לא התחסנתם? לא טיפלתם (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)
החיסון השנה אפקטיבי ב-62% מהמקרים | צילום: רויטרס
תושבי ארצות הברית סובלים בשבועות האחרונים ממגיפת שפעת חמורה, וגורמי הרפואה מתארים אותה כמגיפה החמורה מזה עשר שנים. בבוסטון הוכרז מצב חירום רפואי ובפנסילבניה הוקם מאהל מיוחד להתמודדות עם מאות החולים. יותר מ-2,500 איש אושפזו ברחבי ארצות הברית. נתונים של המשרד למניעת תפוצת מחלות בארה"ב מעידים על 41 מדינות בהן שיעור ההידבקות בשפעת גבוה ביחס לשנים קודמות. בבוסטון טופלו 700 חולים. במסצ'וסטס מדווחים על יותר מ-18 מקרי מוות ובפנסילבניה מדברים על 22 מקרי מוות מהמחלה. גם כאן בארץ השפעת מתחילה להראות אותותיה, אם כי עדיין לא מדובר בנתונים חריגים יחסית לעונה.

התפשטות השפעת גרמה לדיון נרחב בארצות הברית בחיסונים הקיימים בשוק. נכון לעכשיו, חברות התרופות מתאימות מדי שנה את החיסון לזנים הנפוצים באותה שנה בעולם. מה שאומר שיש צורך בחיסונים חדשים מדי שנה. החיסון השנה נמצא אפקטיבי ב-62% מהמקרים. כלומר, לאלו שקיבלו את החיסון יש 62% סיכוי שלא יחלו במחלה השנה. אותו חיסון מגיע כמובן גם לישראל.

מאחר שהחיסונים מתאימים רק לשנה ספציפית הם מופצים רק בכמות מוגבלת ונוצר מצב, כמו עכשיו בארצות הברית, של מחסור. על מנת שלא נצטרך להחליף כל שנה את מלאי החיסונים ולהתחסן כל שנה, עובדים בשנים האחרונות מדענים רבים וחברות תרופות על האפשרות לחיסון אוניברסלי. חיסון כזה ייתן מענה לזנים הרבים של השפעת הנפוצים בעולם ומשתנים כל שנה. ויאפשר, כתוצאה מכך, להתחסן פעם בכמה שנים ולא מדי שנה, כפי שנהוג כיום.

פרופ' רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון מדיניות הבריאות בשירותי בריאות כללית מסביר לנו, כי עולם חיסוני השפעת נמצא בהתפתחות מתמדת. "מושקעים מאמצים רבים בהצטיידות ובפיתוחים מדעיים. ישנם כיום שלושה כיוונים אליהם מתפתחים החיסונים בעולם – החיסון האוניברסלי, חיסון שמעורר את מערכת החיסון וגם ניסיון לפתח חיסונים שלא יינתנו ישירות לשריר אלא בדרכים אחרות.

"במצב הקיים בכל שנה נדרשות רשויות הבריאות בעולם ויצרני החיסונים להשתתף ב'מרוץ' להכנת חיסוני השפעת בחודשי הקיץ לפי הזנים אשר התגלו בעונת החורף בחצי הכדור הדרומי. גם השנה ההתאמה בין הזנים אשר 'נובאו' והוכנסו לחיסון הינה טובה מאוד. למעשה, כל הזנים אשר זוהו השנה בישראל כלולים בחיסון השפעת העונתית.

"התקווה המחקרית לעשורים הבאים היא באמת לפתח חיסונים שיהיו יעילים כנגד כל זן, ולא יחייבו חיסון מחדש מדי שנה. חיסונים כאלה מצויים בהליכים של פיתוח וניסוי, גם בישראל וגם במדיניות שונות בעולם. אולם ארוכה הדרך עד אשר יכנס חיסון עתידי כזה לשימוש שגרתי ברחבי העולם".

פרופ' בליצר מדגיש שלמרות פיתוח החיסון החדש, "החיסון הקיים, אמנם מחייב אותנו להתחסן מדי שנה, אבל הוא בטוח ויעיל, ומגן מפני מחלה שעלולה לגרום לסיבוכים קשים, בפרט בקבוצות הסיכון".