אם מתוסכלת (צילום: KellyBoreson, Istock)
החוקרים הצליחו לנבא מי תפתח דיכאון אחרי לידה | צילום: KellyBoreson, Istock

האם בקרוב מאוד ניתן יהיה לאתר נשים שמועדות לסבול מדיכאון אחרי לידה? חוקרים אמריקנים טוענים שנשים שנמצא אצלן רמות גבוהות של הורמון בשם) CRH הורמון המשחרר קורטיקוטרופין - חומר המופרש על-ידי בלוטת יתרת המוח) ומיוצר בשליה בזמן ההיריון - נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון אחרי לידה. המחקר פורסם בגיליון פברואר של כתב העת Archives of General Psychiatry.

דיכאון אחרי לידה מתבטא בדרגות חומרה שונות. הדרגה השכיחה ביותר של התופעה, שמופיעה בקרב 50-80 אחוזים מהיולדות, נקראת דכדוך אחרי לידה או Baby Blues. כ-20 אחוזים מהסובלות מדכדוך אחרי לידה יפתחו דיכאון אחרי לידה (PPD) Post Partum Depression), שיכול להתפרץ גם כעבור שלושה חודשים מזמן הלידה.

בעתיד: זיהוי ההפרעה ומתן טיפול בזמן

החוקרים מדדו את רמת ההורמון בדם בקרב 100 נשים בשני מרכזים רפואיים בקליפורניה במשך מספר פעמים במהלך ההיריון – בשבוע ה-15, ה-19, ה-25, וה-37. במקביל הם בדקו אם התפתחו אצל אותן נשים סימפטומים של דיכאון עוד במהלך ההיריון, וגם לאחר הלידה – כעבור 8.7 שבועות.
על פי תוצאות המחקר, 16 מתוך 100 הנשים פיתחו סימפטומים של דיכאון אחרי לידה. על פי מדידת רמות ההורמון בשבוע ה-25 הצליחו החוקרים לנבא בצורה טובה מאוד אלו נשים יפתחו דיכאון אחרי הלידה - כשלושת רבעי מהנשים אכן פיתחו את ההפרעה.
על פי השערת החוקרים, ההורמונים שמיוצרים בתקופת ההיריון מגבירים את ייצור הורמון הקורטיזון שעוזר לגוף להתמודד עם סטרס. אחרי הלידה, הקורטיזון צונח באופן דרמטי. ככל הנראה עבור נשים עם רמת הורמון גבוהה יותר, הצניחה הזו משמעותית יותר והן נוטות לפתח סימפטומים של דיכאון.

"השכיחות של דיכאון אחרי הלידה וההשלכות של ההפרעה הופכות את הזיהוי של נשים בסיכון לבעל חשיבות גדולה", אומרת אחת מעורכות המחקר. לטענתה, אפשר יהיה בעתיד לבדוק את רמת ההורמון הזה עוד במהלך ההיריון ולנבא מי תפתח דיכאון אחרי לידה, ולטפל בזה בזמן. "כיוון שבכל מקרה מבצעים בדיקת דם בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28 כדי לבדוק סכרת הריון", כותבים החוקרים, "זו הזדמנות לבדוק גם את הנושא הזה".