כהורים, כנראה שאף פעם לא נוכל להיות מוכנים לרגע בו נגלה כי בננו או בתנו התחילו לעשן, ובטח כשזה מתחיל בגיל כה צעיר. הגיל בו בני נוער מתחילים לעשן רק הולך ויורד עם השנים, כאשר הממוצע היום עומד על גיל 12 וחצי. בגיל זה של ילדינו אנו עוד מרגישים ברי השפעה על ההחלטות שלהם ומנסים להיות קרובים אליהם ככל האפשר, אך לא תמיד נהיה אנחנו בעלי ההשפעה הגדולה עליהם, אלא דווקא מעגל החברים.

אישה מעשנת סיגריה (צילום: Dominik Pabis, Istock)
יש לכם השפעה, אבל לחברים שלהם יותר (אילוסטרציה) | צילום: Dominik Pabis, Istock

שמשו מודל לחיקוי

עד לפני מספר שנים היה נהוג לחשוב כי בני הנוער מושפעים בעיקר מלחצים חברתיים, מרצון להיות ב"מרכז העניינים" וכמו כולם. תפיסה זו הסבירה לא אחת את הסיבה לכך שבני נוער מתחילים לעשן. לאחרונה, אנו מזהים מגמה חדשה, לפיה נושא העישון בקרב בני נוער הופך להיות שנוי במחלוקת. יותר ויותר בני נוער מודעים לנזקי העישון, רואים בכך מהלך טיפשי ובעיקר שלילי. אין ספק שעל תפישות אלו של בני נוער משפיעים גורמים כמו מערכת החינוך שיוצאת בקמפיינים הסברתיים נגד העישון ונזקיו, וגם ההורים הלא מעשנים שמהווים מודל מסוים עבור ילדיהם.

חשוב להבין כי ישנה השפעה לא מבוטלת על הצגת הרציונל העומד מאחורי הימנעות מעישון בפני הילדים. אם ההורים ייקחו חלק משמעותי ואחריות בחינוך למניעת עישון ייתכן ואף נצליח להעלות את הגיל הממוצע בו ילדינו מתחילים לעשן ואולי אף להפחית את אחוז המעשנים. כלומר, קריאת כתבות ומאמרים עם הילדים בבית על נזקי העישון, העובדה שפעולת העישון הינה ממכרת ועל כן מאוד מסוכנת, וכן שיחות הסברה בין בני המשפחה הינה מהלך חשוב בכל בית. כמובן, שאם אתם הורים מעשנים שיחות מסוג זה ייצרו דיסוננס בקרב הילדים ולא תהיה להם כלל השפעה, אתם המודל עבורם והם ייקחו את הדוגמא מכם. כמו כן, ילדים שחשופים לעישון פאסיבי, בעיקר במקומות סגורים, נמצאו כבעלי סיכוי גבוה יותר לפתח התמכרות לעישון בעתיד.

ידוע כי בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר נושא ההפחדה הינו פחות משמעותי בהיבט של הפסקת עישון מאשר בקרב בני נוער, וכי להיבטים כלכליים או משפחתיים יש השפעה גדולה יותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת. בקרב בני הנוער אין השפעה על הצגת הנטל הכלכלי וההוצאות הכבדות על סיגריות משום שהם רוכשים סיגריה עבור ההנאה המיידית והם לא משווים אותה להוצאות אחרות. לעומתם, האוכלוסייה הבוגרת משווה את ההנאה ברכישת סיגריות להנאות אחרות משמעותיות בחייהם, כמו רכישת רכב, בית וכו', ולכן יש לכל הוצאה יותר השפעה.

ילד מעשן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הגיל הממוצע להתחלת עישון: 12 וחצי (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ואם הם כבר התחילו?

כל המהלכים שתיארתי עד כה חשובים על מנת לנסות למנוע את תחילת העישון של ילדיכם. במקרה שכבר גיליתם כי ילדיכם התחילו לעשן ההתמודדות מעט שונה. הגישה צריכה להיות שעל אף הניסיונות שלכם למנוע את העישון ועל אף שחינכתם והסברתם על נזקי העישון והסכנות הכרוכות בו, לעתים ישנם גורמים חזקים יותר ויש להבין ולקבל אותם. במקרה זה, אין טעם בלנסות לגרום לילדיכם להיגמל וללחוץ עליהם להפסיק משום שזה יעודד בדיוק את המהלך ההפוך. בשלב זה, אם לא עברו המסרים שניסיתם להנחיל לילדיכם עד כה, הם גם לא יובנו בניסיונות נוספים. הנזקים יובנו להם רק 10-15 שנים מאוחר יותר. כמו כן, הסיכוי לגמול את ילדיכם מעישון בגיל כה צעיר הוא מאוד נמוך, משום שהם לא מספיק מודעים למצב ואין בהם את הרצון האמיתי להיגמל.

בשלב בו התא המשפחתי של ילדיכם ישתנה (זוגיות, מגורים משותפים, לידה) עולים הסיכויים כי הם יבינו את החשיבות בהפסקת העישון ויגיעו להחלטה בכוחות עצמם. חשוב שתקבלו אותם ואת ההחלטות שלהם ותהיו בטוחים שעשיתם את המיטב על מנת למנוע את העישון של ילדיכם, הם צריכים את התמיכה שלכם ואת הביטחון בתא המשפחתי על מנת שירגישו בנוח לשתף ולהרגיש חלק בלתי נפרד.

ביום שישי, 31.5.2013 יצוין בעולם "יום ללא עישון"

* כותב המאמר הוא אהוד אברהמסון, מייסד מכון 'אברהמסון' לגמילה מעישון. המכון מפעיל ניידת שירות המסתובבת ברחבי הארץ ובין בתי ספר, במטרה להעביר לבני הנוער הסברים על נזקי העישון וכן שירות של בדיקת נפחי ריאות במטרה להעלות את המודעות לנזקים והסכנות.

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?

>> "הבת שלי גרמה להיגמל מסיגריות"