אבא ותינוק (צילום: istockphoto)
מי פוציניו של אבא? | צילום: istockphoto

על אמהות הורמונליות אחרי לידה כבר שמענו וקראנו לא פעם; אם טריה שלא מפסיקה לבכות או שמשתפכת בגלי קוצי-מוצי בלתי נשלטים מעל עריסת הרך הנולד זה לא מחזה נדיר. אצל הגברים לעומת זאת, שבישראל טוענים שהם בוכים בלילה - המצב שונה לגמרי; רוב הזמן הם מתבקשים לשלוט בעצמם.
ובכן, מתברר שההבדלים בין המינים אינם כה משמעותיים, לפחות לא בתקופה שאחרי הלידה: לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בר אילן, ההורמונים משתוללים לא רק אצל נשים אחרי לידה אלא גם אצל אבות טריים. מתברר שהקרבה לתינוק הקטן מעוררת אצל הגבר גל של הורמונים שמשפיעים על ההורות, ועוזרים לו להיקשר אל התינוק ולהיות לו אב טוב יותר.

נמצא קשר בין רמות ההורמון של בני הזוג

ידוע כי אצל נשים לאחר לידה חלה עליה חדה בהורמונים מסוג אוקסיטוצין ופרולקטין אשר משתחררים בעת הלידה ובזמן ההנקה. מדובר באותם הורמונים שגורמים לנשים לגלות יותר חיבה כלפי התינוק. המחקר מצא רמה גבוהה של הורמונים אלה גם אצל אבות טריים.
במחקר, שמנוהל על ידי פרופ' רות פלדמן מהמחלקה לפסיכולוגיה והמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן, נמצא כי רמות האוקסיטוצין בקרב הגברים עלו לאחר הלידה לאותן רמות שהופיעו אצל הנשים.

לאוקסיטוצין השפעה חזקה על המוח, והוא גורם לאנשים לחוש פחות חרדתיים ויותר רגועים ונותני אמון. בדרך כלל חוקרים את ההורמון בהקשר של נשים, הריון, לידה והנקה. המחקר העלה כי ככל שהגברים חיבקו את התינוקות שלהם, כך עלו רמות האוקסיטוצין שלהם. כמו כן נמצא קשר בין רמות האוקסיטוצין של בני זוג; הרמה שנצפתה תחילה אצל האשה הופיעה בהמשך אצל בן זוגה, בהתאמה.

"זו כנראה דרכה של האבולוציה לעזור לגברים להפוך להורים טובים יותר", מסבירה פרופ' פלדמן לעיתון 'סאנדיי טיימס' בלונדון. "להורמונים הללו יש תפקיד חשוב ביצירת הקשר בין גברים לתינוקות שלהם".

"אצל האישה, הסיבה לשחרור ההורמונים הללו ברורה ואין מה לדון בה", אומר ד"ר אריה לידור, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות ומנהל המרפאה האנדוקרינית גניקולוגית בתל השומר. "הפרולקטין מאפשר את ההנקה, והאוקסיטוצין אחראי על התכווצויות הרחם, שהן דבר חיוני לאחר לידה. אצל גברים, ההורמונים יכולים להיות חלק מתופעה משנית שכרוכה במצב חרדתי שמשחרר הורמונים מהבלוטות במוח. לאור מצב חדש וטראומטי עבור כולם, כמו לידת תינוק, ייתכן שחרור מאסיבי של ההורמונים האלה, אבל לא רק שלהם.

"אצל האישה שחרור ההורמונים הוא סלקטיבי ותלוי מטרה. אצל הגבר המצב החדש של התרגשות גורם להפרשה בלתי סלקטיבית של הורמונים. בלוטת ההיפופיזה ביותרת המוח משחררת הורמוני סטרס בזמן דחק, פחד, התרגשות, אירוע טראומטי, הפרעה סביבתית, ולא עלינו, גם במצבים של גידולים".

בשביל מה הגברים צריכים בכלל את ההורמונים האלה?
"אצל הגבר תפקידם של ההורמונים לא ברור, אבל אפשר להגדיר את המצב כסולידריות של הגבר עם האישה לאחר לידה וסביב ילד חדש".

>> סקר מפתיע: הורים טריים מעדיפים שינה על פני סקס