להורים של היום יש חבר-אויב עמו הם נמצאים במערכת יחסים קרובה, תמידית ומורכבת של אהבה שנאה: המסך. המסכים מספקים לנו שלל אפשרויות, גם כבוגרים וגם כהורים, ומצד שני משתלטים באופן מאוד אגרסיבי על רצונותינו וזמננו הפנוי. עבור הילדים מדובר בהסחת דעת קבועה ומפתה שנדמה שגוזלת מהם פעמים רבות רצון לעשות כל דבר אחר. לעניין יש השפעות רבות, פיזיות, רגשיות, וגם אקדמיות. מחקר חדש חוקר את ההשפעה על ציוני הילדים וגם חושף שלא כל סוגי הצפייה הם אותו הדבר.

המחקר, הגדול מסוגו עד כה, התבסס על מידע שנאסף ב-60 מחקרים שונים, בין השנים 1958 ועד 2018, ואיגד בו דאטה על 480 אלף ילדים בני 4-18 מ-23 ארצות. החוקרים מאוניברסיטת ג׳אומה בקסטליון, ספרד, יצרו גם ניתוח סטטיסטי של חלק מהנבדקים, מהעת המודרנית יותר, 107 אלף מהם, על מנת לעמוד על הקשרים המדויקים בין השימוש במסכים לבין הציונים בבית הספר.

ילד מופתע מול טאבלט  (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
הצפייה בטלביזיה עשויה לגרום לירידה ביכולות המילוליות והמתמטיות | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

המסקנה המעט עגומה צפויה: ככל שהילדים צופים ביותר טלוויזיה או משחקים ביותר משחקי וידאו, הציונים שלהם נוטים להידרדר, אבל ישנה משמעות לסוג הצפייה ואיכותה. "זה מאוד הגיוני, כשאנו מביטים רגע בתמונה הכללית ומבינים עד כמה פולשניים הטלפונים והמסכים בחברה המודרנית," אומרת החוקרת הראשית מיריה אדלנטדו-רנאו. "המחקר מבהיר שהחיים היום שונים בתכלית מאלה של לפני חמישים שנה, והמשימות שפעם לא כללו מסך, כוללות אותו היום. אפילו ספרים אנחנו קוראים בטאבלט, קריאת עיתונים ומגזינים גם, משחקים הם במסך והחיבור עם חברים ברשתות החברתיות."

"חשוב שההורים ידעו שהמחקר מראה שלאיכות זמן המסך יש משמעות," היא ממשיכה. "הצפייה בטלוויזיה עשויה לגרום לירידה ביכולות המילוליות והמתמטיות, ולגיימרים יש יותר נטייה להשיג תוצאות נמוכות במבחנים." ככל הנראה, השקיעה במשחקי המחשב השונים באה על חשבון הלמידה, ומצד שני הצפייה הפאסיבית באה על חשבון יכולות. חשוב לציין שמדובר בכמויות גדולות של צריכת זמן מסכים.

כמו כן גילו החוקרים שמשחקי הווידאו ממכרים במיוחד, ושקשה לילדים בהרבה להתנתק ולהפסיק אותם. הם גם שואבים את הילדים לשעות על שעות, כשלעולם אין מועד סיום. "על ההורים לשלוט בזמן המסכים של ילדיהם על מנת לוודא שהסחת הדעת לא משתלטת על אורח חייהם. אל תניחו שהילד יכול לשלוט בזה בעצמו. הוא לא. צריך להיות ילד מאוד יוצא דופן על מנת לציית לבד לכללים שכאלה. על ההורים להיות מודעים ולהציב גבולות קשיחים לגבי זמן מסך ואופן השימוש בו."