללידה טבעית