החודש הזה, עמוס החופשות, הוא קצת תקופה של בריחת מוחות. אמנם יש הטוענים שהילדים זקוקים לזמן שקט לנוח מהלמידה והדרישות והעומס, אבל הלימודים עוד לא הספיקו להתחיל, ולכולם ברור שהאלטרנטיבה, שהיא לרוב צפייה ממושכת במסכים ורביצה בלתי נגמרת, לא ממש מקדמת מישהו לאנשהו. חוקרים מאוניברסיטת סיימון פרייז׳ר בקנדה הגיעו למסקנה שכל מה שהילדים צריכים כדי להמשיך להתפתח בזמן החופשה הוא: שנשחק איתם.

גופים רבים החוקרים את השפעתו של העולם הדיגיטלי על חיינו וחיי ילדינו מזהיר שוב ושוב מהסכנות, בראשן הבדידות, שהיא - כך קבע מחקר של אוניברסיטת הארוורד משנת 2017 - מזיקה יותר לבריאות מעישון. האושר, מאידך, הולך יד ביד עם חברה אנושית וקרובה, ואינטראקציות עם בני משפחה וחברים. על הבסיס הזה מגיעה המחקר הנוכחי, שמצא כי משחקים משותפים של הורים וילדים, בין אם אלה משחקי דמיון, משחקים פיזיים או משחקי קופסה, ישפרו את המצב הקוגניטיבי, רגשי וגם פיזי של הילד. המשחק מייצר קשרים חדשים במח וגמישות מחשבתית, ויכול ממש לשנות את מבנה המח לטובה. תאים חדשים נוצרים, הקשרים בין חלקי המח השונים משתפרים וכך גם הזיכרות, היכולות השפתיות, היכולת להתרכז לאורך זמן ומהירות השליפה.

החוקרים מצטטים מחקר נוסף שפורסם בשנה שעברה, בכתב העת "מדע המח האנושי", ומצא שמי ששיחקו בתקופה מסויימת במשחקי קופסה, זכו לצמיחה של החומר האפור במח בחלק האחראי על תחושה טובה, וייצור דופמין, מה שמביא לתחושה של סיפוק וחיוביות. משחקי קופסה עוזרים לאיי. קיו, למציאת פתרונות טובים יותר ולמחשבה מחוץ לקופסה. משחקים אסטרטגיים משותפים נמצאו כטובים ביותר להתפתחות המח.

גם משחקי מחשב, אם משחקים אותם במסגרת משפחתית, יכולים לעזור למח המתפתח: המחקר גילה כי הם יכולים להפחית את הסיכוי לסכיזופרניה, פוסט טראומה, סטרס ואלצהיימר. מחקר משנת 2014 מצא כי משחקי מחשב יכולים לעזור נגד דיסלקציה של ילדים. מבחינה רגשית, המשחק המשותף מעצים את הילדים, נותן להם תחושה שהמבוגרים מאמינים בהם ויכולים לשתף עמם פעולה. ״המשחק המשותף הוא אחד הכלים הטובים ביותר לפיתוח היכולות המנטליות, קוגניטיביות וריגשיות של הילדים,״ מסכמים החוקרים. שורה תחתונה: שווה להשקיע.