הן קטנות, מגרדות ויכולות להוציא ילדים והורים מדעתם כאחד. אם אתם חשים הזדהות עם העניין ומתלבטים איזה טיפול כינים הוא היעיל ביותר, וודאי תשמחו לשמוע שחסכנו לכם את עבודת המחקר. ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית לטיפול תרופתי בקהילה, בחנה את הרכב החומרים הפעילים בתכשירים המובילים. המסקנות - לפניכם.

היעילים ביותר: הדרין ONE ו - N כינים

ד"ר שקד מציינת כי היעילות הגבוהה ביותר בהשמדת כינים וביצי כינים, תועדה בתכשירים הדרין ONE ו-N כינים. לדבריה, נמצאו מספר מחקרים שמעידים על כך שתכשירים אלה אכן פועלים. יתרה מכך, מדובר בתכשירים שמכילים נגזרת של סיליקון (החומר השומני שמסרב לרדת מהראש לאחר חפיפה ראשונה), ומסתבר שזו יעילה גם באזורים, כמו בישראל, שבהם הכינים פיתחו עמידות למוצרים שונים.

גם התכשיר Rid lice נתמך מחקרית ונמצא כיעיל נגד כינים וביציהן, אם כי המחקרים שנמצאו בעניינו טרם פורסמו. גם תכשיר זה עובד מצוין באזורים בהם קיימת עמידות מסוימת של הכינים.

 

כינים (צילום: Shutterstock)
כינים | צילום: Shutterstock

לעומת זאת, ד"ר שקד מסבירה כי לא נמצאו עדויות מחקריות משמעותיות (כלומר, פרסומים בעיתונים מדעיים מבוססים) לגבי יעילותם של המוצרים: סרקל, זבנג, ריזאלטס (stop) ומורז (קינקייר), הפועלים באמצעות הרכב של שמנים אתריים. מחקרים שבחנו את יעילותם היו מצומצמים מידי לדבריה, כדי שלא ניתן היה להסיק מהם מסקנות חדות לגבי יעילותם.

חשוב להדגיש שמחסור במחקרים לא מעיד בהכרח על חוסר יעילות, אלא על מחסור בהוכחה מובהקת ובלתי תלויה ביעילות המוצר כפי שמציג אותו היצרן.

תופעות לוואי

ד"ר שקד מציינת כי כיום מרבית תכשירי הכינים אינם מכילים חומרי הדברה, למעט Rid lice המכיל חומרי הדברה במינון המותר. לגבי התופעות האפשריות בעת השימוש במוצרים, ד"ר שקד מסבירה כי בהנחה שפועלים לפי ההנחיות, לא אמורים לסבול מתופעות משמעותיות, למעט מעט גירוי בעיניים או גירוי מקומי בעור.

האם ניתן למנוע את שובן של הכינים?

שאלה זו מטרידה הורים רבים, שמבקשים למצוא מזור לבעיית הכינים המתמשכת. הם מתלוננים על כך שהילדים מטופלים, חוזרים למסגרת הלימודים – ושוב נדבקים. ובכן, צר לנו לאכזב אתכם אבל ד"ר שקד מסבירה כי עד כה לא נמצאו עדויות מחקריות לגבי מוצרים שאכן מסייעים במטרה זו, וזה נכון גם לגבי מוצרים טבעיים כמו שמן רוזמרין למשל. לכן, ההמלצה היא לנסות להימנע מהתפתחות הכינים על הראש ולטפל בעת הצורך.

על מה עוד חשוב להקפיד בזמן הטיפול?

ד"ר שקד מפרטת מספר נקודות חשובות שכדאי ליישם בעת הטיפול:

  1. לפני הטיפול יש לקרא היטב את הוראות השימוש ולפעול לפיהן.

  2. בתום הטיפול, מומלץ לשטוף את החומר מהראש מעל הכיור ולא באמבטיה, על מנת לצמצם את חשיפת העור לחומר.

  3. מומלץ לשטוף במים פושרים ולא חמים, כדי לצמצם את ספיגת החומר לקרקפת.

  4. לאחר הטיפול עשויות להישאר על השיער ביצי כינים. במצב כזה אין צורך בטיפול חוזר, מכיוון שהביצים מתות. 

"חשוב לבדוק את הראש בתדירות גבוהה"

ד״ר דב טשרנין, מומחה לרפואת ילדים ב"כללית" מחוז שרון שומרון מוסיף: ״חשוב לבדוק את ראשי הילדים בתדירות קבועה, לטפל במקרה הצורך ולא לשלוח לגן ילד/ה שמתגרדים. הכינים הן מטרד, שאף עלול לגרום לזיהום עורי עקב פציעתו מציפורני הילדים בעת פעולת הגירוד. בהקשר זה חשוב להקפיד גם על גזירת ציפורניים. כמו כן, לאחר הטיפול, חשוב לכבס בגדים, כובעים ומצעים ולייבש אותם בחום גבוה כדי לוודא שהכינים אכן מושמדות. אגב, גם הורים עלולים להידבק".