הורה מאכיל בכפית ילדה חולה  (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כמה ימי חופשה תיקחו החורף הזה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
במהלך הסתיו והחורף עולה רמת התחלואה באוכלוסיה הכללית ובאוכלוסיית הילדים בפרט. הסיבה העיקרית לכך נעוצה בעובדה שבחורף שכיחות המחלות הוויראליות עולה. הווירוסים רבים ומגוונים והחיסון הטבעי שלנו אינו מגן עלינו מפני זנים שלא נחשפנו אליהם. כמו כן, הקור בעונת החורף מוריד את רמת החסינות שלנו, במקביל להעלאת העמידות של הווירוסים. סיבה נוספת לרמת החולי הגבוהה יחסית בחורף, הינה שבמהלך עונה זו קיימת נטייה להימצא במקומות סגורים, דבר המגביר את החשיפה למזהמים ויראליים. אז איך מונעים ומטפלים במחלות השונות? קבלו את "עשר המכות" הנפוצות של החורף בקרב ילדים הן ואת הדרכים להתמודד מולן:

הצטננות

הצטננות מתבטאת בנזלת, שיעול, כאב גרון וצריבה בקנה הנשימה עם אפשרות לחום לא גבוה במיוחד. תינוקות וילדים קטנים הם החשופים העיקריים משום שגופם מחוסן פחות ובשל השהייה שלהם בקבוצות גדולות ובמקומות סגורים כמו גנים ובתי ספר. ההצטננות נמשכת מספר ימים, אך הנזלת והשיעול יכולים להימשך בין שבוע לשבועיים ולפעמים יותר, גם לאחר שהגוף התגבר על הווירוס. בדרך כלל אין צורך בטיפול מיוחד במצב זה, היות וההצטננות היא מחלה קלה לרוב שאינה מצריכה טיפול תרופתי. עם זאת, לפעמים הצטננות מסתבכת בזיהום של איברים אחרים ומובילה לדלקת אוזניים, דלקת ריאות, דלקת גרון או במקרים מסוימים התקף אסטמה אצל ילדים הנוטים לכך. הסיבוך עשוי לנבוע מחיידק המנצל את חולשת הגוף ותוקף. במקרה כזה יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי.

האבחנה של ההצטננות מתבססת על התלונות והתסמינים הקליניים ואין צורך בביצוע בדיקות מעבדה. כאשר התמונה הקלינית שונה או משתנה ומופיע חום גבוה וממושך, כאב גרון ללא נזלת או שיעול כבד - ייתכן ומדובר באבחנה שונה או בסיבוך של הצטננות. במקרים אלו, יש לשקול בדיקות נוספות כגון משטח גרון וצילום חזה, בהתאם לתלונות והממצאים.

שפעת

השפעת נחשבת למחלה ממושכת יותר מההצטננות המלווה בחום (לפעמים גבוה), חולשה והרגשה רעה, ובמצבים מסוימים, בשל הדרדרות במצב הנשימתי, יש צורך באשפוז. מאחר שמדובר בווירוס, טיפול אנטיביוטי אינו יעיל. בדומה להצטננות, גם השפעת עלולה לגרום לסיבוכים אפשריים שבמקרים מסוימים יצריכו טיפול אנטיביוטי. מאחר שאין טיפול אפקטיבי לשפעת, הדרך להתמודד עמה היא מתן חיסון כנגדה כבר בתחילת החורף.

הטיפול בהצטננות ושפעת הוא טיפול תומך: תרופות להורדת חם, טיפות מי מלח לאף, אדים קרים ואינהלציית מי מלח בהתאם לחומרת המקרה. עבור ילדים גדולים אפשר, בהמלצת הרופא, להשתמש בתרופות לייבוש ותרופות אנטי היסטמיניות. אין דרך למנוע סיבוכים למעט טיפול מונע לאסטמה לחולים הסובלים מכך.

סיבוכי השפעת וההצטננות הם: 

דלקת אוזניים

דלקת המתבטאת בחום וכאב של אוזן אחת או שתי האוזניים, ולעיתים אף מלווה בהפרשות מהן. דלקת זו נגרמת לרוב על ידי חיידק והטיפול יהיה באמצעות אנטיביוטיקה דרך הפה. במקרים קלים יותר אפשר להימנע מטיפול אנטיביוטי ולקיים מעקב רפואי בלבד, מתוך הנחה שמדובר בדלקת ויראלית.

רופאה בודקת ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא בכל הווירוסים ניתן לטפל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
דלקת ריאות

דלקת הנגרמת כתוצאה מזיהום המתפשט ברקמת הריאה הגורם להפרשה של ליחה. הפרשה זו מורכבת מנוזל חיידקים מתים וכדוריות דם לבנות, לתוך חלל שקיקי הריאה (אלבאולות). דלקת ריאות תתבטא בדרך כלל בשיעול, חום גבוה ולעיתים בקשיי נשימה עד כדי צורך באשפוז. הטיפול בדלקת ריאות יהיה לרוב באמצעות תכשיר אנטיביוטיקה דרך הפה.

דלקת סמפונות

דלקת של הצינורות הגדולים המובילים אוויר לריאות אשר נגרמת על ידי וירוסים או חיידקים. דלקת זאת תתבטא בחום, צריבה בדרכי הנשימה, ליחה ולפעמים צפצופים וקוצר נשימה. הטיפול, בהתאם לממצאים, יכול לכלול שאיפת אדים, אינהלציה של מי מלח, אינהלציה של מרחיבי סמפונות, סטרואידים ואנטיביוטיקה.

דלקת גרון

דלקת הנגרמת על ידי חיידקים או וירוסים. הדלקת חולפת מעצמה אולם כאשר החיידק הוא סטרפטוקוק A בטא המוליטי, עלולים להיגרם סיבוכים בשריר הלב, במסתמי הלב ובפרקים, ועל כן חובה לטפל בטיפול אנטיביוטי למשך עשרה ימים (גם אם החום חלף). הסטרפטוקוק מוכח באופן קליני על פי ממצאים בבדיקה גופנית ועל ידי משטח גרון. קיימים משטחי גרון מהירים המאפשרים אבחנה תוך מספר דקות, אולם הם אינם אמינים במאה אחוז ולכן כאשר המשטח המהיר שלילי, מומלץ לשלוח במקביל משטח רגיל למעבדה. כאמור, הטיפול בחיידק הסטרפטוקוק הוא באמצעות אנטיביוטיקה. מאחר וחיידק זה רגיש לפניצילין אפשר לטפל בתכשירים מסוג מוקסיפן או רפפן לילדים שאינם אלרגיים לפניצילין (המוקסיפן טעים יותר בדרך כלל). למי שאלרגי לפניצילין אפשר לטפל באזניל.

אסטמה

אסטמה היא סיבוך נפוץ של וירוסי החורף השונים ובאה לידי ביטוי בנשימה מהירה ומאמץ נשימתי המתבטאים בתנועה מוגברת של בית החזה והצלעות. תופעה זו שכיחה מאוד בקרב תינוקות קטנים, אולם חלק מהרופאים גורסים שזו אינה אסטמה ולכן מכנים אותה בשמות אחרים כמו צפצופים או אסטמה של תינוקות. אסטמה זו, המופיעה בקרב תינוקות, נוטה לחלוף אצל חלק גדול מהם עד גיל חמש. הטיפול בתופעה יכלול לרוב אינהלציות וסטרואידים, וזאת בהתאם לממצאים. אצל ילדים הסובלים מהתקפים חוזרים או התקפים קשים יש לשקול טיפול מונע.

וירוסים אחרים הפוגעים בדרכי הנשימה הם אדנו וירוס ו-RSV. אלו עלולים לגרום לדלקות בדרכי הנשימה שיכולות להחמיר עד למצב של צפצופים, סטרידור וקוצר נשימה. אדנו וירוס עלול לגרום גם לדלקת עיניים קשה.

ילדה אוכלת מרק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תזונה מאוזנת עוזרת לשמור על מערכת החיסון שלנו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
דלקת עיניים

דלקת עיניים נגרמת לעיתים כתוצאה מווירוסים הפוגעים בדרכי הנשימה. דלקת קשה עשויה להיות מלווה בהגדלת בלוטות הלימפה, כמו במקרה של וירוס "אדנו". וירוסים אחרים יכולים גם כן לגרום לדלקות עיניים קלות יותר. מאחר שמדובר בווירוסים, טיפול אנטיביוטי אינו יעיל אלא תרופות להקלה.

זיהום ויראלי בדרכי העיכול

מחלות נוספות שאינן קשורות לדרכי הנשימה השכיחות בחורף, הינם זיהומים ויראליים של דרכי העיכול. אחד מהם הוא וירוס הרוטה, האופייני לתינוקות, הגורם לשלשול ועיתים גם לשלשול ממושך. חשוב לזכור שכל הווירוסים עלולים להתבטא אצל תינוקות בשלשול מימי ללא דם. הטיפול יהיה תומך על ידי שתייה מרובה, ובמקרה הצורך, תמיסת אלקטרוליטים אשר ניתן להשיג בבית המרקחת.

עור יבש

עור יבש יכול להופיע בחודשי החורף על רקע חימום האוויר הגורם ליובש והתפרצות של אסטמה של העור. תופעה זאת נגרמת כתוצאה מגירוי הנגרם על ידי בגדי צמר ופלנל. מצב זה ניתן למנוע על ידי שימון העור בקרם, בעיקר עבור ילדים הרגישים לתופעה. במקרה הצורך, ניתן לטפל בקרמים המכילים סטרואידים, זאת לפי הוראת הרופא.

לחסן, לחסן ולחסן

למרות שמחלות החורף רבות ושכיחות, במיוחד בקרב ילדים, הרי שאין טיפול ספציפי לרובן ולכן מומלץ למנוע אותן באמצעות שגרת החיסונים הרגילה, חיסון נגד שפעת לפני החורף, שטיפת ידיים במהלך היום, ובמיוחד לפני האוכל, אוורור החדרים והקפדה על אורח חיים בריא הכולל תזונה עשירה בירקות ופירות ופעילות מחוץ לבית. כמו כן חשוב להקפיד על לבוש מתאים שיבודד את הילדים מהקור, אך לא יגביל את התנועה. ככלל, תינוק או ילד ההולך בעצמו ופעיל במשך היום, יכול ללבוש מספר שכבות ובגדים בדומה לנו המבוגרים, או לכל היותר שכבה אחת נוספת. בנוסף, מומלץ שלא לשלוח תינוקות וילדים חולים למעון ולגן כדי למנוע הדבקת החברים.

ד"ר דורון כרמי הוא מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים ויועץ למותג "טיפטיפות" של חברת כצט

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> בדקנו 10 מיתוסים על מחלות חורף