קשה לנו לראות את ילדינו סובלים. במיוחד בגיל הרך, כשמדובר בתינוק בן יומו, שעדיין לא מתקשר בצורה מילולית. וכשהם גדלים ומתקשרים, הסיפור, כך מסתבר, לא בהכרח נעשה פשוט יותר. מה עושים? האם נשיקה או חיבוק יספיקו? או שזה הזמן להקפיץ את חמ"ל הרשתות החברתיות, למהר לרופא תורן או לשלוף את משככי הכאבים?

נראה כי היום כשמשככי הכאבים זמינים כל כך האפשרות לשימוש בהם מפתה מתמיד, במיוחד כשכל מה שחשוב לנו הוא שהכאב של ילדינו יפסק  וכמה שיותר מהר. משככי הכאב בשוק מציעים השפעה מהירה ויעילה, כמו למשל תרחיף אייבו 4%, משכך הכאבים החדש לילדים מחברת טבע, שמציע השפעה שנמשכת עד 8 שעות אך חשוב יותר – מקל בתוך כ- 15 דקות בלבד. אייבו 4% במינון מרוכז יותר מהקיים ועל כן ניתן לתת מחצית מהכמות, בהשוואה לתרחיפים אחרים המכילים איבופרופן, מה שמאפשר נטילה נוחה יותר של התרחיף.

יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש. מותר לשימוש מגיל חצי שנה ללא מרשם רופא (מגיל 3 חודשים עם מרשם רופא).

אבל לפעמים עולה החשש, האם החום/הכאב באמת מחייב שימוש בתכשיר להקלה?

על שאלה זו דוקטור גור שמואל, מומחה ברפואת ילדים מייעץ. החוכמה, הוא אומר, היא לדעת לאבחן את הסיבה שבגינה מתלונן הילד על כאב ולנסות לסייע לו. כאב יכול לנבוע מאינסוף סיבות ולא תמיד הוא נראה לעין: זיהום, חום, קור, משהו דוקר, יד שבורה, שערה כרוכה על אצבע, סבב של אשך, כאב אפנדציט, כאב אוזניים. כל דבר יכול לגרום לכאב והמטרה היא, בראש ובראשונה לאפיין את הבעיה, ולהקל על הסבל.


כמה כואב מ-1 עד 10?

האופן בו רופאים מנסים להבין כאב ועוצמתו בקרב ילדים, היא באמצעות סרגל הפרצופים. "כשהילד הוא קטן ועוד לא מתקשר, הוא יכול להצביע על סדרה של פרצופים שמביעים רגשות של כאב. באופן מדהים, ילדים מצליחים למקד את הכאב ולעזור לנו לעזור להם. ילדים גדולים שיש להם כבר תפיסה מספרית, נשאלים עד כמה כואב להם מ-1 עד 10. ברוב המקרים, הם ייתנו מספר גבוה יותר, אבל המסר עובר היטב".

זיהינו שלילד כואב. מה עושים עכשיו? כל הורה ושיקול דעתו, כמובן בהתאם לכאב הילד. על שפשוף בברכיים, ניתן חיבוק ונשיקה ולא נמהר להיעזר במשככי כאבים, כמובן. אבל ברגע שהכאב עוצמתי יותר, והילד מתלונן לאורך זמן, בהחלט ניתן להעניק משכך כדי להקל ולסייע.

ילדה בוכה (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
ברגע שהכאב עוצמתי, ניתן לתת משכך | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

עם זאת, אין תשובה חד משמעית וגם ד"ר שמואל מבין היטב כי האדם שמכיר את ילדיו טוב הם הוריו. "לדוגמה, שתיים בלילה והילד מתעורר ומתלונן שכואב לו. בשעה כזו, יש להניח שהורה לא יתחיל להפעיל שיקולים אנליטיים אלא ראשית ירצה שהילד יפסיק לכאוב, ויש להניח גם שירצה לשוב לישון. שני השיקולים לגיטימיים בהחלט. יש הורים שיודעים שבמקרה הנתון שחיבוק ונשיקה יעלימו את הכאב ויש כאלו שייתנו מיד את המשכך וישובו לישון. בשני המקרים, חשוב לראות את מבחן התוצאה ולזכור שאין באמת סיבה לתת לילד לכאוב, כשיש פתרון נגיש ומהיר".

להעביר את הכאב, ומהר

התשובה של לתת משככים ולחזור לישון נשמעת מפתיעה, אך ד"ר שמואל מרגיע ומסביר "משכך כאבים נועד בדיוק למטרה הזאת. אנחנו לא רוצים שלילד יכאב. מה שכן, חשוב להבין זה עד כמה הוא אפקטיבי.             במידה והכאב במצבים כמו זיהום בדרכי נשימה עליונה, שלשולים קלים, טיפול להקלה בנטילת משכך הכאבים ייתן מענה הולם.

במידה ואתם ממשיכים לתת משכך כאב ואין הטבה בפרק זמן קצר, הכאב מתגבר, הילד אינו מצליח להתאושש, למשל במקרים כגון זיהום חמור, דלקת אוזניים, מצבים כירורגים כמו סיבוב אשך, חשוב לבדוק את מקור הבעיה במרפאה במיידי.

בסופו של יום, אינטואיציה הורית היא קריטית וחשובה, חשוב להפעיל שיקול דעת ולעזור לכאב לחלוף, בדרך הטובה והיעילה ביותר, לטפל במקור הבעיה במידת הצורך ואם אפשר, זה יהיה גם נחמד – המהירה ביותר, כך שנוכל לחזור לשגרת חיים נורמלית – כלומר להתגלש בפעם המאה במגלשה בגן שעשועים.