רוב הילדים אוהבים לבשל. החופש מביא איתו הזדמנות נפלאה לבילוי כייפי עם הילדים בבית. ומה שטוב בבילוי הזה: שאחריו לא צריך לדאוג לאוכל. מעבר לכיף ולבילוי המשותף, לבישול עם ילדים יש יתרונות גדולים ומשמעותיים. כשהילד מכין את האוכל, הוא מתחבר אליו ויותר פתוח לאכול אותו. בחרו יחד איתו את המנה להכנה, חשבו ביחד על חומרי הגלם. כמובן הכינו יחד. תופתעו לגלות כמה הוא מגלה עניין ורוצה לאכול. בהמשך תגלו שתוכלו לגוון ולפתוח את האפשרויות גם לדברים שלא חשבתם שהוא יאכל.

לילדים בגיל הגן, למידה ופיתוח חושי - הכנת אוכל חושפת למרקמים, מספרים, כמויות ותגובות בין חומרים שונים. אפשר לראות ששמן ומים לא מתערבבים, איך קמח ונוזלים הופכים לבצק, איך ביצה שמתחממת הופכת למוצק ועוד. לכן בישול היא דרך נפלאה לפתח את הילד מבחינה חושית, לימוד מספרים ואפילו לימוד מדעי. יש ילדים שמתקשים לראות תהליך שלם מתחילתו ועד סופו. בישול הוא תהליך קצר יחסית בו רואים איך חומר גלם הופך למאכל. כאשר הם לוקחים בו חלק, הם פעילים, מקבלים תפקיד ולכן יותר פתוחים להקשבה. זו הזדמנות נפלאה לתת לילד לראות איך במו ידיו חומרים משנים צורתם והופכים למשהו חשוב והכרחי – המזון שלנו.

ילדים מבשלים (צילום: שאטרסטוק)
"הזדמנות נפלאה לתת לילד לראות איך במו ידיו חומרים משנים צורתם והופכים למזון" | צילום: שאטרסטוק

הדרך היציבה ביותר לאכול בריא ולאהוב את האוכל הבריא, מתחילה בבישול שלו. בבישול הכוונה לבחירת חומרי הגלם, הערכה למקורות שלהם, תהליך ההכנה ובסוף הנאה מהתוצאה. מניסיוני, אנשים שיותר מתקשים לסגל הרגלי תזונה בריאים, הם אלו שקונים אוכל. אלו שהתעסקות עם אוכל, גם קצרה ופשוטה, נראית להם כבזבוז זמן. זו תפיסה שאפשר להבין אותה כשמג'נגלים כל היום, אך אני מציעה לבחון אותה. אוכל הוא צורך בסיסי וקיומי שלנו, יש לו נתח מאוד משמעותי בהשפעה על בריאותנו. השקעה, גם אם מועטה, באוכל שלנו, היא השקעה בנו ובבריאות משפחתנו. בואו נלמד את ילדינו לבשל, ניתן להם לקחת חלק בהכנת אוכל אמיתי ומזין, וניתן להם במתנה את האכילה הבריאה.

ומה אם אנחנו ההורים לא ממש מבשלים? הזדמנות נהדרת ללמוד לבשל ביחד. יש לכם תבלין מיוחד שמוסיף טעם – אהבה. זו לא סתם קלישאה, אוכל שמכינים מהלב ובכיף יוצא הרבה יותר טעים. תנסו ותראו. בחרתי בשבילכם כמה מתכונים מהירים, בריאים וטעימים, שאני מכינה עם הבנות שלי בבית.

תום פרנץ מבשל  (צילום: באדיבות דרך האוכל )
"תוכלו לגוון ולפתוח את האפשרויות גם לדברים שלא חשבתם שהוא יאכל" | צילום: באדיבות דרך האוכל

גרנולה ביתית

הגרנולה היא מאכל קריספי וטעים. מעבר לכך תוספת האגוזים והזרעים מעשירה אותה במינרלים חשובים כמו סידן, ברזל ואבץ. הגרנולה הזו טעימה במיוחד וילדים מאוד אוהבים אותה. מומלץ לאכול עם יוגורט עיזים, כבשים או בופאלו.

רכיבים:

2 כוסות פצפוצי אורז
2 כוסות שיבולת שועל
1/2 כוס גרעיני חמניה
1/2 כוס גרעיני דלעת
1/2 כוס שקדים קצוצים
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
1/2 כוס תמרים יבשים חתוכים לקוביות קטנות
6 כפות דבש

ניתן לגוון את האגוזים ולשים גם פיסטוק, לוז, פקאן ועוד. אפשר לגוון עם פירות יבשים אחרים כמו חמוציות או אוכמניות.

התהליך:

מחממים תנור ל-100 מעלות.
בקערה גדולה מערבבים את כל הרכיבים מלבד הדבש והפירות היבשים.
מוסיפים את הדבש ומערבבים. מוודאים שהדבש מכסה את כל התערובת.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה, ומניחים בתוכה את התערובת בשכבה אחידה.
אופים למשך כ-20 דקות, עד שהתערובת מעט משחימה. בזמן האפיה מערבבים מדי 5 דקות.
מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר ל-10 דקות, עד שהתערובת מתקשה.
בשלב זה תערובת הגרנולה מחוברת למעין מקשה אחת. בעזרת הידיים מפוררים לחתיכות.
מערבבים לגרנולה את הפירות היבשים.
אחסון במקרר בצנצנת למשך חודש.

ויטמינים (צילום: istockphoto)
"תוכלו לגוון ולפתוח את האפשרויות גם לדברים שלא חשבתם שהוא יאכל" | צילום: istockphoto

לביבות גזר ודלורית אפויות

לביבות אפויות ופשוטות להכנה. אהובות מאוד על ילדים.

מרכיבים:

אפשר לגוון בירקות: בבטטה, קישואים ועוד
2 גזרים
1/2 דלורית בינונית
1 בצל
1 ביצה
4 כפות קמח, רצוי כוסמין או אורז
מלח ופלפל

התהליך:

מחממים תנור ל-180 מעלות.
קוצצים את הבצל ומטגנים אותו. מגררים את הגזר והדלורית.
מערבבים את כל החומרים בקערה.
מרפדים תבנית בנייר אפיה. בעזרת כף יוצרים על גבי התבנית לביבות בקוטר של כ-4 ס"מ ובעובי של 1 ס"מ.
אופים 25 דקות, עד שהלביבות משחימות מעט.

ילד אוכל שוקולד (צילום: rezachka, Shutterstock)
מעדן שוקולד בריא שהכנתם יחד? ניצחון | צילום: rezachka, Shutterstock

מעדן שוקולד

המתכון הזה נוצר כשהבת הגדולה שלי ביקשה 'מעדן חלב מפנק', בהשראת סיפור שקראנו. הצעתי לה שנכין ביחד. בעבודת צוות מקסימה של 20 דקות, ממש לפני ארוחת הערב, הכנו מעדן חלב שקדים ושוקולד.
אכן היה קינוח מפנק לארוחה. יש בו שקדים - הרבה סידן ומינרלים נוספים, שוקולד מריר איכותי - נוגדי חמצון, קוזו - קידום פעילות תקינה של מערכת החיסון, ומסייע לשינה איכותית.

מרכיבים (ל-6 מנות):

2 כוסות חלב שקדים (או אורז או סויה. אפשר גם חצי כוס מהכמות לשים חלב קוקוס).
80 גרם שוקולד מריר איכותי
2 כפות אבקת קוזו
3 כפות מים
אופציונלי - 2 כפות סוכר קנים.

התהליך:

1. מחממים מעט את החלב. אם בחרנו להוסיף סוכר, מוסיפים אותו כעת לחלב ומחממים עד שהוא נמס.
2. מערבבים בקערה את הקוזו במים עד שהוא נמס, מוסיפים לחלב ומערבבים.
3. מוסיפים את השוקולד ומערבבים היטב עד קבלת תערובת אחידה (השוקולד בהתחלה יתפרק ויראה פירורי. אחרי כשתי דקות של ערבוב יתקבל מרקם חלק וקטיפתי).
4. מעבירים לכוסיות, ומצננים במקרר לשעתיים לפחות (הפעם אכלנו לפני שעברו שעתיים והיה מצוין. הקירור מעניק מרקם סמיך יותר).

הכותבת היא מאיה אברהם, נטורופתית מוסמכת והרבליסטית קלינית, מרצה בקמפוס ברושים, בית הספר לרפואה משלימה, המועדון לספורט באוניברסיטת תל אביב.