תינוק קטן ישן מקופל בחיתול (צילום: Michael Blackburn, Istock)
קטנצ'יק, רואים שעברת כבר בתינוקייה | צילום: Michael Blackburn, Istock

תינוק חדש בא לעולם ואנחנו מתרגשים ומתוחים – איך עברה הלידה? האם התינוק בסדר? כמה הוא שוקל? למי הוא דומה? אינספור שאלות, אינספור תשובות.

בצד הרצון לעשות את הכל בטוח, אנחנו רוצים לשמור גם על המהלך הטבעי, השקט, נטול ההתערבויות הרפואיות. לא מעט הורים פונים ושואלים בשביל מה צריך את זה ולמה לא לדחות את זה ובכלל תמיד טוב לדעת – מה עובר התינוק בשעות הראשונות לאחר הלידה?

ברוך הבא, קבל צמיד

לידה היא דבר מקסים ומרגש, אך עלול להיות מסוכן לחיי האם והתינוק. בעבר הלא רחוק, הסתיימו לא מעט לידות במות התינוק או האם. ביהדות, בדיוק מסיבה זו, המצווה של פרו ורבו מוטלת על האב אבל לא על האם, משום שהיא סותרת את ערך שמירת החיים והדאגה לבריאות האם. הסיבה לירידה המדהימה בשכיחות הסיבוכים לאחר הלידה נובעת משיטות הרפואה המודרנית ובכללן רפואה מונעת יעילה.

הדוגמאות לא חסרות. בעבר תינוקות סבלו מדימומים קשים במוח עקב חוסר של ויטמין K. לפני שנים הוכנס מתן של ויטמין K לכל תינוק לאחר הלידה; זיהומים בתינוק לאחר הלידה פחתו באופן משמעותי עם הכנסת שימוש נכון באנטיביוטיקה ושימוש במשחת עיניים אנטיביוטית לכל התינוקות לאחר הלידה; נזק מוחי מעלייה חדה של בילירובין (צהבת הילוד) נמנע היום על ידי מעקב וטיפול אחר תינוקות המפתחים צהבת חריגה; הפרעות בחילוף החומרים ובכלל זה תת פעילות של בלוטת התריס מאותרות לפני שנגרם נזק בלתי הפיך לתינוק.

דקות אחרי הלידה, היילוד יעבור בדיקת אפגר, שנועדה לבחון את הסתגלותו לחיים שמחוץ לרחם. הבדיקה מתבצעת על פי חמישה מדדים: דופק, נשימה, טונוס - מתח שרירים, תגובה לגירוי וצבע העור, שכל אחד מהם מקבל ציון בין אפס לשתיים. לאחר שהתינוק יסתגל לנשימה בכוחות עצמו, האחות תשקול אותו.  

לאחר מכן, מוצמד לילד ולהורים צמיד זיהוי, על מנת למנוע כל סיכוי לטעות בזיהוי התינוק או הוצאתו מהתינוקייה על ידי מי שאינם מורשים. ברוב המקרים, אם המהלך אינו דורש התערבות רפואית מיוחדת, מתבקש האב ללוות את התינוק לתינוקייה לאחר הלידה.

גם לאחר הטיפול בתינוקייה יכולים ההורים להיות עם הילד כמעט כל הזמן. במחלקות רבות מקבלים ההורים מיד לאחר לידה דף הסבר על התהליך הצפוי לתינוק. באפשרותכם לבקש להימנע מחלק מהפעולות השגרתיות, אבל מומלץ מאוד להבין את המשמעויות של ההימנעות הזו. 

חיסון ראשון נגד צהבת

כשעתיים לאחר הלידה עובר התינוק קבלה למחלקת התינוקות. הקבלה כוללת רחצה או ניגוב משאריות הדם וההפרשות במהלך הלידה. לאחר מכן מקבל התינוק ויטמין K דרך הפה או בזריקה, משחה אנטיביוטית לעיניים ומתן חיסון ראשון של צהבת B.

לאחר מכן עובר התינוק להשהייה, בה נמדד חום גופו והוא נמצא בהשגחה לסימנים המצריכים התייחסות רפואית (נשימות מהירות, חום גוף נמוך או גבוה, התנהגות חריגה וכו'). לפני העברתו של התינוק לאשפוז הרגיל או ליד מיטת האם הוא עובר בדיקת רופא ראשונה.

תינוקות אשר מתעורר חשד לבעיה, גם אם הקלה ביותר, מועברים להשגחה באזור מיוחד בתינוקייה, שם הם נמצאים במעקב נמרץ יותר. חשוב לדעת כי רוב התינוקות בריאים וגם סימנים קלים אינם מצריכים טיפול מיוחד. אולם, מכיוון שסימני מחלה בתינוק הצעיר עלולים להתפתח במהירות, אנו מקפידים על התנהגות זהירה במיוחד ומשחררים את התינוק לאחר שאנחנו בטוחים כי אין כל בעיה.

מיד לאחר הלידה אנו מעודדים את האם להניק את התינוק בפעם הראשונה. הנקה זו חשובה גם לעידוד יצור החלב וגם מאפשרת סביבה חמה ואוהבת לתינוק לאחר המסע מהרחם אל העולם הגדול. לאחר ההנקה הראשונה, התינוק מתחיל לקבל מזון כ-6 עד 8 שעות לאחר הלידה, ובדרך כלל הוא מקבל הנקה או תחליף חלב אם כל 3-4 שעות במהלך השהות בתינוקייה.

האחיות בודקות את התינוק פעמיים במשמרת ומוודאות כי לא מתפתחת צהבת חריגה או הפרעה אחרת הדורשת טיפול. ביממה השנייה לחיים עוברים התינוקות בדיקת שמיעה ובחלק מבתי החולים גם בדיקת אורטופד לגילוי מוקדם של בעיות במפרק הירך.

22 בדיקות בטיפת דם אחת

ידי רופא בכפפות בודק בסטטוסקופ תינוק (צילום: Bryngelzon, Istock)
בדיקות שמצילות חיים | צילום: Bryngelzon, Istock

במהלך שהות בתינוקייה, נלקחות מספר טיפות דם מעקב הרגל לבדיקות סקר המבוצעות לכל התינוקות בישראל ובעולם. בדיקות אלו חשובות מאוד ובהן נבדקות הפרעות בחילוף החומרים בגוף, אשר זיהויים בימים הראשונים יכולים להציל את התינוק מנזק גופני קשה.

אחת הדוגמאות לכך היא תינוקות הנולדים עם חסר של הורמון בלוטת התריס. מדובר במחלה שכיחה למדי ולא ניתן לזהות אותה ללא בדיקת הדם. בעבר נפגעו תינוקות רבים מחוסר ההורמון וסבלו פגיעות מוחיות וגופניות קשות עקב זיהוי מאוחר. היום, בזכות בדיקות הסקר, תינוקות אלו מאותרים בימים הראשונים לחיים, מקבלים את ההורמון דרך הפה וחיים חיים בריאים וללא כל הפרעה.

לאחרונה עלה מספר הבדיקות ל-22, ואלה מבוצעות כולן מטיפות הדם הבודדות שנלקחות מהעקב. את תוצאות הבדיקה ניתן לראות גם באינטרנט באמצעות קוד מיוחד שתקבלו.

לקראת סיום השהות בבית החולים, עובר התינוק בדיקת רופא ילדים חוזרת והדרכה להורים לגבי המשך המעקב המומלץ.

לסיכום – חשוב לזכור, התהליך הנפלא והמרגש של הולדת ילד, היה כרוך בעבר בסכנות לא מועטות לאם ולתינוק. בזכות רפואה מונעת וזהירה, סכנות אלו הצטמצמו בעשורים האחרונים למינימום עד שאנחנו כמעט שכחנו מקיומם. מומלץ מאוד לא לוותר על פעולות מונעות אלה ולהסתכן בסיבוכים הניתנים למניעה.

סייעה בהכנת הכתבה: סיגלית להב, אחות אחראית במחלקת ילודים, מרכז רפואי תל אביב, אגף ליס.

>>לטור הקודם: איך לטפל בחום אצל ילדים?
לכל הטורים במדור