בחורה מודדת את היקף הבטן (צילום: winterling, Istock)
המגזינים מציגים אידיאל בלתי מושג | צילום: winterling, Istock

נדמה שבדור הזה, הגדל עכשיו, הכל נסוב סביב המשקל. בין אם זה עודף משקל או או תת משקל - הפרעות האכילה בילדים מתחילות בגיל צעיר יותר ויותר כל שנה. קמפיין חדש בנושא, הפונה לילדות ונערות צעירות, חושף שוב שהבעיה עמוקה וחמורה ממה שנדמה: על פי מחקרים נרחבים מתגלה כי 80 אחוזים מהילדות בנות העשר בארה"ב כבר עשו דיאטה, ו-81 אחוזים מהן פוחדות להשמין. ומהי משאלת הלב הגדולה ביותר של בנות ה-11-17? להיות רזות.

מגזיני האפנה מדכאים ילדות

הנתונים העגומים הם חלק מקמפיין גדול של אתר בשם 'מיס רפרזנטיישן', הנקרא 'קיפ איט ריל', (בואו נהיה אמיתיות), העוסק בבעיה הזו, ומתמקד בילדות ונערות צעירות שחיות בחברה הנוכחית, המלאה בפוטושופ ודימויי גוף בלתי אפשריים במדיה, כמו גם בהבטחה שיופי ורזון מביאים אושר, ובחשיפה מוגזמת של הילדות לסקסואליזציה ומסרים מיניים מבלבלים.

הנתונים נלקחו מסדרת מחקרים ארוכי טווח ומרובי משתתפים שפורסמו לאחרונה בכתב העת המקצועי לטיפול וסיעוד, בהם נמצא גם כי 53 אחוזים מבנות ה-13 מצהירות שהן אינן אוהבות את גופן, ורק ארבע שנים אחר כך, בגיל 17, משתנה התמונה והופכת קודרת בהרבה, כשאחוזי אי שביעות הרצון מטפסים ל-78. העניין מתחיל כבר בבית הספר היסודי, כאשר 43 אחוזים מבנות כיתה ג' עסוקות בנושא ומעוניינות לרדת במשקל.

במחקר אחר, מעניין במיוחד, נמצא כי שלוש מכל ארבע נערות הצהירו על עצמן שהן מרגישות מדוכאות, אשמות ומלאות בושה אחרי שלוש דקות של התבוננות במגזינים של אופנה. על פי החוקרים, זהו דבר שהשתנה מהותית בעשרים השנים האחרונות, אז משקלה הממוצע של דוגמנית במגזין היה עד 8 אחוזים פחות ממשקלה של אישה ממוצעת. כיום הנערה במגזין שוקלת 23 אחוזים פחות מהנערה הממוצעת, ולפיכך, מדובר באידיאל בלתי מושג, שעל מנת להשיג אותו יש לנקוט בצעדים קיצוניים.

"הגיע הזמן שההורים יתעוררו"

הקמפיין הינו פועל יוצא של סרט דוקומנטרי מצליח שיצא בשנה שעברה, בעל אותו השם, 'מיס רפרזנטיישן', (משחק מילים על המונח 'ייצוג בלתי הולם'), בו נחקרה השפעת המדיה על אידאל היופי כפי שנתפש בעיני ילדות ונערות, וכיצד כל זה מחלחל לחייהן.

הבמאית והיוצרת של הסרט עטור השבחים, ג'ניפר סיבל ניוסום, החליטה למנף את ההצלחה לכדי משהו פעיל וחי, והקימה את האתר, וגם עמוד פייסבוק תומך, בהם ניתנים אתגרים שונים וישנה שיחה מתמדת על הנושא. בשבוע שעבר נדרשו ילדות ונערות להעלות סרטונים בהן הן מסבירות למה צריך לאסור את השימוש בפוטושופ במדיה. "הגיע הזמן שההורים יתעוררו ויעשו צעדים של ממש. אני לא בעד אימוני כושר יומיים ומענישים, אבל כן שכל המשפחה תתחיל להיות אקטיבית יחד. בשום אופן לא לדלג על ארוחות, אבל כן לוודא שהילדים אוכלים כמויות טובות ומזון מזין. ובעיקר, כשמישהו אומר משהו פוגע לילדה שלנו בנוגע לדימוי הגוף שלה, חייבים להסביר לה שהוא טיפש ושהיא יפהפייה".

"אני חושבת שאם הילד מגיע עם רצון לעשות דיאטה, קודם כל צריך לשאול אותו מה זה דיאטה", מייעצת גאיה פרנקל, תזונאית קלינית. "סביר שהאמירה שלו מגיעה מתוך תפיסה שהוא שמן, והמציאות היא שרוב הילדים לא שמנים באמת. אולי הם בעודף משקל קל לעומת חבריהם, ואז כדאי לומר: בוא נראה מה האמת, האם יש צורך בדיאטה או פשוט לשנות כמה הרגלים. צריך לומר לילד שהוא נמצא בטווח התקין, אבל אפשר לשנות הרגלי שתיית מים מספקת, להוריד שתייה מתוקה, להפחית בנשנושים. כדאי לקחת משהו אחד קונקרטי, ולגביו לפעול.

"במידה ואכן יש בעיה אמיתית של עודף משקל, אני ממליצה שההורים ילכו לתזונאית, בלי הילד, לכמה הדרכות הורים. אלה דברים שמגיעים מהבית, ולרוב זה קורה כשלפחות אחד ההורים שמן, ההורים לא נמצאים מספיק והילד אוכל משעמום, או שאין בבית מזון בריא. לפני שמערבים את הילד בתהליך, כדאי שנביט בעצמנו ונראה מה כדאי לשנות. מספיק שההורה קצת משפר את התזונה, מכניס סמכות, ודואג שיהיה מזון טוב וזמין והתמונה משתנה".

>> איך מזהים הפרעות אכילה בקרב נערות?