שר האוצר, אביגדור ליברמן, ושרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מרב מיכאלי, הודיעו היום (רביעי) על קידום חופשת לידה לאבות בתשלום מלא כחלק מתקציב המדינה הקרוב. במסגרת המתווה הצפוי תינתן חופשת לידה לאבות החל מהשבוע ה-15 ללידה. המתווה המלא יסוכם עד להגשת התקציב לממשלה ב-16 ביוני, והוא יעבור רק בתנאי שהתקציב יאושר סופית.

במצב הקיים כיום אישה מקבלת חופשת לידה של 15 שבועות בתשלום, והיא יכולה להאריך אותה ל-26 שבועות, ללא תשלום אך תוך שמירה על כל הזכויות הסוציאליות שלה. האב יכול להחליף את האישה בחופשת הלידה בתשלום מהשבוע ה-7 ועד השבוע ה-15 (כלומר אם האישה מוותרת על שבועות אלה של חופשת הלידה שלה). בנוסף האבות זכאים כיום ל-6 ימי חופשה שהמעסיק מחוייב לאשר להם, על חשבון ימי החופש או ימי המחלה שלהם.

המתווה החדש ישאיר את המצב הקיים ויוסיף עוד אפשרות - הגבר יוכל לקחת חופשת לידה של שבועיים לאחר חזרת האישה לעבודה, מתום השבוע ה-15 ועד לסוף השבוע ה-26, ויקבל על כך תשלום. בינתיים סוכם כי חופשת הלידה של הגבר תימשך לפחות 14 יום, אך במסגרת הדיונים על התקציב התקופה תוכל להתארך.

אבא מחזיק תינוקת (אילוסטרציה: wavebreakmedia, shutterstock)
גברים יוכלו לקבל חופשת לידה של שבועיים מהשבוע ה-15 | אילוסטרציה: wavebreakmedia, shutterstock

חופשת הלידה של הגבר תותנה בחזרת האישה לעבודה. כלומר, אם הגבר ייקח את חופשת הלידה שמוצעת לו, האישה לא תוכל להאריך את תקופת החל"ת שמגיעה לה עד תום, אלא תצטרך לחזור לעבודה. בנוסף האב והאם לא יוכלו להתחלף בזכאות על השבועיים הנוספים, כלומר האישה לא תוכל להאריך בשבועיים את חופשת הלידה בתשלום במקום האב.

המתווה החדש צפוי להיות מאושר במסגרת תקציב המדינה הקרוב, אם אכן יאושר כזה, ויחל משנת 2023. תנאי הזכאות לאבות יהיה זהה לזה של נשים ויעמוד על 10 חודשי עבודה מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או 15 חודשים מתוך 22 החודשים האמורים.

צמצום פערים בשוק העבודה 

בהסברים להצעה הובהר כי הצעד נועד לצמצם את פערי השכר בין גברים לנשים בשוק העבודה ולאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב שבין אב לתינוק, וכן לאפשר לכל ילדה וילד את הקשר הקרוב עם שני ההורים. הוא מתווסף לשורת צעדים שמקדמת הממשלה לשילוב נשים בשוק העבודה ולצמצום הפערים בגיל הרך, בדגש על התאמת גיל הפרישה מעבודה של נשים לעלייה בתוחלת החיים.

במדינת ישראל ישנן כ-180 אלף לידות בשנה, מהן כ-130 אלף נשים זכאיות לתשלום בתקופת ההורות והלידה. כיום עומדת תקופת ההורות והלידה לנשים בישראל על 15 שבועות בתשלום מלא והיא ניתנת לאם. על פי החוק הקיים, יכול האב להחליף את האם ב-7 מתוך 15 השבועות, אולם זאת על חשבון האם, ובתנאי שהאם יוצאת לעבוד באותו פרק זמן. בפועל, רק כ-1% מסך הגברים מממשים אפשרות זו.

על פי מחקר שנערך באגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שכרן של אמהות לאחר לידת הילד הראשון צונח בכ-30%, בעיקר בשל צמצום היקף המשרה, וגם עשור לאחר מכן שכרן נמוך בכ-28% ביחס לאבות. במסגרת המחקר הומלץ מפורשות על יישום מתווה חופשת לידה לאבות כפתרון אפשרי לצמצום הפערים המגדריים בטווח הארוך.

גם ארגון ה-OECD ממליץ על תקופת לידה לאבות ככלי מדיניות מרכזי לצמצום פערי השכר המגדריים. בנוסף, חופשת לידה לאבות תאפשר חזרה מהירה יותר של האם לשוק העבודה, ונמצא כי זמן הטיפול הצמוד של האב מיטיב עם התינוק/ת ומקדם את חוסנם והתפתחותם. חופשת הלידה לאבות גם מקטינה את התמריץ השלילי להעסקת אימהות, שעדיין קיים.

"לא כל יום מתגשם חזון שאני נלחמת עליו 20 שנה"

שר האוצר, אביגדור ליברמן: "מדינת ישראל צריכה תקציב והכלכלה הישראלית צריכה ודאות. אחת מאבני היסוד של התקציב לשנת 2023 הוא צמצום פערים בחברה הישראלית ולכן אני שמח להוביל יחד עם השרה מרב מיכאלי מתן חופשת לידה לאבות בתשלום מלא. הצעד יאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב יותר עם התינוק או התינוקת ויקטין את התמרוץ השלילי להעסקת אמהות. אזרחי ישראל יודעים שיש כאן ממשלה שדואגת להם, לרווחתם ומשדרגת באופן משמעותי את איכות החיים שלהם".

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מרב מיכאלי: "לא כל יום מתגשם חזון שאני נאבקת עליו כמעט 20 שנה. המאבק לשוויון מתרחש בהמון חזיתות כל הזמן. מאוד נדיר שיש דבר אחד, שינוי אחד שיכול להשפיע על הרבה חזיתות בבת אחת. חופשת לידה לאבות היא שינוי בדיוק כזה. בחופשת הלידה, מתחזק הקשר בין הורה לילדה או הילד, גם מתעצבים התפקידים המגדריים וגם עולם העבודה מתעצב בחופשת הלידה. עכשיו הם יתעצבו באופן שוויוני בהרבה".

מוקדם יותר השבוע הבהיר שר האוצר שתקציב 2023 יאושר מהר מהצפוי. ליברמן מתכנן להביא את התקציב להצבעת הממשלה כבר ב-16 ביוני, כלומר בעוד חודש. אישור מהיר של התקציב עלול למנוע הכנסה של רפורמות שנויות במחלוקת שדורשות דיונים ארוכים, ולכן הוא צפוי להיות מצומצם יותר מתקציב 2022, שעבר רק לפני כחצי שנה.