בכל יום הורים אתם נאלצים לשמוע מהמורה את אותן טענות: הילד מפריע בשיעור, לא מרוכז, לא מקשיב ולא מתעניין. מאותו רגע מתחיל מרוץ של ברורים אצל מומחים שונים, כדי לאבחן את הסיבה למה שמכונה "הפרעת קשב וריכוז". לעיתים, הפתרון כולל שינוי תזונתי ולעיתים אף שימוש בריטלין. בכל מקרה, לא תמיד קל לאתר את הבעיה, העלולה ליצור תסכול רב בקרב ההורים וכמובן גם לעורר קושי אצל הילד.

אבל יש סיבה אחת שהורים, ולעיתים אף מומחים, אינם מביאים בחשבון כשהם ניגשים לאבחן את הסיבה להפרעה. ליאורה רז, אופטומטריסטית מומחית ברשת "אופטיקנה", אומרת שהקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבין בעיות עיניים, הוא נושא שמסקרן את הקהילה הרפואית, ובשנים האחרונות העניין בו הולך וגובר. לטענתה, רופאים רבים סבורים כי הפרעות קשב וריכוז, וגם היפראקטיביות, לא תמיד מאובחנות באופן מדויק וברור.

מחקרים: הוכח קשר ברור בין הפרעות בראייה לבין בעיות קשב וריכוז

"מחקרים חדשים שנעשו בתחום מצביעים על הסיכוי הגבוה של ילדים הסובלים מבעיות ריכוז לסבול מבעיות ראייה שונות", אומרת רז. "יתרה מכך, בעיות ראייה שאינן מטופלות עלולות להחמיר את תופעת הקשב והריכוז". רז מציינת מספר מחקרים שהוכיחו את הקורלציה הזאת: "מחקר שנעשה בישראל, והגדול ביותר שנעשה בעולם, בדק את הנושא ומצא כי אצל 83 אחוז מהילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז שנבדקו, התגלו הפרעות משמעותיות בראייה המחייבות שימוש במשקפים. 43 אחוז מהילדים שנבדקו סבלו מ"קוצר ראייה קטן", בעיה הגורמת להם לראות מטושטש ממרחק של שני מטרים ומעלה. אצל 20 אחוז מהילדים אובחנה בעיית רוחק ראייה של 3.5 דיופטר או יותר, ואצל ה-20 אחוז הנוספים אובחנה אסטיגמציה (צילינדר), הגורמת לטשטוש בראייה. עוד עלה מממצאי המחקר, כי 18 אחוז מהנבדקים, סובלים מתופעה של 'עין עצלה' (עיכוב בהתפתחות מערכת הראייה), בעין אחת או בשתיהן וכ-10 אחוזים מהילדים סבלו מפזילה.

אופטיקנה דואגת לעיניים של הילדים שלכם>>

"מחקר נוסף שנעשה על ידי חוקרים משבדיה הצביע על פגם בשדה הראייה בקרב הלוקים בהפרעות קשב וריכוז. בפועל, בעיה זו עלולה לגרום לקשיים, למשל בעת ביצוע פעולות כדוגמת העתקה מהלוח, מכיוון שחלק מהמילים 'קופצות' או נעלמות בזמן הקריאה והכתיבה". רז מציינת שהפרעה זו חלפה עם נטילת ריטלין, תרופה נפוצה לטיפול בהפרעות קשב, המשפיעה גם על שיפור המידע החזותי, כפי שהוא מתורגם על ידי המוח. לדבריה, ייתכן כי טיפול בבעיית הראייה בטרם ההחלטה על השימוש בריטלין עשוי היה לפתור את בעיית הקשב במקרה הזה.

ילדה עם משקפיים (צילום: shutterstock_ By LightField Studios)
חשוב לבצע בדיקה מקדימה אצל רופא עיניים או אצל אופטימטריסט | צילום: shutterstock_ By LightField Studios

כמו כן, מתחזקת ההשערה שחלק מהלוקים בהפרעות קשב וריכוז סובלים מהפרעה במיקוד הראייה או מרוחק ראייה  (ראייה טובה לרחוק לעומת קושי לראות מקרוב). כאשר בעיות אלה מתעוררות במהלך הילדות, הן  עלולות לגרום לטשטוש בראייה ולפגיעה בהתפתחות יכולת הראייה של המוח (עין עצלה). גם ליקויים אלה עלולים לעורר אצל הילד קושי בקריאה ממושכת, עקב המאמץ הרב הנדרש ממנו לטובת קריאה מקרוב.

קשר נוסף בין מערכת הראייה לבין הפרעות קשב, נובע לדברי רז, מהעובדה שילדים הסובלים מהפרעות אלה אינם מצליחים לדכא תנועות עיניים בלתי רצוניות בעת ביצוע מטלה ממוחשבת. "מחקרים הראו כי נבדקים שלא סובלים מהפרעות קשב יכלו להתרכז בצורה טובה יותר, מאחר שמוחם היה מסוגל לעכב את תנועות העיניים. ומכיוון שהפרעות עיניים מתאפיינת בין היתר בתנועות ראש מיותרות במהלך כתיבה וקריאה, ניתן לאבחן אותן באמצעות התנהגות זו ולטפל בהן".

"בשורה תחתונה, חשוב להבין שילד שסובל מראייה לקויה, למעשה מאבד את היכולת לעבד את המידע שנקלט במוח. כתוצאה מכך, הוא מאבד עניין במהרה, מצב הגורם לו לבלבול ולחוסר ריכוז. אמנם, עדיין לא ברור האם הפרעה בראייה יוצרת החמרה בהפרעת הקשב, או שהפרעות הראייה הן חלק ממכלול הפרעות הקשב והריכוז, ולכן, חשוב לבצע בדיקה מקדימה אצל רופא עיניים או אצל אופטימטריסט, במטרה לקבל הנחיה טיפולית כגון ביצוע תרגילי עיניים, או הרכבת משקפי ראייה. פתרונות אלה עשויים להביא לשיפור משמעותי בתפקוד הילד הסובל מהפרעות הקשב והריכוז", מסכמת רז.

"אופטיקנה", רשת האופטיקה הוותיקה המובילה את תחום האופטיקה בישראל. הרשת מחזיקה כ-80 סניפים בפריסה ארצית מדן ועד אילת. הרשת מעניקה שירותי אופטומטריה מהמתקדמים בישראל הן באמצעות חדרי בדיקה בעלי המכשור החדשני ביותר והן ע"י אופטומטריסטים מקצועיים אשר עוברים הכשרות, הסמכות והדרכות שוטפות בסטנדרט הגבוה ביותר.

בחנויות הרשת נמכרים משקפי ראייה ומשקפי שמש של המותגים והטרנדים המובילים בעולם, עדשות למשקפיים בטכנולוגיה ובאיכות הגבוהה ביותר, עדשות מגע ומכשירי שמיעה. כחברה המובילה את ענף האופטיקה בישראל, אופטיקנה לוקחת אחריות על העלאת מודעות הציבור לבריאות העין ולתקינות הראייה.