ידיים של אישה על בטן הריונית (צילום: Pixland, Istock)
יכולים להעלות הסיכוי ללידה מוקדמת | צילום: Pixland, Istock

נשים בהריון דואגות לשמור מכל משמר על העובר שברחם שלהן. רבות מהן מפסיקות לעשן, לשתות קפה ומשתדלות לא להתעצבן - הכל כדי שהעולל הקטן יצא לעולם ללא פגע. אך מסתבר שהן לא חשבו על הכל. במחקר שנערך לאחרונה התגלה, כי בגופן של כל ההריוניות שנבדקו יש ריכוזי כימיקלים מסוכנים שעלולים להזיק לבריאותו של העובר. הכימיקלים מגיעים מהמזון שאנו אוכלים, מכדורים תרופתיים שאנו צורכים, במוצרי פלסטיק שאנו משתמשים באופן יומיומי ובמוצרי טיפוח שונים.

ההשפעות עדיין לא ברורות

המחקר, שנערך באוניברסיטת קליפורניה, חשף שבגופן של מאה אחוז מהנשים ההריוניות קיימים סוגים רבים של כימיקלים סינתטיים מסוכנים בריכוזים שונים. 268 נשים נבדקו במסגרת המחקר, שהתפרסם במגזין המדע "פרספקטיבות לבריאות סביבתית", ובגופן נמצאו לא פחות מ-163 סוגים של כימיקלים סינתטיים, ביניהם כאלה שנאסרו לשימוש במוצרים שונים כבר בשנות ה-70.

"הופתענו ונבהלנו לגלות את כל רשימת הכימיקלים הזאת בנשים שבדקנו", אומרת ד"ר טרייסי וודרוף, מנהלת המחקר ומומחית למדעי הרבייה וגניקולוגיה. "אנחנו עוד לא יודעים מהן ההשפעות של כולם על ההתפתחות העוברית, אבל חלק מריכוזי הכימיקלים שנמצאו היו שווים לאלה שבמחקרים אחרים הוכחו כמזיקים לילדים. באופן כללי ידוע לנו שחשיפה לכימיקלים ברחם מעלה את הסיכוי ללידה מוקדמת, פגמים גנטיים, מוות בגילאי הילדות ועוד. הוכח שכימיקלים מסוגלים לחדור את השילייה ולהגיע ישירות לעובר. בשלב הבא של המחקר נבדוק מנין מגיע כל אחד מהחומרים המסוכנים ואיזו השפעה בדיוק יש לו על בריאות האם והתינוק".

איפה הכימיקלים נמצאים?

רשימת הכימיקלים המסוכנים ארוכה ומבלבלת, אך החומרים הבאים הופיעו אצל 99-100 אחוזים מהנבדקות ההרות: חומרי הדברה נפוצים, כספית, קדמיום, בנזן, פתלטים, פחמימנים ארומטיים ועוד. לכימיקלים הללו תכונות מזיקות ידועות: הם עשויים ליצור בעיות נוירולוגיות באם ובעובר, בעיות הורמונאליות, מגדילות את הסיכוי לחלות בסרטן ועוד.

חלק מהכימיקלים עשויים להופיע בחומרי ההדברה שבמזון שאנו אוכלים, לעיתים בכמויות לא פרופורציונליות שאיש אינו משגיח עליהן, למרות החוקים שקיימים בנושא. כמו כן, אנו אוכלים גם אוכל מיובא, ואין לנו דרך לדעת מה נמצא בתוכו. כימיקלים אחרים נמצאים באבקות כביסה, בדלק ובכל מקום כמעט.

פתלטים למשל, היא קבוצה של תרכובות כימיקליות שנמצאת במוצרי פלסטיק, שממנה מייצרים חומר מעורר מחלוקת היות והוכח שכמות גבוהה שלו מובילה לשינוי הורמונלי ולנזק לכבד, לכליות, לריאות ולאשכים בשלבי ההתפתחות. הוא נמצא גם בציפוי פלסטי של תרופות, צעצועי פלסטיק של ילדים, מוצרי טיפוח אישי כמו בושם, צללית לעיניים, סבון נוזלי, לק וקרם הגנה מהשמש. זו רק דוגמא אחת מתוך רשימה ענפה.

"הממצאים מראים לנו איזו השפעה עמוקה יש לחשיפה לחומרים מלאכותיים הסובבים אותנו בעידן בו אנו חיים", אומרת ורד לב, נטורופתית ויועצת הנקה מוסמכת. "המחקר גם מצא שאריות של חומרים שאינם נמצאים כבר בשימוש מזה שנים רבות, מה שמעורר מחשבה לגבי שקיעתם של חומרים אלה בגופנו. היום כבר מקובל לחשוב לפי גישות שונות, שמה שהאמא נחשפת אליו עשוי להשפיע גם על בתה, על נכדתה ועל שאר צאצאי הנשים הללו. אלה נקודות מאוד חשובות להתייחסות כשחושבים על אורח החיים המערבי המאוד לא אקולוגי. חשוב לזכור, שהמחקר נערך בארה"ב ואילו בארץ ייתכן שחומרים אלה ואחרים אינם אסורים לשימוש, על אף רעילותם הידועה, כך שסביר להניח שיימצאו גם פה".

כך תוכלי להגן על עצמך:

1. שטפי היטב את הפירות והירקות.
2. רבים מהכימיקלים נמצאים באבק. כדאי לנקות את הבית ולהקפיד לשטוף ידיים.
3. רצוי לקנות מוצרים איכותיים, בעיקר אלה שעשויים מפלסטיק.
4. לא לחמם פלסטיק במיקרוגל.
5. השתמשי במוצרי ניקיון וטיפוח אורגניים.
6. כדאי לקרוא את רשימת המרכיבים על כל מוצר. אם המוצר מכיל משהו שקשה לבטא, מוטב להימנע.
7. לשתות הרבה מים. זה עוזר לגוף להתנקות, וגם טוב להריון באופן כללי. 

>>  קבלי 10 מחקרים מאוסים על הריון