כל עונה מלווה בהרגלי אכילה משלה. חשוב שבתחילת העונה נשים לב לשינויים בהרגלי האכילה שלנו וניערך אליהם בהתאם, ובכך נקדים רפואה למכה.
רבים מתייחסים לחורף כאל עונת ההשמנה. אבל עלייה במשקל במהלכה היא לא עובדה מוגמרת, ואפשר גם אחרת.

גבר ניו אייגי' (צילום: jupiter images)
קצת גשם בחוץ ואנחנו מתכרבלים עם תה ועוגיות במיטה | צילום: jupiter images


כמו כל דבר בחיים, גם כאן הכל מתחיל ממודעות עצמית. כי אם נדע בדיוק היכן מחכים לנו המוקשים, נגיע אליהם מוכנים ונדע איך להתמודד איתם, וכך למנוע חסרים תזונתיים ועלייה במשקל.
אז למה אנחנו משמינים דווקא בחורף?

ד"ש לסרוטונין

החורף מלווה בשינויים בהרגלי האכילה שלנו ושל ילדינו. המטבח פתוח שעות נוספות ולאו דווקא כדי לאכול סלט. בעונה זו אנחנו אוכלים יותר מכמה סיבות.

* במזג אוויר קר, אנחנו מנסים לספק אנרגיה לגופנו ולהתחמם באמצעות המזון. אכילה במטרה לחמם את עצמנו תגרור עליה מיותרת במשקל.

* היעדר פעילות גופנית; כאשר מחשיך מוקדם והערבים ארוכים, הילדים נמצאים בשעות אחר הצהרים בבית ופחות יוצאים לשחק בחוץ. האכילה נמשכת על פני שעות רבות יותר. התוצאה: במקום להוציא אנרגיה, אנחנו מכניסים אנרגיה לגוף, כשתדירות הפעילות הגופנית יורדת באופן משמעותי ואולי אף נפסקת לחלוטין.

* אנחנו אוכלים פחות ירק; סלט ירקות בחורף זה קר ולא מפתה. הרבה יותר טעים לאכול עוגייה עם כוס תה; בני הבית מעדיפים לוותר על הירקות הטריים ולהעדיף במקומם שתייה חמה המלווה בממתקים.
במצב כזה יתכנו מחסורים בוויטמינים ובמינרלים המצויים בירקות ופירות טריים ובעיקר בוויטמין C החיוני בעיקר בחורף לחיזוק מערכת החיסון.

* תאווה לפחמימות; בחורף הדחף לפחמימות גדול יותר מאשר בקיץ. הסיבה לכך היא ירידה ברמות הסרוטונין בחורף. הסרוטונין מיוצר במוח וכשרמתו תקינה הוא שומר על מצב רוח טוב ומרומם. כשרמתו נמוכה אנו מדוכדכים וחסרי אנרגיות. אכילת פחמימות מעלה את רמות הסרוטונין, לכן בחורף התאווה לפחמימות גדולה יותר מאשר בקיץ. וכך אנו חוגגים את החורף עם פסטות, עוגות ולחמים טובים, שאומנם גורמים לנו למצב רוח טוב אך מציפים אותנו בקלוריות מיותרות.

* שתייה מועטה; בחורף אנו צמאים הרבה פחות מאשר בקיץ ולכן מסוגלים להסתדר עם כוס מים אחת ביום, מה שבוודאי לא מספיק לשמירה על משקל תקין. כי חוסר השתייה תורם לרעב, ואם שותים פחות - אוכלים יותר.

מלפפון בטמפרטורת החדר

כדי להצליח לשמור על תפריט מאוזן והרגלי אכילה בריאים גם בחורף, כדאי להקפיד על הכללים הבאים:

1. פירות במקום ממתקים; כדי להימנע מאכילה מרובה בעקבות השהות הממושכת בבית בימים קרים, כדאי לחתוך פירות בקערית אישית לכל ילד ולהניח במקום מרכזי וזמין בבית. וכך כשהילד ירצה לנשנש בין הארוחות הוא ינשנש פירות.

2. ירקות בטמפרטורת החדר; כדי לפתות את בני במשפחה לאכול סלט גם בחורף, כדאי להוציא את הירקות אל מחוץ למקרר למשך מספר שעות לפני שחותכים סלט, וכך הוא לא יהיה קר מדי. אפשר גם לשטוף אותם במים חמים כדי שיתחממו מעט.

3. רשמו את הילד לחוג ספורט; רק כך תבטיחו פעילות גופנית לפחות פעמיים בשבוע, בלי קשר למזג האוויר. בימות הגשם כדאי גם להפעיל את הילדים בתוך הבית - אפשר לקפוץ בחבל, לשחק בגומי, לעלות ולרדת מדרגות בבניין או סתם לרקוד. המבוגרים שבינינו מוזמנים להירשם לחדר כושר.

אין תמונה
בחורף התאווה לפחמימות גדולה יותר

4. חממו את הבית והתלבשו היטב; כאמור - כשחם לנו אנחנו אוכלים פחות.

5. חשבו מראש את מנת הפחמימות; אכלו פחמימות במסגרת הקלוריות המותרת. למשל, הכינו מרקי קטניות סמיכים או הגדילו את מנת הפחמימות בצהריים על חשבון מנת הבשר. לא יותר מדי, משום שהמנה הבשרית חשובה ביותר.

6. הרבו בשתייה באמצעות משקאות חמים; תה צמחים או חליטות עשבים למיניהם – גם מחממים את הגוף ומפחיתים את תחושת הרעב וגם תורמים לשתייה מרובה. כדאי להוציא את בקבוק המים מהמקרר כדי שיגיע לטמפרטורת החדר ואף להוסיף תרכיז דיאט כדי שיפתה אותנו לשתות בכמות גדולה יותר.

7. הגדילו את צריכת ויטמין C בתפריט; ויטמין C מצוי בירקות ובפירות טריים, בעיקר בפירות הדר, מלון, גמבה, עגבניות, קיווי וכרוב. אם אנו סוחטים פירות הדר למיץ, יש לשתות אותו מיד אחרי הסחיטה כדי שהוויטמין שבו לא ייהרס. ויטמין C מחזק את מערכת החיסון ועוזר לנו להתמודד עם מחלות החורף.

אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
ליז רובין היא דיאטנית קלינית, מחברת הספר "דלתות נפתחות"

>> איך מתגוננים מפני שפעת החזירים?
לכל הטורים של ליז רובין